Ο Κωνσταντίνος Στρατής, συνταξιούχος πλοίαρχος Ε.Ν., πρώην καθηγητής Ναυτικών μαθημάτων γράφει για την γυναίκα που έκανε την Άνδρο, “Μικρά Αγγλία”. Με λιτό, περιγραφικό τρόπο περιγράφει συναισθήματα και ηθικές οφειλές που μόνο μια ναυτομάνα όπως η Άνδρος μπορεί να βιώσει. Γυναίκες αναντικατάστατες! 

Η Ανδριώτισσα Γυναίκα Ναυτικού

Το μακροχρόνιο και συνεχώς επαναλαμβανόμενο αίτημα του Πανανδριακού Συλλόγου Ναυτικών για τη τοποθέτηση αγάλματος στη Χώρα πρωτεύουσα της Άνδρου προς τιμήν της Ανδριώτισσας γυναίκας ναυτικού είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι βαίνει προς την υλοποίηση του χάρη στην ευγενική χορηγία γνωστής Ανδριώτισσας και την οποίαν ευχαριστούμε εκ των προτέρων, όπως ευχαριστούμε και την παρούσα Δημοτική Αρχή που από πλευράς της κάνει τα δέοντα για τις αναφυόμενες ανάγκες της υλοποίησης αυτού του διαχρονικού οράματος του Πανανδριακού Συλλόγου Ναυτικών.. .

Το άγαλμα του ήρωα αφανή ναύτη της Άνδρου για πολλές δεκάδες χρόνια ήταν μέσα στη μοναξιά χωρίς το ταίρι του που είναι η ηρωίδα γυναίκα του, η μητέρα του , η αδελφή του, η κόρη του και γενικά η κάθε Ανδριώτισσα.

Το ταίρι του ύστερα από παρέλευση πολλών ετών είναι έτοιμο να στηθεί σαν άγαλμα στην επιλεγμένη και συμβολική θέση στη πόλη μας. Είναι η ηρωίδα γυναίκα ναυτικού που με βουβό σπαρακτικό κλάμα, που η πίκρα του δεν έχει λόγια να εκφραστεί, αποχαιρετάει τον άνδρα της , το γυιό της, το πατέρα της τον αδελφό της όταν φεύγει για τα μεγάλα υπερπόντια ταξείδια, από τα οποία πολλοί Ανδριωτες ναυτικοί δεν ξαναγύρισαν ποτέ στην Ανδρο και τάφηκαν σε υγρό και σκοτεινό τάφο κατά τη διάρκεια πολεμικών αλλά και ειρηνικών περιόδων.

Ειδικά η ηρωίδα σύζυγος του Ανδριώτη ναυτικου ζούσε εκείνα τα χρόνια μια δραματική σκληρή ζωή γιατί όταν μπαρκάριζε ο άνδρας της και έλειπε κατά κανόνα δύο και τρία χρόνια αναλάμβανε καθήκοντα και χρέη και του πατέρα και της μητέρας για τα παιδιά της, όπως συνεχίζει και σήμερα. Πολλές φορές απομονωμένη σε δυσπρόσιτα χωριά της Ανδρου, χωρίς δρόμους , φως , νερό, τηλέφωνο, και εκτός των άλλων έπρεπε να διατηρήσει και το αγροτικό νοικοκυριό , γιατί οι περισσότεροι Ανδριωτες ναυτικοί εκείνης της εποχής ήταν και γεωργοί και ναυτικοί.

Όταν λοιπόν βλέπουμε το άγαλμα της Ανδριώτισσας γυναίκας ναυτικού αυτές οι σκέψεις θα μας έρχονται στο νου τουλάχιστον ημών των παλαιοτέρων ναυτικών της Άνδρου και θα θυμόμαστε τη σημαντική προσφορά της θαυμαστής Ανδριώτισσας .

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανανδριακού Συλλόγου Ναυτικών
Κωνσταντίνος Στρατής
συνταξιουχος πλοίαρχος,
πρώην καθηγητής ναυτικών μαθημάτων
Μεσαριά Ανδρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.