ΧΥΤΥ Άνδρου εγκρίθηκε η δημοπράτηση. Η δήλωση Δ. Λάσκαρη

Ένα ακόμη μεγάλο περιβαλλοντικό έργο, η κατασκευή Μονάδας προεπεξεργασίας υπολειπόμενων σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος και Χώρου Υγειονομικής Ταφής υπολειμμάτων Άνδρου, δρομολογείται από τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή», ενέκρινε  τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί το έργο, ανοίγοντας τον δρόμο για την δημοπράτησή του από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το έργο «Κατασκευή Μονάδας προεπεξεργασίας υπολειπόμενων σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Άνδρου»  είναι συνολικού προϋπολογισμού 10.919.829,74 €. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει :

α) το κόστος κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας του έργου συνολικού προϋπολογισμού 9.290.322,58 €

β) το κόστος κανονικής λειτουργίας συνολικού προϋπολογισμού 1.629.507,16 €

Αποτελεί το πρώτο και βασικό υποέργο της  πράξης «Δράσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Δήμο Άνδρου», το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος- Διαχείριση υγρών και στερεών  αποβλήτων (ΕΤΠΑ)», συνολικού προϋπολογισμού 11.879.694,33 €.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει τη δημιουργία υποδομών για την προεπεξεργασία των αστικών αποβλήτων που υπολείπονται προς διαχείριση μετά από την εφαρμογή εκτεταμένης διαλογής στην πηγή (υπολειπόμενα σύμμεικτα αστικά απόβλητα), την επεξεργασία του προδιαλεγμένου στην πηγή οργανικού κλάσματος και την τελική διάθεση των υπολειμμάτων με υγειονομική ταφή, σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου.

Με την έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων της πράξης, θα επιτευχθεί ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων του Δήμου Άνδρου, θα μειωθεί η ποσότητα αστικών αποβλήτων που οδηγούνται ανεπεξέργαστα προς υγειονομική ταφή, θα καταστεί δυνατή η πρόσθετη ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα, η εκτροπή ανεπεξέργαστου βιοαποδομήσιμου κλάσματος από την ταφή και θα εξασφαλιστεί η νόμιμη τελική διάθεση των υπολειμμάτων επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων με υγειονομική ταφή σε ΧΥΤΥ.

Ειδικότερα, το έργο που θα κατασκευαστεί σε γήπεδο έκτασης 90,17 στρεμμάτων στη θέση «Πλούσκα» της Δημοτικής Ενότητας Υδρούσας του Δήμου Άνδρου περιλαμβάνει:

– Μονάδα Προεπεξεργασίας Υπολειπόμενων Συμμείκτων αστικών αποβλήτων (μετά από Διαλογή στην Πηγή) και Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος. Η Μονάδα θα επεξεργάζεται 2.388 tn/έτος υπολειπόμενα σύμμεικτα αστικά απόβλητα, με σκοπό την ανάκτηση της μεγαλύτερης δυνατής ποσότητας ανακυκλώσιμων υλικών σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου. Επιπλέον θα επεξεργάζεται με κομποστοποίηση 445tn/έτος προδιαλεγμένα στην πηγή οργανικά απόβλητα από το δίκτυο χωριστής συλλογής του Δήμου Ανδρου προς παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας.

-Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) για τις ανάγκες της τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων του Δήμου Άνδρου, όπου θα κατασκευαστεί η Α’ φάση του ΧΥΤΥ με έκταση λεκάνης ταφής 14 στρέμματα και χωρητικότητα περίπου 101.000m3, καθώς και όλα τα συνοδά έργα υποδομής.

– Στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνονται επίσης έργα οδικής πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, που αφορούν στην ασφαλτόστρωση τμήματος της οδού πρόσβασης.

Η συνολική πράξη «Δράσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Δήμο Άνδρου», περιλαμβάνει ακόμη 3 Υποέργα:

Yποέργο 2: Αφορά στη διενέργεια των υδρογεωλογικών ερευνών και μελετών στο χώρο κατασκευής του έργου.

Yποέργο 3: Περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου από τον Βασικό Μελετητή.

Yποέργο 4: Περιλαμβάνει τις απαιτούμενες εργασίες για την ηλεκτροδότηση του έργου με σύνδεση με το δίκτυο μέσης τάσης, κλπ.  

Το έργο υλοποιεί η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για λογαριασμό του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, η οποία και θα προχωρήσει άμεσα, εντός του Μαρτίου, στην δημοπράτηση του. 

 Από το 2012 έως το 2023 δόθηκε μια σκληρή μάχη αρχών για τον σχεδιασμό και χωροθέτηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων  Άνδρου.

Η Δήλωση ΔΗΜ. ΛΑΣΚΑΡΗ

ΧΥΤΥ Άνδρου εγκρίθηκε η δημοπράτηση. Η δήλωση Δ. Λάσκαρη

Ως ένας από τους 11 που έδωσαν μάχη στο δημοτικό συμβούλιο της τέως δημοτικής αρχής από τη θέση του Αντιδημάρχου καθαριότητας, θεωρώ πως σήμερα ξημέρωσε μια πολύ σημαντική ημέρα  για την Άνδρο μας. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Με την βαθμολόγηση της χωροθέτησης και τις εγκρίσεις μεταξύ 2015-2018 επιχειρήθηκε από μια παράταξη ο διχασμός σε κάποια μέρη του νησιού, υπήρξαν αμέτρητες καταγγελίες, αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις. Και φτάσαμε μέχρι και σε διασπάσεις δημοτικών παρατάξεων. Από το 2019 το σύνολο της συνασπισμένης αντιπολίτευσης επιχείρησε από κοινού με περαιτέρω καταγγελίες, παρεμβάσεις και καταψηφίσεις, να καθυστερήσει όσο γινόταν την υπόλοιπη διαδικασία αδειοδοτήσεων του έργου.

     Σήμερα όμως με την αποφασιστικότητα του  Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου ο ΧΥΤΥ Άνδρου έχει όλες τις αδειοδοτήσεις που επιβάλει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την κατασκευή του, και μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνει η δημοπράτηση του έργου.

Το έργο εντάθηκε σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης το 2021 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και επί ενάμισι χρόνο περίμενε τις συμπληρωματικές αδειοδοτήσεις για να βγουν τα τεύχη δημοπράτησης. Το συνολικό κόστος της δαπάνης του όλου έργου ανέρχεται στα 10.919.827,74€ και περιλαμβάνει την κατασκευή του ΧΥΤΥ με μονάδες  προεπεξεργασίας και κομποστοποίησης. Πρόκειται για ένα μεγάλο, καθαρό και σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων.

     Από την υπεύθυνη θέση του  Επάρχου  Άνδρου, έζησα από κοντά όλες τις τελευταίες συντονισμένες προσπάθειες του ικανότατου Περιφερειάρχη μας και προέδρου του ΦΟΔΣΑ  Γιώργου Χατζημάρκου, που είχε από την πρώτη στιγμή την πολιτική βούληση και δύναμη να κάνει το έργο. Έζησα την αγωνία και τη συνεργασία του Δημάρχου Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη μαζί του από την πρώτη στιγμή της θητείας μας,  και  υπήρξε άψογος συντονισμός Περιφερειάρχη, Δημάρχου, Επάρχου, για την προώθηση και επίλυση του θέματος.

Αυτό όμως που μας κάνει να νοιώθουμε επιπλέον ικανοποίηση είναι ότι είμαστε πλέον ένα βήμα πριν την τελική ιστορική απελευθέρωση του τόσο σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Σταυροπέδας. Μπορούμε πλέον να μιλήσουμε για την αναβάθμιση και ανάδειξη του Στρόφιλα της Άνδρου, της  “αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης”, που χρονολογείται στο 4.500 – 3.200 π.Χ. , την οποία υποβάθμιζε η μέχρι σήμερα διαχείριση των απορριμμάτων τα τελευταία 35 έτη.

Είμαστε λοιπόν στην αφετηρία για ένα  καθαρό νησί, με σωστή διαχείριση των απορριμμάτων του και  μπροστά στο όραμα της ανάδειξης της μεγάλης προϊστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνδρου.

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ ωραία θα φτιαχτεί ο ΧΥΤΥ στην Πλούσκα, θα πάει και η ηλεκτρική διασύνδεση, αλλά όμως δεν αναφέρουν από ποιον ικανό και νόμιμο δρόμο θα πάνε τα απορριματοφόρα στην περιοχή του ΧΥΤΥ.
    Ο κανονισμός λειτουργίας αυτής της εγκατάστασης απαιτεί δρόμο με πλάτος τόσο όσο δύο απορριματοφόρα, με άλλα λόγια 5 έως 6 μέτρα, υπολογίζοντας τις πολλές στροφές. Όπου από τον παραλιακό δρόμο του Γαυρίου μέχρι τον Άγ. Πέτρο ο δρόμος στη μεγαλύτερη διαδρομή του είναι μικρότερος των 5 μ. και σε αρκετά σημεία μικρότερος και των 4 μ. Διαδρομή δρόμου με μάντρες και ιδιοκτησίες χωρίς να έχει επιλυθεί η επίτευξη του πλάτους του δρόμου, ή αλλιώς θέματα που δεν αντιμετωπίσθηκαν, αν και τέθηκαν, όταν εκδικαζόταν η υπόθεση. Δεν μπορεί ο μελετητής του έργου, σε τόσο σοβαρό θέμα, να αναφέρει ότι ο υπάρχων δρόμος από τον παραλιακό δρόμο Γαυρίου μέχρι την νέα διάνοιξη μετά από τον Άγ. Πέτρο προς Πλούσκα είναι ικανός χωρίς προβλήματα (!!!). Μάλλον δεν επισκέφθηκε ποτέ την επίδικη περιοχή. Αλλά την κύρια ευθύνη φέρουν οι τοπικοί άρχοντες που έκλειναν τα … μάτια.
    Παρεπιμπτόντως για αυτόν τον “ικανό” δρόμο, μετά από διαμαρτυρία προς την εισαγγελία Σύρου εκδικάζεται συμπολίτης μας τις επόμενες μέρες…..
    Νίκος Αυγουστής
    Ο. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

  2. Παραπάνω από ένα χρόνο μετά την έγκριση(2021) έρχεται η δημοπράτηση. Περίεργο timing. Προεκλογικό πυροτέχνημα ή κίνηση εκδίκησης για τον Μουστάκα και τους κατοίκους της Υδρούσας ;

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.