Με αφορμή την ανάρτηση στο fb της εκπαιδευτικού Μαρίας Ραίση Ανδριώτισσα που ζει στην Αθήνα και μετά από πολλή προσωπική σκέψη τόσα χρόνια, γράφω αυτό το κείμενο επειδή τα γραπτά μένουν και οι συνειδήσεις έχουν ευκαιρία επεξεργασίας τους.

Αναφέρομαι λοιπόν στο γνωστό και συνεχώς επαναλαμβανόμενο ζήτημα των ετεροδημοτών, που για ένα μεγάλο μέρος των μόνιμων κατοίκων της Άνδρου είναι ανεπιθύμητοι, σε ότι αφορά στην ψήφο τους.

Το βασικό επιχείρημα που ακούμε είναι πως εμείς οι ετεροδημότες δεν γνωρίζουμε τα προβλήματα του νησιού και καθορίζουμε την τύχη του, χωρίς να ζούμε εκεί.

Μιλάνε δε για ετεροδημότες και η λέξη αποτυπώνεται με τη χροιά του ξένου, στον πιο επιεική του χαρακτηρισμό.

Οι ετεροδημότες λοιπόν που ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους, έχουν στους εκάστοτε τόπους περιουσίες, σπίτια και αγωνίες. Πληρώνουν δημοτικά τέλη όπως οι μόνιμοι κάτοικοι, διαμένουν εκεί μεγάλα διαστήματα, στερούνται νερού τα καλοκαίρια, φροντίζουν τα αδέσποτα και κάποιοι ματώνοντας οικονομικά, ευεργετούν τα χωριά τους με δωρεές και προσωπική εργασία και αγαπούν τον τόπο τους βαθιά. Ακόμα όμως και αν δεν πράττουν κάποια από τα παραπάνω, αποτελούν απλά κάποιες εξαιρέσεις όπως συμβαίνει σε όλες τις καταστάσεις και ιδιότητες.

Τα δωρεάν εισιτήρια που τους δίνονται είναι μέσα στο νομοθετικό πλαίσιο της χώρας και είναι πολλοί αυτοί που πληρώνουν κανονικά τα εισιτήριά τους αλλά και να μην το κάνουν, δεν τα στερούν από τις τσέπες όσων τους εναντιώνονται.

Ετεροδημότες και ετεροδημότισσες. Μια άδικη αντιμετώπιση

Σταματήστε λοιπόν να θεωρείτε την ψήφο τους ανεπιθύμητη διότι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να την ασκούν και να καθορίζουν και αυτοί τα δρώμενα κάθε τόπου.

Είναι άδικο να παραμερίζονται συμπολίτες μας επειδή κάποιοι θεωρούν πως είναι κυρίαρχοι στον τόπο που κατοικούν. Ίσως  έχουν μεγαλύτερη επίγνωση αλλά όχι απαραίτητα και περισσότερη αγάπη.

Κατερίνα Σαλωνίκη Δημότης Άνδρου

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ειδικά στην Άνδρο, η έννοια τού ετεροδημότη επικεντρώνεται στη γεωγραφική περιοχή (εγώ την παρομοιάζω με λεκανοπέδιο) που καθορίζεται από… συγκεκριμένα κοινωνικά, οικονομικά, βιολογικά, γεωγραφικά και γλωσσολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία παραγράφηκαν (μόνο τύποις) από τον ν.Καλλικράτη. Οι κάτοικοι τής συγκεκριμένης περιοχής μετοίκησαν, σωρηδόν, προ πολλών χρόνων στην Αθήνα.

  2. Σε όλα τα παραπάνω να συμπληρώσω πως υπάρχουν και άνθρωποι πραγματικά “ξένοι” που από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου αποφάσισαν να έχουν εξοχικό ε΄δω … Να είναι εδώ το καλοκαίρι αλλά και στα δικά του octomber & winter brake … άνθρωποι με συνείδηση ως προς το περιβάλλον, την ανακύκλωση, εμπείρια σε διάφορους τομείς κλπ … αλλά αντιμετωπίζονται ως κινούμενα 50ευρα …
    Αν για κάποιο λόγο βρισκόμουν στο Amsterdam είτε φοιητής, είτε εργαζόζομενος ή άλλο τότε θα ήμουν registared εκεί με δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές αλλά όχι στις εθνικές εκλογές. Δλδ θα μπορούσα να ψηφίσω για δήμαρχο του Amsterdam ακόμα κι αν ο χρόνος παραμονής μου εκεί ήταν μόνο 6 μήνες και χωρίς να έχω άλλα συμφέροντα …
    Η απόσταση από όλα αυτά και τους ετεροδημότες είναι τεράστια …
    Η Άνδρος και κάθε τόπος είναι όλων και κυρίως των επόμενων. Ας έχουμε στο νου τι πραγματικά μπορεί σήμερα να αποτελέσει παρακαταθήκη για το αύριο.

    • Του ευχόμαστε την καλύτερη τύχη. Άσχετα αν το αποτέλεσμα κρίθηκε από την τσέπη των ετεροδημοτών που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα εισιτήρια που κάποιοι χαρίζανε σε άλλους. Να είναι περήφανος για μια τέτοια νίκη και του εύχομαι ολόψυχα να τελειώσει ευοίωνα τη θητεία του και με όλους τους συμβούλους του.

  3. Γιατί κάποιοι ετεροδημότες έχουν δωρεάν εισητήρια και κάποιοι όχι; είναι αυτό δημοκρατική και ισότιμη αντιμετώπισης; κάποιων τα συμφέροντα είναι σημαντικότερα από των άλλων; Αίσχος.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.