“Αγαπητή κα Φωτοπούλου
Με αφορμή την ραδιοφωνική συνέντευξη του Δημοτικού Συμβούλου κ. Δ.Λοτσάρη μαζί σας, στις 1/5/25 στην εκπομπή «Μουσικές Καλημέρες» του Μ. Αστρά, με θέμα Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) Άνδρου, θα ήθελα να σχολιάσω και να επικοινωνήσω τα παρακάτω,
Κάθε καλόπιστος πολίτης Θα μπορούσε να συμφωνήσει με κάποιες από τις τοποθετήσεις του κ.Δημοτικού Συμβούλου όπως,
Ότι το ΤΠΣ είναι το πιο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζει το νησί, το Δημοτικό Συμβούλιο και γενικά οι κάτοικοι του, οι οποίοι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι και ενεργοποιημένοι παρά τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και της επιτροπής των επιστημόνων.
Ότι το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα 194/25 της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις οριοθετήσεις οικισμών, καταδικάζει όλη τη χώρα και προφανώς και το νησί της Άνδρου ανατρέποντας τις οριοθετήσεις μικρών οικισμών, μηδενίζοντας αξίες γης, επιτρέποντας την ιδιωτική πολεοδόμηση εξυπηρετώντας μεγάλα συμφέροντα.
Όμως ο κ. Λοτσάρης αφού αναλίσκεται σε οράματα για ανάπτυξη, σε επενδύσεις πέρα από οικιστική επέκταση, σε ενωτικά καλέσματα κ.λ.π. , φτάνει στο προκείμενο και σε μηνύματα που θέλει να στείλει για τον χωρικό σχεδιασμό της Άνδρου, δίνοντας παραδείγματα που όλως τυχαίως αναφέρονται στην επένδυση της μονάδας μπετόν στον Κάμπο Γαυρίου.
Βασανισμένο το Γαύριο και ο κάμπος από τα Σιλό κατά τον κ. Λοτσάρη, με ευθύνη ποιού άραγε; του επενδυτή ή των εκατοντάδων κατοίκων που αντιδρούν; Αναφέροντας ότι δεν ήταν η ιδανική περιοχή αλλά αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι κατάλληλη δίπλα στο λιμάνι, παρά την νομοθεσία που το απαγορεύει και βγάζει το συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να γίνεται χωροθέτηση για οχλούσες δραστηριότητες μόνο στην περιοχή της Σταυροπέδας όπως πάει να γίνει. Τονίζει δε, ότι πρέπει να τσαλακωθούμε για να βγάλουμε κάτι σωστό και με το επιχείρημα ότι οι μπετονιέρες δεν πρέπει να κινούνται πάνω κάτω, προτείνει χωροθέτηση βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή Υδρούσας.
Που άραγε κ. σύμβουλε; στο Μπατσί; στον Αγ. Πέτρο; στον Κάμπο του Γαυρίου; ή μήπως προτιμάτε στον Κάμπο του Φελλού;
Έτσι θα συμπληρωθεί ο κύκλος. Όλα στην Υδρούσα και ΧΥΤΥ , Βιομηχανία και Αιολικά Πάρκα.
Ωστόσο κ. Λοτσάρης δεν μπορεί να εκφράζει απόψεις ως παρατηρητής από τη στιγμή που έχει προσωπικά ευθύνες σαν αυτοδιοικητικός διότι:
Δέχτηκε σαν Έπαρχος την έγκριση εγκατάστασης της μονάδας μπετόν στον Κάμπο, βάσει εγγράφου που την χαρακτήριζε καθορισμένη βιομηχανική περιοχή, κάτι που δεν ήταν αληθές.
Ανέχτηκε σαν δήμαρχος ενώ γνώριζε τις αποφάσεις του ΣτΕ, να εξακολουθούν τα Σιλό «να κοσμούν» τον Κάμπο σε όλη τη διάρκεια της θητείας του ενώ είχε υποχρέωση βάσει του νόμου περί αυθαιρέτων να τα χαρακτηρίσει αυθαίρετα από το 2021 και να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα εγκατάστασης και διατήρησης, κάτι που δυστυχώς συνεχίζει και ο νυν Δήμαρχος.
Γνωρίζοντας την θέση του υπουργείου σαν υπερκείμενης αρμόδιας αρχής ότι δεν μπορεί να χωροθετηθεί μονάδα μέσης όχλησης στον Κάμπο, επέτρεψε στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου να συνεχίζει να εκδίδει βεβαίωση επί του επιτρεπτού με το φαιδρό επιχείρημα ότι η μονάδα είναι μεταποιητική τοπικά παραγομένων προϊόντων, ενώ είναι γνωστό ότι οι πρώτες ύλες για μπετόν εισάγονται στην Άνδρο.
Δεν πήρε προσωπικά ποτέ θέση στα Δημοτικά Συμβούλια, όταν ερχόταν το θέμα των Σιλό με το επιχείρημα ότι είναι πολιτικό πρόσωπο και δεν θέλει να διχάσει την κοινωνία του Γαυρίου. Αλήθεια, είδε ποτέ ο κ. Λοτσάρης κάποιον δημόσια να υποστηρίζει την παράνομη αυτή εγκατάσταση; Και με ποιο επιχείρημα;
Τέλος σαν υποψήφιος δήμαρχος προεκλογικά το 2023 δεσμεύτηκε στους κατοίκους της περιοχής ότι δεν θα επιτρέψει με το ΤΠΣ Άνδρου χωροθέτηση στον Κάμπο μονάδας μπετόν. Άλλαξε κάτι τώρα; Ας ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στους πολίτες του Γαυρίου.
Κυρία Φωτοπούλου,
Κλείνοντας αυτή την παρέμβαση θα συμφωνήσω μαζί σας ότι για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Άνδρου απαιτείται ενότητα, κάτι όμως που είναι ακόμα ζητούμενο. Χρήσιμο θα ήταν και ενδιαφέρον, μέσα από αυτή την διαδικασία που εγκαινιάσατε να ακούσουμε και τις απόψεις της κας Επάρχου και άλλων θεσμικών φορέων του νησιού και ιδιαίτερα του Δημάρχου κ. Σουσούδη, ο οποίος 2 φορές το 2019 και το 2023 κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης στα Δημοτικά Συμβούλια ψήφισε κατά της χωροθέτησης της βιομηχανικής μονάδας στον Κάμπο. Σήμερα τι πιστεύει; και τι θα προτείνει για την χωροθέτηση της βιομηχανικής περιοχής;
Γιατί δεν προχωράει στην αποξήλωση των αυθαιρέτων κατασκευών εφαρμόζοντας τον νόμο;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την φιλοξενία
Με εκτίμηση
Γιάννης Μαρκόπουλος
Ξηρόκαμπος Άνω Γαύριο
9/5/2025