«ΠΛΟΕΣ XV»: Χάρης Λάμπερτ «Φως της Γης και του Ουρανού»

Οι «ΠΛΟΕΣ» διανύουν εφέτος την 15η  χρονιά της εικαστικής τους παρουσίας που θεωρείται επετειακή ως προς τη λειτουργία του θεσμού. Ενός αποδεδειγμένα επιτυχημένου θεσμού που ξεκίνησε τη δυναμική πορεία του το 1995, έχοντας μέχρι σήμερα προβάλλει έργα καταξιωμένων παλαιότερων, αλλά και διακρινόμενων νεότερων καλλιτεχνών, οι οποίοι διαμόρφωσαν και συνεχίζουν εκφραστικά να μορφοποιούν το «πρόσωπο» της ελληνικής μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης. Σε αυτό το πλαίσιο  εντάσσεται  η έκθεση των τριών πτυχών ζωγραφικής του Χάρη Λάμπερτ  «Το «Φως της Γης και του Ουρανού η οποία εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως το Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009 στις 8 μ. μ.

Ο Χάρης Λάμπερτ είναι εφέτος ο τιμώμενος σύγχρονος εικαστικός δημιουργός. Ένας δημιουργός, που εμφανίστηκε στο εκθεσιακό προσκήνιο της τέχνης, κατά τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Τότε, ήταν ο νεαρότερος και ήδη διεθνώς αποδεκτός εκπρόσωπος της Νο\ν Ρορ Αιΐ, αλλά και της Νέας Παραστατικότητας, έχοντας προηγουμένως ξεχωρίσει και βραβευτεί για τα έργα του στο Παρίσι και στο Τόκιο.

Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης επελέγη γι’ αυτήν την επετειακή χρονιά του Ιδρύματος, γιατί μετά από 28 χρόνια αδιάλειπτης και εξελικτικής πορείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνεχίζει να ανανεώνει τα έργα του μέσα από ένα πολυεπίπεδο σκεπτικό. Πρόκειται για έργα σύνθετα, με μεταβαλλόμενο φως και χρωματικές ισορροπίες, που αξιοποιούν ριζοσπαστικά την παράδοση, προτείνοντας πρωτοποριακές εκφραστικές διατυπώσεις. Με βάση αυτές τις εναλλακτικές διατυπώσεις, ο Χάρης Λάμπερτ στοχεύει στην ανασύσταση και στην πνευματική ανασυγκρότηση ενός νέου Ουμανισμού που απαντά με σύγχρονους τρόπους στις σημερινές αισθητικές απαιτήσεις.

Στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως θα παρουσιαστούν επιλεγμένα και αντιπροσωπευτικά έργα του ζωγράφου μαζί με αρκετά πρωτοεμφανιζόμενα. Για πρώτη, επίσης, φορά θα παρουσιαστούν σε ενιαία έκθεση και οι τρεις εικαστικές πτυχές του Χάρη Λάμπερτ που είναι:

Α) Η New Pop Art, τα έργα της οποίας σχετίζονται με τα παροδικά όνειρα, την ανεμελιά, την ιλαρότητα, τις επιθυμίες απόλαυσης και τον ευδαιμονικό καταναλωτισμό, στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν τις προτιμήσεις και πολλά από τα ενδιαφέροντα του αστικού πληθυσμού που ζει στις μεγαλουπόλεις. Η νέα και απενοχοποιημένη αυτή pop art του καλλιτέχνη, πηγή άντλησης των εμπειριών της, έχει (από το 1982 κι εξής), τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, τη διαφήμιση, την τηλεόραση, τη μόδα, την pop μουσική και, γενικότερα, το φαντασμαγορικό περιβάλλον των εφήμερων σχέσεων ή αποδράσεων, που αναδύουν μια διάχυτη ερωτική κατάσταση, μεταφέροντας χαρά και κέφι για τη ζωή.

Β) Η spiritual pop, (που άρχισε να τη δημιουργεί ο ζωγράφος το 1987 στο Τόκιο, έχοντας ο ίδιος κορεστεί από την pop κουλτούρα της εποχής) επινοήθηκε ως εξελικτική και διάδοχη κατάσταση της New pop. Τα έργα αυτής της ενότητας εναρμονίζουν την υλιστική και εγκόσμια διάσταση με την πνευματική αναζήτηση. Τα έργα διαμορφώνουν παράλληλα οριακές ισορροπίες ανάμεσα στη συνείδηση και στο υποσυνείδητο, στις εντυπώσεις και σε αρχετυπικές καταστάσεις, στη μνήμη που διαρκώς ανασκευάζεται και σε βιώματα που συνεχώς τροποποιούν και μεταμορφώνουν την πραγματικότητα. Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα της spiritual popεντάσσονται και ορισμένες εικαστικές διασκευές του Χάρη Λάμπερτ που έχει δημιουργήσει, με αφορμή έργα παλαιότερα του Velasquez, του Μιχαήλ Αγγέλου και του Rubens, τα οποία ανοίγουν έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην ιστορία και στις μεταϊστορίες της εικόνας.

Γ) H New Renaissance, με τη φιλοτέχνηση έργων (κυρίως «προσωπο­γραφιών») που άρχισαν να απασχολούν τον Χάρη Λάμπερτ, από το 1990, όταν βρισκόταν στο Τόκιο. Μέσα από τη ρεαλιστική παραστατικότητα, (που ο ζωγράφος την θεωρεί ως διάδοχη βαθμίδα της SpiritualPop), διερευνά τη φύση των αμφιθυμιών της ψυχικής ενδοχώρας, χρησιμοποιώντας στην ανθρωποκεντρική του εικόνα την προσομοίωση της καθημερινότητας. Μιας καθημερινότητας, στην οποία υποδόρια μετουσιώνονται πνευματικές αξίες της ελληνικής αρχαιότητας και της ιταλικής Αναγέννησης, μέσα από έναν διάλογο σύγχρονων τεχνολογιών (όπως είναι το υπεριώδες φως, το video) και παραδοσιακών υλικών (όπως είναι η ελαιογραφία σε καμβά). Τα έργα αυτής της ενότητας λειτουργούν όχι ως αντικατοπτρισμοί της «αντικειμενικής» κοσμοθέασης ή των κοινωνικών φαινομένων, αλλά ως εναύσματα μιας φιλοσοφικής ενατένισης της ζωής και δρόμοι πορείας ενός θεμελιώδους αναστοχασμού. Ενός στοχασμού που σήμερα απουσιάζει σχετικά με την υπαρξιακή ανασυγκρότηση του ατόμου, κατακερματισμένου καθώς ζει, μέσα στην «ευημερία» των αποπροσανατολισμών του.

Η επιμέλεια της έκθεσης και του εικαστικού πολυσέλιδου Καταλόγου που θα κυκλοφορήσει, (με αφορμή την παρουσίαση των έργων του Χάρη Λάμπερτ), είναι της Κριτικού και Ιστορικού Τέχνης κ. Αθηνάς Σχινά.

Χορηγοί της έκθεσης είναι: η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ και η ναυτική εταιρεία ΚΥΚΛΑΔΕΣFAST FERRIES.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.