Παράταση στους καθαρισμούς οικοπέδωνΠαράταση για τον καθαρισμό των οικοπέδων μέχρι τις 15 Ιουνίου 2025 ανακοίνωσε, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης. 

Οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έως τις 15 Ιουνίου, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση (gov.gr), με τους δήμους να αναλαμβάνουν την απομάκρυνση της ξερής βλάστησης από τα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα.

Παράταση στους καθαρισμούς οικοπέδωνΟ απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει: Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως, ενδεικτικά, το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Η μη δήλωση καθαρισμού επιφέρει πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης προβλέπεται φυλάκιση έως δύο έτη και πρόστιμο έως 54.000 ευρώ. Οι υποχρεωμένοι σε καθαρισμό περιλαμβάνουν ιδιοκτήτες και μισθωτές αδόμητων οικοπέδων σε ρυμοτομημένες περιοχές, οικισμούς, καθώς και εκτάσεις εντός 100 μέτρων από αυτές, ενώ εξαιρούνται διαμορφωμένοι κήποι και φυτευμένες επιφάνειες πολυκατοικιών.

Η δε συντήρηση του οικοπέδου πρέπει να διαρκεί καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο (1 Μαΐου – 31 Οκτωβρίου). Ο καθαρισμός περιλαμβάνει απομάκρυνση ξερών δέντρων, κλαδιών και εύφλεκτων υλικών, καθώς και ασφαλή μεταφορά υπολειμμάτων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.