Με μεγάλη ευχαρίστηση η ανδριακή κοινωνία είχε αποδεχθεί την προσπάθεια που έγινε για την αποκατάσταση του Φάρου του Γαυρίου το καλοκαίρι του 2022. Η ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ του νησιού. Τώρα ο άνθρωπος που εμπλέκεται άμεσα αιτείται την σύγκληση του Τοπικού Συμβουλίου του Γαυρίου για ενημέρωση σχετικά με το θέμα του Φάρου. Γιατί όχι;

Το Αίτημα του Ανδρέα Χαλά

Αρ. Πρωτοκόλλου: …1192…  14/02/2024

14/02/2024

ΑΠΟ:

Ανδρέα Χαλά, κάτοικο Γαυρίου Άνδρου

ΠΡΟΣ:

1)Τοπική Κοινότητα Γαυρίου Άνδρου

2)Δήμαρχο Άνδρου κο Σουσούδη Θεοδόση

3)Πρώην Δήμαρχο Άνδρου κο Λοτσάρη Δημήτριο

 

Α Ι Τ Η Σ Η

Με την παρούσα αιτούμαι την έκτακτη σύγκληση Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Γαυρίου με αντικείμενο συζήτησης την ενημέρωση της πορείας των εργασιών για την Αποκατάσταση του Φάρου Γαυρίου, τις ανάγκες και προκλήσεις του έργου όπως επίσης το ζήτημα που έχει προκύψει με την ηλεκτροδότηση του κτιρίου του Φάρου.

Παρακαλώ όπως κληθεί να παρευρεθεί αντιπρόσωπος της Υπηρεσίας Φάρων του Π.Ν. και εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ Άνδρου. Για το λόγο αυτό η ενημέρωση για το χρόνο διεξαγωγής του συμβουλίου θα πρέπει να είναι έγκαιρη ώστε να καταφέρουν όλα τα μέρη να παρευρεθούν.

Η αποκατάσταση του Φάρου αφορά όλη την Άνδρο και ένα παραπάνω την ευρύτερη περιοχή του Γαυρίου καθώς κατόπιν της ολοκλήρωσης αποκατάστασης του και της λειτουργικής του ενεργοποίησης, θα αναδειχθεί ένα μνημείο της Άνδρου και  το Γαύριο θα έχει ένα επισκέψιμο τοπόσημο.

Επιπλέον με την παρούσα θα ήθελα να ενημερώσω πως στις 24/1 και επί 17 λεπτά της ώρας είχα τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γαυρίου προτείνοντας της να διεξάγει ένα συμβούλιο όπου θα ενημερώσω για το εν λόγο θέμα. Κατόπιν και την ίδια μέρα γνωρίζω πως η ίδια είχε τηλεφωνική επαφή με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Έργων της Υπηρεσίας Φάρων του ΠΝ κατά την οποία και ο ίδιος πρότεινε να κληθεί σε ένα τοπικό συμβούλιο όπου θα θέσει από την πλευρά της υπηρεσίας τα ζητήματα που θα καταστήσουν λειτουργικό το Φάρο. Για λόγους που δεν γνωρίζω, τελικά το θέμα τέθηκε ως έκτακτο στο συμβούλιο στις 25/1 χωρίς κανείς μας να έχει κληθεί να παρευρεθεί.

Ήδη από το 2012 που αναλάβαμε την πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του Φάρου 8022 προβήκαμε σε σειρά δημόσιων εκδηλώσεων προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, κοινότητας και Δήμου. Εκτιμώ πως με πολλές συνέργειες έως σήμερα έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα και σε κάθε περίπτωση το έργο οδεύει προς την ολοκλήρωση του. Παράλληλα έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα καθώς αποτελεί σπάνια περίπτωση εθελοντισμού που παράγει ουσιαστικό έργο. Βλέπε εξώφυλλο Καθημερινής από 31/8/2022 και άλλα δημοσιεύματα. (Περισσότερα εδώ)

Αντικείμενα προς ενημέρωση και συζήτηση:

1) Ενημέρωση πορείας εκτέλεσης εργασιών της αποκατάστασης του Φάρου Γαυρίου Άνδρου. Χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης έργου.

2) Προγραμματισμός δράσεων ή εκδηλώσεων κατά τα εγκαίνια κατόπιν της αποπεράτωσης.

3) Αναγκαία συνοδά έργα και προαπαιτούμενα της Υπηρεσίας Φάρων του ΠΝ για την αποκατάσταση και λειτουργική ενεργοποίηση του Φάρου. Επιστολή προς το Δήμο Άνδρου από 10/3/2021 (συνημμένο σχετικό #1).

4) Αποκατάσταση περιβαλλοντικής βλάβης που έχει προκύψει ήδη από το 2011 με την εναπόθεση-καύση-ενταφιασμό απορριμμάτων πλησίον του Φάρου (συνημμένο σχετικό #2)

5) Πρόσβαση προς το Φάρο μέσω Χάρακα με βλάβες το χειμώνα προς άνοιξη του 2023 που έπαυσαν την πρόσβαση και τη ροή εργασιών αποκατάστασης καθώς ανέβλυζαν βοθρολύματα καταστρέφοντας τον δρόμο έως ότου να καταλήξουν στη θάλασσα. Τι γίνεται σήμερα καθώς μάλλον η αποκατάσταση είναι ελλιπής και υπάρχουν διαρροές κατά μήκος του δρόμου ενώ παραμένουν υπολείμματα σωληνώσεων από αμιαντοτσιμέντο (!!!) διάσπαρτα κατά μήκος του δρόμου μολύνοντας το ευρύτερο περιβάλλον. (συνημμένο σχετικό #3,4,5)

6) Σύνδεση του Φάρου στο Δημοτικό δίκτυο ύδρευσης

7) Πλαίσιο και ζητήματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε ότι αφορά το κτίσμα του Φάρου και του ακρωτηρίου Καστρί όπου εντοπίζεται.

8) Διερεύνηση δυνατοτήτων για την δημιουργία περιπατητικού μονοπατιού στο ακρωτήρι που θα εξασφαλίσουν ευκολότερη την πρόσβαση στο Φάρο. Φορέας υλοποίησης αυτού του υποέργου που είναι άμεσα αναγκαίο. (συνημμένο σχετικό #6)

9) Διερεύνηση δυνατοτήτων για την δημιουργία μικρού αμφιθεάτρου εκεί που σήμερα παραμένουν τα σκουπίδια του 2011. (συνημμένο σχετικό #7)

10) Διερεύνηση δημιουργίας παραλιακού μονοπατιού από Γαύριο προς Φάρο εντός ζώνης αιγιαλού που έτσι κι αλλιώς τελεί υπό απαλλοτρίωση από το Δημόσιο. (συνημμένο σχετικό #8)

11) Όροι και προϋποθέσεις ώστε να μπορεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση του Φάρου να γίνει υπόγεια και να αποκατασταθεί η οπτική βλάβη που έχει προκληθεί στο τοπίο.

Παράλληλα ζητείται από την Τοπική Κοινότητα Γαυρίου όπως παρέχει εξηγήσεις για τα κάτωθι:

12) Γιατί δεν κάλεσε στο Τοπικό Συμβούλιο της 25/1 τους καθ’ύλην «αρμόδιους» ενώ η πρόεδρος αυτού είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με δική της πρωτοβουλία μαζί τους (1 ημέρα πριν) και της είχαν ζητήσει τη διοργάνωση θεματικού συμβουλίου ως προς το Φάρο; (σχετικό #9) Να εξηγηθεί το σκεπτικό πίσω από μια τέτοια ενέργεια που τελικά αποκλείει την πληρέστερη ενημέρωση κι επιτρέπει την παραπληροφόρηση και τις κουβέντες καφενειακού τύπου.

13) Ποιος είναι υπεύθυνος για την λειτουργία της νέας διαδικτυακής σελίδας της Τοπικής Κοινότητας Γαυρίου στο FaceBook (βλέπε εδώ), καθώς με την από 5/2/2024 αναδημοσίευση ψευδούς, ανακριβούς και άκρως συκοφαντικού άρθρου σε τοπικό μέσο μοιάζει να συντάσσεται πλήρως με τις θέσεις αυτού (συνημμένο σχετικό #10). Τα υπόλοιπα μέλη της Τοπικής Κοινότητας έχουν γνώση και θετική απόκριση σε μια τέτοια ενέργεια; Μέχρι πρότινος η Τοπική Κοινότητα Γαυρίου διατηρούσε group (βλέπε εδώ) κι όχι page αποκλείοντας τελικά τη συμμέτοχή των πολιτών, τι άλλαξε; Να σημειωθεί πως ο υπεύθυνος διαχειριστής της σελίδας έσπευσε να κάνει την αναδημοσίευση η οποία τελικά έγινε την ίδια μέρα.

14) Με ποιο τρόπο προτίθεται η Τοπική Κοινότητα Γαυρίου να προβεί σε αποκατάσταση της ηθικής τάξης των πραγμάτων και σε αποκατάσταση εκείνων που με τον εθελοντικό τους κόπο, χρόνο και τεχνογνωσία προσφέρουν για την αποκατάσταση του Φάρου;

Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειες σας και την θετική ανταπόκριση ως προς το αίτημα μου, την άμεση δρομολόγηση Τοπικού Συμβουλίου με προτεινόμενο χρόνο διεξαγωγής την εβδομάδα 26/2-1/3 και με ευρεία συμμετοχή. Τούτο κρίνεται απαραίτητο για την ορθή ενημέρωση του κοινού και την αναζήτηση των βέλτιστων λύσεων.

Με εκτίμηση,

Ανδρέας Χαλάς,

Αρχιτέκτονας Μηχανικός

ΥΓ: Καθώς το θέμα αφορά την ευρύτερη κοινωνία της Άνδρου και χρήζει αντικειμενικής ενημέρωσης και σχεδιασμού, σας ενημερώνω πως αφού η παρούσα λάβει αρ.πρωτοκ. θα κοινοποιηθεί προς δημοσίευση στα τοπικά μέσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.