Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Πώς το έλεγε ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος, στην ταινία «ο Ατσίδας»;

-Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά σήμερα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα…

Ακριβώς αυτό είμαστε και στην Άνδρο, μετά τις δημοτικές εκλογές: μια ωραία ατμόσφαιρα! Επανακαταμετρήσεις ψηφοδελτίων στη Σύρο, προσφυγές στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, φτάσαμε στη νέα χρονιά και τελούμε εν αναμονή των ενστάσεων και αντεστάνσεων.

Στο μεταξύ, το «φαρμάκι» στο facebook ατελείωτο… Οι οπαδοί της μιας παράταξης να τα «χώνουν» στην άλλη -και το αντίστροφο, βεβαίως. Ακόμη χειρότερα είναι αυτά που ακούς στις πολιτικές συζητήσεις. Το μίσος ένθεν κακείθεν περισσεύει. Οι ήπιων τόνων ψηφοφόροι σχεδόν αδυνατούν να το παρακολουθήσουν όλο αυτό. Κάποιοι αναρωτιούνται πού μπορεί να οδηγήσει ο βαθύς διχασμός. Και κουνούν μελαγχολικά το κεφάλι.

Η αλήθεια είναι πως το φαινόμενο του πολιτικού διχασμού στο νησί δεν είναι φετινό. Θυμίζουμε ότι και το αποτέλεσμα των προηγούμενων δημοτικών εκλογών, του 2019, κρίθηκε για λίγους ψήφους -γύρω στους 80, αν θυμάμαι καλά. Τότε η «Ανδριακή» δεν είχε μασήσει τα λόγια της. Είχε αναφερθεί στον διχασμό που προέκυψε ολοφάνερα από την κάλπη και είχε τονίσει πως χρέος της νέας δημοτικής αρχής ήταν να ενώσει το νησί.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν η Άνδρος όχι μόνο δεν ενώθηκε, αλλά διχάστηκε ακόμη πιο βαθιά! Οι 80 ψήφοι διαφορά υπέρ της μιας παράταξης, το 2019, έγιναν 27 ψήφοι υπέρ της άλλης στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023. Ακολούθησαν οι κινήσεις που αύξησαν την ένταση και τον διχασμό, όπως οι προσφυγές, που απλώς αποτέλεσαν το «κερασάκι στην τούρτα» του διχασμού.

Η νέα δημοτική αρχή, δυστυχώς, ξεκινά τη θητεία της έχοντας να αντιμετωπίσει μια δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση: δεν φτάνουν τα δεκάδες προβλήματα που βρίσκει μπροστά της και πρέπει να επιλύσει -κάποια σε χρόνο dt, όπως αυτό της ύδρευσης – το καλοκαίρι είναι πολύ πιο κοντά από όσο φαντάζονται μερικοί, είναι βέβαιο πως θα υπάρχει και η δεδομένη αντίδραση των «απέναντι». Αρκετοί θα την περιμένουν «με το δάχτυλο στη σκανδάλη» και θα χρειαστεί επιμονή, υπομονή και σκληρή δουλειά για να πεισθούν (όσοι έχουν τη διάθεση να πεισθούν με έργα) πως υπάρχει και ο δρόμος της ενότητας.

Δυστυχώς, στο ξεκίνημα του 2024, είμαστε αναγκασμένοι να πούμε ακριβώς τα ίδια που λέγαμε (και γράφαμε) το 2019: χρέος της νέας δημοτικής αρχής είναι να επιδιώξει μια μίνιμουμ ενότητα. Με έργα, με πράξεις. Με υπομονή και επιμονή. Απομένει να δούμε αν θα το επιδιώξει και τι θα καταφέρει.

Καλή, δημιουργική και σε… ήρεμα νερά νέα χρονιά!

Γιάννης Μηνδρινός

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΘΈΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΌΝΕΣ ΟΜΩΣ ! ! ! !

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.