Περί κυβίστησης

ή το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται…

Από πέρσι προτείναμε να αναλάβει η Νομαρχία την χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στο νησί αφού ο Σύνδεσμος Δήμων Άνδρου είχε αποτύχει πλήρως στο έργο του. Ο δήμαρχος Υδρούσας κ. Κ. Θωμάς με απόφαση δημοτικού συμβουλίου εκχώρησε την αρμοδιότητα αυτή στο Νομάρχη Κυκλάδων τον Απρίλιο του 2009. Τα υπόλοιπα μέλη του Συνδέσμου (ο δήμαρχος Κορθίου κ. Γ. Γλυνός και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άνδρου κ. Ν. Θεολόγου) σιώπησαν περιμένοντας λύση …εξ ουρανού(;)

Και η «λύση» ήρθε από τα «πάνω»! Στα τέλη Ιανουαρίου 2010 εκδόθηκε απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας όπου «απαγορεύεται πλήρως η απόρριψη σκουπιδιών στον αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα»!! Τόμπολα!!!

Αναλυτικά, «το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 293/2010 απόφασή του, ακύρωσε ως αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος και στην αρχαιολογική νομοθεσία την από 2.8.2007 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με την οποία παρατάθηκε η λειτουργία χωματερής εντός του αρχαιολογικού χώρου του νεολιθικού οικισμού του Στρόφυλα στη νήσο Άνδρο. Η χωματερή λειτουργεί πλέον των 20 ετών σε απόσταση 300 μέτρων από το νεολιθικό οικισμό του Στρόφυλα. Το ΣτΕ ερμηνεύοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος και την νομοθεσία έκρινε ότι η λειτουργία της χωματερής προκαλεί «αισθητική υποβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και έντονη αλλοίωση των αρχαιοτήτων. Κατά συνέπεια η προσβαλλόμενη απόφαση του υπουργού Πολιτισμού είναι παράνομη». Ακόμη, στην απόφαση αναφέρεται «ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα πυρασφάλειας» (εξ ου και οι συχνές πυρκαγιές στην χωματερή), αλλά και πως ούτε μέχρι σήμερα «δεν υπάρχει μελέτη για ανεύρεση χώρου απόθεσης απορριμμάτων στην Άνδρο».

Έφεραν, λοιπόν, οι διοικούντες τον Δήμο Άνδρου άρον-άρον πρόταση άμεσα «για εκχώρηση της ευθύνης χωροθέτησης στη Νομαρχία»! Αυτό για να μαθαίνουν οι νεώτεροι λέγεται κυβίστηση ή στην καθομιλουμένη κολοτούμπα! Αποδέχτηκαν επιτέλους οι διοικούντες τον Δήμο Άνδρου αυτό που αρνιόταν επί έναν ολόκληρο χρόνο. Τώρα να δούμε τι θα κάνει ο δήμαρχος Κορθίου κ. Γ. Γλυνός; Θα συνεχίσει μόνος εξ όλων να εμμένει στην «παρανομία»; Ή, κάνοντας κυβίστηση θα παραχωρήσει μια ευθύνη, που όπως φάνηκε μάλλον δεν αντέχουν οι πλάτες του;

Κρίμα. Το θέμα θα είχε λυθεί από χρόνια αν είχαν γίνει αποδεκτές οι τεχνικές εισηγήσεις σειράς μελετών που έδειχναν ως κατάλληλο χώρο για ΧΥΤΑ τη νότια Άνδρο. Όμως οι μικρο-τοπικισμοί δεν επέτρεψαν να λυθεί το θέμα. Ας το λύσει έστω και εκ των υστέρων (στο «και πέντε» πια) ο Νομάρχης. Όπως το έλυσε και στη Νάξο…

Διαμαντής Μπασαντής

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.