Φίλε Μιχάλη,

Διάβασα το καλογραμμένο βιβλίο σου «ΑΡΝΗ – Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΒΕΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ», με πολύ προσοχή.  Σε συγχαίρω και εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο και πολύ ενδιαφέρον.  Σαν πρόεδρος του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. με την ευκαιρία αυτή, επιθυμώ να σου κάνω γνωστές τις απόψεις μου, σχετικά με την ανάπτυξη και το μέλλον της Άρνης.

Όταν πριν από 45 περίπου χρόνια ήρθα στην Άνδρο, με την ιδιότητα του τεχνικού του Ο.Τ.Ε., για εμπλουτισμό των εγκαταστάσεων του τηλεπικοινωνιακού κέντρου της χώρας και άρχισα να περιοδεύω στο νησί, έμεινα έκθαμβος όχι μόνο από την ομορφιά του, αλλά κυρίως από τις ιδιαιτερότητες κάποιων περιοχών του.  Μια από αυτές, που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα, γιατί δεν περίμενα, ότι είναι δυνατόν να υπάρχει τόση ομορφιά σε κυκλαδονήσι, ήταν η Άρνη με την ευρύτερη περιοχή της.

Από πού να αρχίσει κανείς να περιγράφει αυτόν τον ευλογημένο τόπο;  Από τον εκπληκτικό του βιότοπο; Από την πυκνή του βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά, που όταν δροσίζεσαι, ποτέ δεν θέλεις να απομακρυνθείς από τις πηγές του; Από τους ήρεμους και φιλόξενους κατοίκους του, καθώς και τα τόσα άλλα, που θα πρέπει ώρες να περιγράφεις χωρίς σταματημό;  Κατηφορίζοντας από το Πανοχώρι και τους Μπαλαίους προς τα Ρέματα, εκπλήσσεσαι, γιατί τέτοια τοπία σπάνια  συναντιόνται, με τόσα άφθονα τρεχούμενα νερά, τις μικρές λιμνούλες, τις πολύχρωμες πεταλούδες που αφθονούν στο βάθος της ρεματιάς, τη τόσο φυσική ομορφιά και όλα τα άλλα.

Τα τελευταία χρόνια και μετά την σύνταξή μου από τον Ο.Τ.Ε., ασχολούμαι αποκλειστικά με τον τουρισμό και μάλιστα είμαι Πρόεδρος για πολλά χρόνια τις Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος και με δική μου τουριστική επιχείρηση στο Μπατσί και στο Κυπρί της Άνδρου.  Με αυτή μου την ιδιότητα, έχοντας περιοδεύσει όλες σχεδόν τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, έχω διαπιστώσει, ότι πολύ λίγες μπορούν να ανταγωνιστούν την Άρνη σε φυσική ομορφιά.  Και όμως η Άρνη δεν έχει αξιοποιήσει στο ελάχιστο αυτή τη μοναδικότητά της στις Κυκλάδες.  Για το λόγο αυτό πρέπει να εκμεταλλευτεί τουριστικά όλες αυτές τις πλούσιες δυνατότητες που είναι προικισμένη. Μια τέτοια αξιοποίηση θα προσδώσει μοναδική έξοδο στην τοπική ανάπτυξη και θα συμβάλει στην ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Αντίστοιχες ορεινές περιοχές και όχι βέβαια με το επιπλέον πλεονέκτημα να περιτριγυρίζονται από τόσες πεντακάθαρες ακροθαλασσιές, έχουν εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο τα κατάλληλα κοινοτικά προγράμματα και έχουν αναπτύξει αξιόλογες τοπικές δραστηριότητες.  Στην Άρνη δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα.  Ποτέ όμως δεν είναι αργά, διότι αυτήν ακριβώς την περίοδο έχει κατατεθεί, για πρώτη φορά, σχέδιο νόμου στη Βουλή, για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μέσα στα πλαίσια του Αγροτοτουρισμού και όπως είναι ευνόητο θα πρέπει, με κατάλληλες ενέργειες να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που θα δώσει ο σχετικός νόμος. Ο καινούριος αυτός νόμος θα αφορά αποκλειστικά τον τουρισμό στην ύπαιθρο και για την εφαρμογή του προβλέπονται γενναίες επιχορηγήσεις, μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων της περιόδου 2007 – 2013.

Ελπίζω οι κάτοικοι αυτής της πανέμορφης περιοχής να εκμεταλλευτούν την τελευταία αυτή ευκαιρία και λόγω της μεταστροφής του ενδιαφέροντος των τουριστών σε περιοχές που κυριαρχεί το φυσικό κάλος, να αναδείξουν τουριστικά το χωριό τους, όχι μόνο για το δικό τους συμφέρον αλλά και όλης της Άνδρου.

Οπωσδήποτε η αξιοποίηση  του υπό ψήφιση νόμου, προϋποθέτει την ύπαρξη κατάλληλα οργανωμένου επιχειρησιακού φορέα, που σήμερα δεν υπάρχει στο δημοτικό αυτό διαμέρισμα.  Ως εκ τούτου, κατά την γνώμη μου και για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, την πρωτοβουλία αυτή πρέπει να την αναλάβει ο Δήμος μέσα από την υπάρχουσα αναπτυξιακή του εταιρεία, αφού είναι βέβαιο, ότι η ωφέλεια θα είναι άμεση, με την σημαντική βελτίωση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών της περιοχής.

Φίλε Μιχάλη, εύχομαι οι προσπάθειές σου, για το αγαπημένο σου χωριό την Άρνη, σύντομα να έχουν το αποτέλεσμα που ονειρεύεσαι και προσδοκάς και που είναι βέβαιο ότι, αν πραγματοποιηθεί, θα έχει ευνοϊκή επίδραση στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας.

Φιλικά

Στέλιος Πολυκράτης

Πρόεδρος του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.