Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Η μεγάλη νίκη του Αντώνη Σαμαρά δεν αλλάζει το πολιτικό τοπίο μόνο στη ΝΔ αλλά και στην Ελλάδα. Οι περίπου 800.000 πολίτες που έσπευσαν στις κάλπες απέδειξαν πως η πολιτική είναι ακόμα επίκαιρη. Αρκεί βέβαια να μην θεωρείται σαν πολιτική μια άνευρη και χωρίς προοπτικές διαχείριση της ρουτινιάρικης καθημερινότητας.

Στη νίκη του Αντώνη Σαμαρά συνεισέφερε σημαντικά και η Άνδρος. Αναλυτικά από τα μεγαλύτερα νησιά υπέρ του Σαμαρά ψήφισαν κυρίως η Άνδρος και η Πάρος και υπέρ της Μπακογιάννη η Νάξος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Τήνος και η Τζια. Στο σύνολο τους οι Κυκλάδες ψήφισαν υπέρ της κ. Μπακογιάννη.

Είναι σίγουρο πως η μεγάλη νίκη του Αντώνη Σαμαρά θα επιφέρει αλλαγές και στην Άνδρο. Χρόνια τώρα παρακολουθούμε στο νησί ένα πολιτικό παιχνίδι πίσω από τις πλάτες των κατοίκων του. Με αδιαφανείς διαδικασίες η ΝΔ «έχριζε» δημάρχους που επέλεγαν οι μηχανισμοί από την Αθήνα. Δημάρχους που ελάχιστα ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντα τους. Οι άτυχοι ψηφοφόροι της ΝΔ είχαν μόνο δύο επιλογές: είτε να ακολουθήσουν το «χρίσμα» του κόμματος τους είτε να ψηφίσουν κάποιον άλλο. Στη δεύτερη περίπτωση θεωρούνταν «προδότες».

Κάπως έτσι αυξήθηκαν με τα χρόνια στην Άνδρο οι «προδότες». Κάπως έτσι βέβαια αυξηθήκαν και οι πιέσεις, αλλά και οι εκβιασμοί, προς όλους από τους μηχανισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρέμβαση από την Αθήνα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του κ. Δ. Κωσταντάρα που είχε σταλεί από τους μηχανισμούς της ΝΔ για να στηρίξει το «χρίσμα» του μητσοτακικού κ. Βάμβουκα στον δεύτερο γύρο. Το αστείο με τους μηχανισμούς είναι πως ο κ. Κωσταντάρας τώρα ανήκει στο ΛΑΟΣ, ενώ εκείνοι που «νουθετούσε» ανήκουν ακόμη στη ΝΔ! Ας είναι…

Όλα αυτά βεβαίως συνέβαιναν γιατί στην Άνδρο υπήρχε μια κλειστή και υπολειτουργούσα τοπική οργάνωση της ΝΔ ελεγχόμενη από μερικούς συνταξιούχους σφραγιδοφύλακες που απλώς μετέφεραν το «μήνυμα» των αθηναϊκών μηχανισμών. Κάπως έτσι έβγαζε για χρόνια δήμαρχο κρητικό η Χώρα. Αλλά και κάπως έτσι φρόντιζαν κάποιοι από τα κεντρικά της ΝΔ να δίνουν το «χρίσμα» στον εξ αριστερών κ. Γλυνό! (Λες και το είχε ανάγκη αφού κατέβαινε μόνος του)!

Όμως το «χρίσμα» στο Κόρθι ήταν το επίχρισμα του διακομματικού προφίλ ενός βαθιά κομματικοποιημένου δημάρχου και ενός ακραίου και επιθετικού αντιδημάρχου. Η ξεκάθαρη ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση με την οποία εξελέγη ο Αντώνης Σαμαράς ουσιαστικά τελειώνει μια περίοδο πολιτικής που η ΝΔ στην Άνδρο σερνόταν πίσω από μικρομεσαίους οπισθοδρομικούς αριστερούς σε μια προσπάθεια αναζήτησης ενός ανύπαρκτου μεσαίου χώρου.

Την ίδια ώρα η μεσαία τάξη της Άνδρου έβλεπε τη συνεχή υποβάθμιση του νησιού (π.χ. στη Χώρα βίωνε την κακοδιοίκηση, τις προσωπικές πολιτικές, την έλλειψη καθαριότητας, το σταμάτημα του βιολογικού καθαρισμού, την ανυπαρξία έργων υποδομής για το νερό και στο Κόρθι έβλεπε τις τρικλοποδιές στη διαχείριση των απορριμμάτων και τον τορπιλισμό στη δημιουργία νέων σφαγείων κλπ). Και κάπως έτσι έφτασαν τα πράγματα σε αδιέξοδο. Κάπως έτσι απότυχε η ΝΔ, αλλά κάπως έτσι απέτυχε και το ΠΑΣΟΚ. Κάπως έτσι τα δύο μεγάλα κόμματα βρέθηκαν στη γωνία στην Άνδρο. Και κάπως έτσι έκαναν κουμάντο οι ξεπερασμένοι αριστεροί της δεκαετίας του 1970 στους δύο από τους τρεις δήμους του νησιού.

Η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά τερματίζει το ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς της ΝΔ και στην Άνδρο. Οι 530 ψηφοφόροι που εγγράφηκαν ως νέα μέλη καταψήφισαν ουσιαστικά μια ξεπερασμένη καθεστηκυία τάξη. Η αφύπνιση της ΝΔ θα ξυπνήσει και το ΠΑΣΟΚ που ως τώρα ήταν κι αυτό βυθισμένο σε χρόνια αδράνεια. Είναι καιρός και το ΠΑΣΟΚ της Άνδρου να θέσει τα δικά του προτάγματα, δίνοντας το δικό του στίγμα και αφήνοντας πίσω την οπισθοδρόμηση της «αριστερής προόδου». Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ απλώς να παρακολουθεί την οπισθοδρόμηση του νησιού και να μην αναλογίζεται τις τεράστιες ευθύνες π.χ. στο μεγάλο ζήτημα των σκουπιδιών του «προοδευτικού» Γιάννη Γλυνού ή τις μεγάλες ευθύνες στο ζήτημα των σκουπιδιών και του βιολογικού της Χώρας του «προοδευτικού» Νίκου Καπετάν Θεολόγου…

Μέχρι σήμερα η Άνδρος δεν βάδισε καλά γιατί πολλά έγιναν χωρίς τους πολίτες της σε κλειστές διαδικασίες και σε σκοτεινούς διαδρόμους. Κυρίαρχο στοιχείο αυτής της καμαρίλας ήταν και το «χρίσμα» της ΝΔ, το ποίο δινόταν όπως δινόταν και με τον τρόπο που δινόταν. Είναι καιρός οι αλλαγές που ήδη δρομολογήθηκαν στη ΝΔ να δρομολογηθούν και στην Άνδρο. Είναι καιρός η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα δύο μεγάλα κόμματα, όπου μπορούν για το καλό του νησιού να προχωρήσουν ξεπερνώντας τα παραδοσιακά «χρίσματα» που μέχρι σήμερα λειτούργησαν δυστυχώς σαν επιχρίσματα κακομοιριάς, μιζέριας και τίποτα άλλο…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.