Ποιός δεν έχει βιώσει την ταλαιπωρία σε κάθε επίπεδο όταν αποφασίζει να ταξιδέψει ενδοκυκλαδικά; Ο χρόνος μηδενίζεται, τα χρήματα εξανεμίζονται. Μένει η κούραση και η αγανάκτηση. Με ευπρέπεια η ανώνυμη Κυκλαδίτισσα, τα στοιχεία της οποίας είναι γνωστά στην εφημερίδα διηγείται την περιπέτεια της ίδιας και της οικογένειάς της.

Η επιστολή

Θα ήθελα να ξέρω γιατί τα νησιά των Κυκλάδων δεν συνδέονται μεταξύ τους ακτοπλοϊκά σε καθημερινή βάση όπως οι πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας συνδέονται μεταξύ τους μέσω λεωφορείου ή/και τρένου κάθε μέρα…

Μήπως επειδή οι νησιώτες είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, παραμελημένοι σε κάθε επίπεδο; Ξεχασμένοι από το κράτος, αφημένοι στη μοίρα μας;

Θα λένε οι διάφοροι διαφεντεύοντες σίγουρα:

“Τί να τα κάνετε εσείς τα νοσοκομεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, την τακτική ενδοκυκλαδική ακτοπλοϊκή σύνδεση κλπ κλπ, εσείς που έχετε το προνόμιο να ζείτε ειδυλλιακά, δίπλα στη θάλασσα με τα όμορφα άσπρα σπιτάκια σας και τον υπέροχο μαζικό τουρισμό σας και τα πολλά λεφτά σας;

Πάρτε ένα πλοίο ή αεροπλάνο, αν έχετε αεροδρόμιο στο νησί σας, και ελάτε στην Αθήνα να κάνετε τη δουλειά σας.. Ποιο το πρόβλημα;

Κι αν δεν είναι για δουλειά αλλά έχετε πάθει και τίποτα σοβαρό, θα έρθει να σας πάρει το ΕΚΑΒ, μην ανησυχείτε..

Πάρτε και μια ωραία άδεια από τη δουλειά σας, ξοδέψτε ένα μισθό και ελάτε στην Αθήνα.. Θα ξοδέψετε άλλον ένα μισθό αν δεν έχετε σπίτι ή κάποιον να σας φιλοξενήσει..”

Αν μένεις στη Σύρο κι έχεις έρθει στις διακοπές των Χριστουγέννων στην Πάρο με την οικογένειά σου που αποτελείται από 2 νήπια για να δεις τους γονείς και τα αδέρφια σου, τότε ζεις επικίνδυνα και δεν το ξέρεις κιόλας..

Γιατί, ενώ προγραμματίζοντας το ταξίδι, πριν φύγετε στις 26 Δεκεμβρίου (και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου) τσεκάρατε τα δρομολόγια των πλοίων και έδειχναν ότι υπάρχει πλοίο επιστροφής (φιού) από την Πάρο στη Σύρο στις 2 Ιανουαρίου (Σποράδες Star).. την πρώτη Ιανουαρίου μπαίνεις στο διαδίκτυο να εκδώσεις εισιτήρια επιστροφής για την Τρίτη 2 Ιανουαρίου και το δρομολόγιο δε φαίνεται πουθενά.. Για την ακρίβεια το πρώτο διαθέσιμο δρομολόγιο Πάρος-Σύρος που εμφανίζει το πρόγραμμα είναι στις 6 ΜΑΪΟΥ!!!

Άρα τί πρέπει να κάνουμε εμείς η τετραμελής οικογένεια;

Α) Μένουμε στην Πάρο επ’ αόριστον περιμένοντας πότε το κράτος θα δεήσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις ως προς την επιδοτούμενη άγονη ενδοκυκλαδική γραμμή και να πιέσει την όποια ακτοπλοϊκή εταιρεία την έχει αναλάβει να βάλει άμεσα (χάχα) νέα δρομολόγια; Το ξέρω παίζουμε με την τύχη μας…και μπορεί να ξεμείνουμε εδώ καμιά δεκαριά μέρες τουλάχιστον…

Β) Επειδή έχουμε και παιδιά μικρά και την εργασία μας να μας περιμένει και τέλος πάντων πρέπει να γυρίσουμε στο σπίτι μας κάποια στιγμή, παίρνουμε το πλοίο από Πάρο για Πειραιά και μετά αυθημερόν άλλο πλοίο από Πειραιά για Σύρο…

Ας κάνουμε έναν πρόχειρο υπολογισμό του κόστους σε αυτό το σημείο… Μόνο τα εισιτήρια των 2 πλοίων κοστίζουν 410 ευρώ.. Μισός μισθός δηλαδή! Ας μη μιλήσουμε και για την πολύωρη ταλαιπωρία όλων μας κάνοντας αυτή την επιλογή..

Θλιβερή διαπίστωση για ακόμα μία φορά ότι πράγματι είμαστε και θα είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε μία Ελλάδα 2 ταχυτήτων με τα νησιά μας να είναι επίσης 2 ταχυτήτων, της καταθλιπτικά αργής και άδειας χειμερινής περιόδου και της ανυπόφορα γρήγορης και γεμάτης θερινής..

*Για όσους θέλουν να γνωρίζουν λίγο παραπάνω τί συμβαίνει:

Ενδοκυκλαδικά δρομολόγια μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου υπάρχουν όποτε και εάν έχει κέφια η εταιρεία από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο και από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο ένα σωρό ταχύπλοα καθημερινά αλλά μόνο για τα τουριστικά νησιά φυσικά και με τις τιμές απλησίαστες, ούτε στο εξωτερικό να πήγαινες δηλαδή…

Η Επιστολή έφτασε χθες το απόγευμε στην εφημερίδα. Σήμερα ο Χωρικός  Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

«Μετά τη δυσάρεστη εξέλιξη που προέκυψε στο θέμα της ενδοκυκλαδικής επικοινωνίας και τη δικαιολογημένη ανησυχία που προκλήθηκε, ενημερώνω τους συμπολίτες μας, Κυκλαδίτες, ότι κατόπιν επικοινωνίας που είχα με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά, αναζητώντας άμεση λύση, με ενημέρωσε ότι το Υπουργείο θα ξεκινήσει άμεσα τις ενέργειες για την υπογραφή νέων συμβάσεων με δύο (2) ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Πρόκειται για την εταιρεία Hellenic Seaways, η οποία με το πλοίο Hellenic Highspeed θα αναλάβει τα δρομολόγια των Δυτικών Κυκλάδων και την εταιρεία SAOS Ferries, η οποία με το πλοίο «Nissos» θα αναλάβει τα δρομολόγια των Ανατολικών Κυκλάδων.

Επίσης, όπως με ενημέρωσε ο Υφυπουργός, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα δρομολόγια για τις Ανατολικές Κυκλάδες να ξεκινήσουν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδος και για τις Δυτικές Κυκλάδες στις αρχές της επόμενης εβδομάδος.

Είναι γεγονός ότι το θέμα της ενδοεπικοινωνίας ταλανίζει διαχρονικά τα νησιά μας τους χειμερινούς μήνες και είναι ένα καίριο ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να αναζητηθεί μόνιμη λύση με πλοία σύγχρονα και αξιόπλοα.

Παρά τις εξαγγελίες από όλες τις Κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες ότι θα επιλυθεί οριστικά το θέμα, αυτό δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί.

Είμαι βέβαιος ότι σε αυτήν την προσπάθεια θα έχουμε ισχυρό σύμμαχο τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά, ο οποίος έχει πλήρη επίγνωση των δυσχερειών της νησιωτικής περιοχής μας και τον οποίο

θέλω να ευχαριστήσω για την άμεση εξεύρεση λύσης και για την άριστη συνεργασία που έχουμε σε όλα τα θέματα αρμοδιότητάς του που αφορούν τα νησιά μας».

Υ.Γ. Απομένει τα λόγια να γίνουν πράξεις.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Χειμώνα καλοκαίρι πρόβλημα. Έχουν και οι Αιμοκαθερωμαινοι οπωσδήποτε Πρέπη να έχουμε την επικοινωνία με όλα τα νησιά των Κυκλάδων για μεταφορές των ασθενών

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.