Κάποιοι δεν έχουν «Σήμα Καμπάνα…»

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Ο «Καλλικράτης» αλλάζει πάρα πολλά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η επερχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση βρίσκει την Άνδρο χωρίς υποδομές και χωρίς προετοιμασία. Είναι γνωστό πως ακόμα δεν υπάρχει στο νησί σωστός χώρος για τα απορρίμματα, ενώ δεν υπάρχουν και βιολογικοί καθαρισμοί για τα αστικά λύματα. Επιπλέον προβλήματα στην δημόσια υγεία ενέχουν τα απηρχαιωμένα σφαγεία. Και όπως έδειξε σε προηγούμενο άρθρο του ο σοβαρός ιατρός επιδημιολόγος κ. Γεώργιος Καλιβρούσης, η απόρριψη των λυμάτων στη θάλασσα (εκτός της περιβαλλοντικής καταστροφής) έχει και σοβαρές επιπτώσεις κάθε καλοκαίρι με τακτικές πλέον επιδημίες γαστρεντερίτιδας.

Ανάμεσα σε όλα η προβληματική διαχείριση του νερού οδηγεί συχνά τα καλοκαίρια την Άνδρο σε λειψυδρία! Και ενώ γύρω οι πηγές τρέχουν ελεύθερες στα βουνά και στις ρεματιές πολλές φορές δεν τρέχει νερό από τις βρύσες στα σπίτια στο Υψηλού, στις Στραπουργιές, στα Λάμυρα κ.λπ. Και τότε τρέχουν οι κάτοικοι σε ρεματιές και σε πηγές να γεμίζουν παγούρια και δοχεία. Αλλά και η έλλειψη ΧΥΤΑ, εκτός του ότι έχει καταστρέψει εδώ και χρόνια τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα, πλήττει τη δημόσια υγεία και προσβάλλει την εικόνα του νησιού με τις συχνές αυτοαναφλέξεις της υπάρχουσας άθλιας  χωματερής.

Η κατάσταση στο νησί δεν είναι στο «παρά πέντε». Έχει προ πολλού περάσει το «και πέντε», αλλά και το «και τέταρτο». Είμαστε πια στο «και μισή» και συνεχίζουμε να «πετάμε την μπάλα έξω». Κάποιοι νομίζουν πως η καθυστέρηση θα κρύψει τα προβλήματα που επισώρευσαν. Και τώρα που βρέθηκαν μπροστά στην επερχόμενη ενοποίηση του «Καλλικράτη», διοργανώθηκε (όπως πάντα τελευταία στιγμή- Έλληνες είμαστε!) και μια ημερίδα «στρατηγικής» μόλις 4 πριν τα Χριστούγεννα (21 Δεκεμβρίου 2009)! Και μαζεύτηκαν καμιά 25αριά ακροατές στη Χώρα να ακούσουν μια περαστική ιδιωτική εταιρεία να διαβάσει στους «ιθαγενείς» στα γρήγορα, στα πρόχειρα και στα όρθια μια έκθεση μάλλον προσχολικής ηλικίας για «στρατηγικές ανάπτυξης της Άνδρου»! Θυμίζουμε πως κάπως έτσι είχε κληθεί νωρίτερα μια άλλη εξίσου περαστική ιδιωτική εταιρεία και «μελέτησε» (εξ αποστάσεως παρακαλώ) θέσεις για απόθεση απορριμμάτων χωροθετώντας χωματερή στα νερά του Πιτροφού!   Τόσο καλά ξεπετιούνται οι «σχεδιασμοί» στην Άνδρο από αρμόδιους, αναρμόδιους και οι συναρμόδιους. Όχι παίζουμε…

Και εκλήθησαν, λοιπόν, οι «ιθαγενείς» από τους αρμοδίους, τους συναρμοδίους και τους αναρμοδίους να ακούσουν «σχεδιασμούς» από τους περαστικούς. Αλήθεια που ήταν όλα αυτά τα χρόνια οι αιρετοί, οι έχοντες τον λόγο για σχεδιασμούς; Και πως τρέχουν έτσι βιαστικά να σχεδιάσουν μέσα σε μια-δύο ώρες στρατηγικές μόλις τέσσερις μέρες πριν τα Χριστούγεννα σε μια άδεια Άνδρο; Που ήταν τόσα χρόνια και δεν έβλεπαν τα προβλήματα; Ποια στρατηγική εκπόνησαν 7 ολόκληρα χρόνια για τα σκουπίδια; Ποιες μελέτες έκαναν για τη διαχείριση του νερού; Ποιες μελέτες υλοποίησαν για τα αστικά λύματα; Ποιες για τα σφαγεία; Ποιες είναι οι προτάσεις και οι προσπάθειες τόσα χρόνια για τον ποιοτικό τουρισμό; Πότε είδαν το νησί συνολικά (π.χ. προτάσεις ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης στο Γαύριο και στο Μπατσί, προτάσεις για αξιοποίηση των μουσείων και των ετήσιων εκθέσεων της Χώρας, εφαρμογές για την ανακάλυψη των ημι-εγκαταλειμμένων χωριών Κορθίου κλπ);

Κάποιοι δεν έχουν σήμα στις ερημιές…

Δυστυχώς αρμόδιοι, αναρμόδιοι και συναρμόδιοι πορεύτηκαν χέρι-χέρι στο νησί μέχρι σήμερα, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς σχέδιο. Κάποιοι στην Άνδρο πορεύτηκαν χωρίς σήμα – καμπάνα στη νέα εποχή. Και έτσι το νησί έχασε σειρά μεγάλων οικονομικών ευκαιριών για υποδομές που παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σειρά μεγάλων ευκαιριών που παρείχε και η γεωγραφική θέση του. Ακόμα και εκεί που έγιναν κάποια έργα κυριάρχησε ο στενόκαρδος τοπικισμός. Και να που τώρα έρχεται ο «Καλλικράτης» και κάνει όλο το νησί έναν Δήμο. Και οι τοπάρχες-φεουδάρχες τρέχουν και δεν φτάνουν για να παρουσιάσουν «στρατηγικές» και «σχέδια» για ένα νησί για το οποίο δεν φαίνεται να ενδιαφέρθηκαν όσο έπρεπε. Και δεν έβλεπαν πως πολύ πριν τον «Καλλικράτη», η Πάρος, η Νάξος, η Σύρος, η Μύκονος, η Τήνος, προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν συνολικά τα προβλήματα τους αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια. Αντιθέτως στην Άνδρο οι έχοντες την ευθύνη μάλλον ζούσαν στην μακαριότητα και στην αποσπασματικότητα μιας άλλης εποχής. Καθόλου τυχαίο πως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποιο σχέδιο συνολικής ανάπτυξης από κανέναν δήμαρχο. Καθόλου τυχαίο πως κανείς τους (ακόμα και όσοι θεωρούνται «επιτυχημένοι») ενδιαφέρθηκαν μόνο για την κοινότητα τους και το χωριό τους και αδιαφόρησαν για το νησί ως μια ενότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πώς αντιμετώπισαν μέχρι σήμερα το θέμα των σκουπιδιών της Άνδρου οι δήμαρχοι Κορθίου και Χώρας μέσα από τον Σύνδεσμο Δήμων Άνδρου. Το μόνο που κατάφεραν την τελευταία 7ετία ήταν η χρηματοδότηση μιας εξ αποστάσεως μελέτης που χωροθετούσε χωματερή πάνω σε πηγές και σε νερά!!!

Αλλά και το Επαρχείο, που ήταν υπεύθυνο για όλο το νησί, ελάχιστα έκανε από τη μεριά του για να ενημερώσει (όπου δεν είχε αρμοδιότητα) τους Ανδριώτες. Θυμάμαι το Νομάρχη το Πάσχα του 2009 να προτρέπει τον Έπαρχο να κινητοποιήσει και να ενημερώσει τους κατοίκους του νησιού για το έγκλημα της λάθος χωροθέτησης ΧΥΤΑ ζητώντας να πιεστούν και οι «αρμόδια αναρμόδιοι» δήμαρχοι Χώρας και Κορθίου να εκχωρήσουν επιτέλους την αρμοδιότητα στο Νομάρχη για βρει αυτός χώρο εναπόθεσης των σκουπιδιών. Το ζητήσαμε και εμείς οι παρόντες στη συζήτηση.        Το Επαρχείο περιορίστηκε να καταθέσει τη δική του άποψη χωρίς να εκθέτει τους δύο δημάρχους που μέχρι σήμερα δεν έχουν θέση στο θέμα, ενώ συγχρόνως με τη στάση τους παρεμποδίζουν ακόμα και τώρα κάθε ορθολογική λύση βουλευόμενοι με την σημερινή καταστροφική για το νησί κατάσταση σιγοψιθυρίζοντας ανέμελοι: «Κι ύστερα-ύστερα μα δεν υπάρχει ύστερα…»!

Συμπέρασμα

Με το σχέδιο «Καλλικράτης» η Άνδρος γίνεται ένας Δήμος και καλείται να αντιπαλέψει με τους άλλους πολύ πιο οργανωμένους Δήμους των Κυκλάδων. Η ένταση του ανταγωνισμού που θα υπάρξει κάνει επιτακτική την ανάγκη ενός συνολικού σχεδιασμού, αλλά και μιας μεγάλης δραστηριοποίησης. Ο μέχρι σήμερα εφησυχασμός και η μικρο-τοπικιστική αντίληψη αποδείχθηκαν καταστροφή για το νησί. Η νέα περίοδος επιταχύνει τους ρυθμούς και αλλάζει τα δεδομένα. Όποιος έχει κότσια και δυνατότητες θα μπορέσει να πάρει επιπλέον χρήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα (που κατευθύνονται προς την περιφέρεια) και να αναπτυχθεί. Όποιος περιμένει μόνο τον τακτικό προϋπολογισμό θα φυτοζωεί. Όποιος, μπορεί να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις θα δει το εισόδημα του τόπου να αυξάνει και τις δυνατότητες του νησιού να πολλαπλασιάζονται. Όποιος περιμένει με «σπρωξίματα» και «αφαιμάξεις» ημετέρων επί δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, θα χάσει πάλι το τρένο της ανάπτυξης.

Η Άνδρος έχει ήδη χάσει αρκετά τρένα. Αν χάσει και αυτό θα χάσει μαζί και «τα αυγά και τα πασχάλια». Και μπορεί η απόσταση από την Αττική να είναι μικρή για την Άνδρο, αλλά αν χαθεί πάλι η ευκαιρία το νησί θα απομακρυνθεί πίσω σε άλλες εποχές και η απόσταση του από το κέντρο θα μεγαλώσει κατά πολύ. Ήδη οι άλλοι γύρω τρέχουν εδώ και χρόνια. Πρέπει να τους προλάβουμε. Ας το καταλάβουμε όλοι. Και πρώτα από όλα όσοι σκέφτονται να «τρέξουν» για δήμαρχοι ολόκληρου του νησιού…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.