Η Άνδρος της ζωής μας και οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές
Γιάννης Καπάκης

Η Άνδρος της Ζωής μας να θυμίσουμε γεννήθηκε  πριν από 9 χρόνια, ως τέκνο της ανάγκης έκφρασης κάποιων ανθρώπων με διαφορετική λογική και νοοτροπία από την τότε επικρατούσα κυρίαρχη τάση που είχε δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο  απέναντι στον τότε δήμαρχο Γιάννη Γλυνό και τα πεπραγμένα του.

Σε αυτά τα εννιά χρόνια η Άνδρος της Ζωής μας βάσιζε την καθημερινή της παρουσία και λειτουργία πάνω σε πολύ   συγκεκριμένες αρχές, όπως δημοκρατία, διαφάνεια, συμμετοχή, προγραμματισμός, οργάνωση, διοίκησή μέσω στόχων, αρχές τις οποίες υπηρετεί με συνέπεια μέχρι σήμερα. Σε όλη αυτή τη διάρκεια άσκησε τον προγραμματικό της λόγο και βρέθηκε αντιμέτωπη με όλους όσους με τις πρακτικές τους είτε ήταν διοίκηση, είτε ήταν αντιπολίτευση κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Το μέτωπο αυτό  με την έναρξη της πενταετίας δημαρχίας Σουσούδη, 2014-2019, άρχισε να καταρρέει, καταλήγοντας προς το τέλος της θητείας σε διάλυση εξαιτίας των προσωπικών επιλογών και στόχων των πρωταγωνιστών και παραγόντων με τη συνεπακόλουθο αποτέλεσμα τη στασιμότητα και οπισθοδρόμηση του δήμου και την ήττα στις εκλογές του 2019.

Η κατάρρευση του μετώπου αυτού είχε ως επακόλουθο τη γένεση ενός νέου μετώπου, στην ουσία όμως,   με τους περισσότερους ίδιους πρωταγωνιστές και επικεφαλής τον τότε έπαρχο και νυν δήμαρχο Δημήτρη Λοτσάρη, ο οποίος  κέρδισε και τις εκλογές απέναντι στο προηγούμενο επικεφαλής τον Θεοδόση Σουσούδη.

Θα μπορούσαμε να λέγαμε  ότι αποτελούσε  μια προοδευτική εξέλιξη των πραγμάτων, αν την τετραετία που διανύουμε ο δήμος δε βρισκόταν τεχνηέντως  σχεδόν σε μόνιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με συνεπακόλουθο τις συνεχείς απευθείας αναθέσεις και χρηματοδοτήσεις για επιδιορθώσεις και μπαλώματα που συνήθως κατέληγαν σε ημιτελή έργα κακοτεχνίας. Όλα αυτά συνέβαιναν με  τη συνεχή κρατική αρωγή και την  ταυτόχρονη  ανοχή πληθώρας  παρανομιών και παρατυπιών οι οποίες, κυρίως, έρχονταν στο φως μετά από δικές μας καταγγελίες, που σε συνδυασμό  με την αυτοκρατορική συμπεριφορά του δημάρχου και των στενών συνεργατών του  έχουν καταλήξει  λίγο πριν το τέλος σε  μια χαώδη και μη ελεγχόμενη διοικητική και οικονομική κατάσταση. 

Σε όλη αυτή τη διάρκεια  η Άνδρος της Ζωής μας τίμησε τις αξίες της έμεινε σταθερή και αξιόπιστη και έγινε αποδεκτή από όλη την ανδριώτικη κοινωνία, ανεξάρτητα αν συμφωνούσε η διαφωνούσε κάποιος μαζί της, πολύ δε περισσότερο αν την ψήφιζε.

Να θυμίσουμε ότι ήταν η μόνη παράταξη που κατέθεσε προτάσεις για όλα τα μεγάλα θέματα, όπως  ανεμογεννήτριες, υποδομές, αγροτουρισμός, διαχείριση απορριμμάτων, συγκοινωνίες,  αξιοποίησή και διαφύλαξη πολιτιστική κληρονομιάς κ.α.

Αυτή η συνεχής δραστηριότητά έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς να καβαλήσουν το κύμα μαζί της και οι περισσότεροι να αγωνιστούν και να την τιμήσουν πραγματικά. Υπήρξαν όμως και ελάχιστοι, ιδίως την τελευταία περίοδο  που επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν την Άνδρο της Ζωής για τη δική τους προσωπική προβολή. Τους αφήνουμε στην τύχη τους και στην κρίση του ανδριώτικου λαού μιας και φιλοδοξούν να επανεκλεγούν.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα όπου στις επόμενες εκλογές εκτός απροόπτου φαίνεται να αντιπαρατεθούν δύο συνδυασμοί του νυν δημάρχου και του προηγούμενου με ανακυκλούμενους στις θέσεις κλειδιά, τους ίδιους πρωταγωνιστές – παράγοντες.

Είναι με δυο λόγια άνθρωποι χωρίς κανένα ενδοιασμό και χωρίς ηθικούς φραγμούς που έχουν όμως το ταλέντο να επιβιώνουν πάντα δημιουργώντας εφήμερες και ετερόκλητες πολιτικές «ιερές ή ανίερες» συμμαχίες (λίγη σημασία έχει)…. Όπως τους βολεύει και τους εξυπηρετεί….

Όλοι θέλουν να μας σώσουν και να μας πάνε μπροστά. Ο μεν σημερινός δήμαρχος και υποψήφιος εκ νέου με την τακτική και τη λογική που αναφέραμε παραπάνω (απευθείας αναθέσεις, διορισμοί και έργα ημιτελή κ.λπ.), ο δε προηγούμενος δήμαρχος με  την ηθική του υπόσταση και το «καλό παιδί».

Όμως, αυτά όχι μόνον δε φτάνουν, αλλά καθίστανται και επικίνδυνα καθώς κινούνται στον αντίποδα της χρηστής διοίκησης, που δεν έχει σχέση ούτε με  την αυτοκρατορική του συμπεριφορά του κ. Λοτσάρη και  την σπατάλη του δημόσιου χρήματος, την στυγνή εκμετάλλευση της ανάγκης των νέων ανθρώπων να βρουν εργασία στον τόπο τους και τη ρουσφετολογική καθημερινή λειτουργία και οικειοποίηση των διαφόρων χορηγιών για προσωπική προβολή, απέναντι στο δικό του  ανύπαρκτο έργο, ούτε όμως με την ηθική διάσταση που αποδίδει για τον εαυτό του ο έτερος καπαδόκκης, ως ηθικό και καλό παιδί πρώην δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης που αποδέχεται και προβάλλει σαν στέλεχος εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο της παράταξης μας, χωρίς να έχει παραιτηθεί, όπως θα όφειλε και να παραδώσει τη θέση του στην παράταξη από την οποία εκλέχτηκε, χωρίς καν να ανεξαρτητοποιηθεί, πολύ δε περισσότερο χωρίς να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή τη στάση στους ψηφοφόρους από τους οποίους ζητά να τον ξαναψηφίσουν. Για να τιμήσει τι;  τη μετριότητα, την αφωνία,  την ανικανότητα ή την ασπόνδυλη στάση του;

Είναι γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της ανδριώτικης κοινωνίας έχει αντιληφθεί όλα αυτά πλήρως, δυσανασχετεί και αισθάνεται πολύ άβολα, δυστυχώς όμως, δεν μπόρεσε να εκφραστεί συλλογικά και συνολικά  γιατί υπάρχει και ένα εκλογικό σύστημα που δυσκολεύει και εν πολλοίς αποκλείει την όποια διαφορετική έκφραση άποψης και λογικής, καθώς υποχρεώνει το μάντρωμα σε συγκεκριμένο συνδυασμό ακόμα και των προέδρων των μονομελών τοπικών συμβουλίων και δίνει συντριπτική πλειοψηφία 60% ακόμη και σε συνδυασμό που έχει πάρει 43%.

Όλο αυτό το κύμα είναι σίγουρο ότι δεν εφησυχάζει, οφείλει να είναι και θα είναι στις επάλξεις και είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα βρει τον τρόπο να εκφραστεί και να  καταλήξει σε ένα πλειοψηφικό ρεύμα επιλέγοντας είτε συνδυασμό είτε λευκό είτε άκυρο είτε αποχή.

Προς το παρόν πάντως η Άνδρος της Ζωής μας δε θα συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές, απελευθερώνει τα μέλη, τους φίλους και ψηφοφόρους της να πράξουν κατά συνείδηση. Παραμένει ωστόσο παρούσα και πάντα δίπλα σε όλους τους ενεργούς πολίτες που αγωνίζονται για την εξεύρεση λύσης στα μεγάλα προβλήματα του νησιού (ανεμογεννήτριες, πληθυσμιακή συρρίκνωση, ερήμωση των χωριών, ξεπούλημα της ανδριώτικης περιουσίας, έλλειψη υποδομών, οικονομική υποβάθμιση, σοβαρές ελλείψεις στην υγεία και παιδεία κ.λπ.) που δυστυχώς, χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο στην πορεία.  

Είμαστε υποχρεωμένοι και δεσμευμένοι απέναντι στον Ανδριώτικο λαό να ρωτάμε προεκλογικά και μετεκλογικά για τις θέσεις, τις απόψεις και τα πεπραγμένα τους, όλων των εμπλεκομένων στην άσκηση εξουσίας, να τους ελέγχουμε και να υπερασπιζόμαστε μια καλύτερη μέρα για τους Ανδριώτες και το νησί μας. Διαρκής αγώνας μας θα είναι η επίτευξη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου  που θα εδράζεται πάνω στις έννοιες της εμπιστοσύνης, της συνυπευθυνότητας, της ειλικρίνειας, της συνέπειας, της συλλογικής προσπάθειας, της διαφάνειας και στην τελική της κοινής μοίρας, τόσο στα καλά όσο και στα άσχημα.».

Για την Άνδρο της Ζωής μας

Γιάννης Καπάκης

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.