«O μικρός, ο ταπεινός, ο μέγας»

Με έκδηλη συγκίνηση και ιδιαίτερη εκτίμηση στο πρόσωπο του Γιάννη Καρασταμάτη, ο πρ. πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, βουλευτής Επικρατείας και μέλος του Δ. Σ. της ΕΡΤ ανδριώτης Βασίλης Κοραχάης έγραψε στην «ΕΣΤΙΑ» της 13ης Μαρτίου 2010 για τον αποικιανό καραβοκύρη, συνοψίζοντας σε ένα τρίστηλο όλη του τη ζωή.

Με ιδιαίτερη τιμή η «α» προβαίνει στην δημοσίευσή του, για ένα κείμενο που ένας Μεγάλος της Δημοσιογραφίας και της Πολιτικής ζωής του τόπου έγραψε για έναν Μεγάλο της Θάλασσας και της Ναυτιλίας της πατρίδας μας. Και οι δύο Ανδριώτες…

«Εβδομήντα χρόνια καβάλα στα δελφίνια

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς τίμησε τον Ανδριώτη καπετάν Γιάννη Καρασταμάτη, κατάστησαν αυτόν μέλος του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών. Μεγάλη χειρονομία και βαθύτατη σκέψη και περίσκεψη. Επί τέλους και ή ελληνική ναυτιλία πήρε τη θέση πού της ανήκει στην ελληνική κοινωνία. Ποιος θα τολμούσε να κάνει όμως τον αγνό και γενναίο καραβοκύρη προσωπικότητα της θάλασσας; Και αγωνιστή του Έθνους. Διότι, ό καπετάν Γιάννης Καρασταμάτης, απλός αλλά ακούραστος και δυναμικός μαχητής, καβάλα στα «δελφίνια» επί εβδομήντα τόσα χρόνια, ημέρεψε και δάμασε τις θάλασσες. Ύψωσε το ανάστημα του μπροστά στις αντιξοότητες του κύματος. Πάλεψε και στάθηκε παλικάρι και μεγάλος καπετάνιος.

Άνθρωπος της πυγμής αλλά και του πνεύματος. Έκανε το δράμα πραγματικότητα. Θα έλεγε κανείς ότι ένας μικρός νησιώτης τίμησε την πατρίδα, όπως τον τίμησε για λογαριασμό της ένα ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα. Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Ή αξιοθαύμαστη εμμονή του στο καθήκον και στο πάθος για Δημιουργία, τον ανέδειξαν πρώτο. Αδιάφορος προς το «ευ ζειν» κατόρθωσε, αυτό το φτωχόπαιδο της Άνδρου, να διακριθεί ανάμεσα σε κολοσσούς της Ναυτιλίας. Ελληνικής και ξένης. Ήταν ό πρώτος καραβοκύρης πού μπήκε με το «σπαθί» του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ακόμη και τότε υπήρξε σεμνός, αλλά με ψυχισμό απροσπέλαστο από τους ισχυρότερους. Παροιμιώδη ό δυναμισμός και το ήθος του. Γερό μυαλό και με ψυχή πάντα κοντά στον θεό. Αυτός ο καραβοκύρης της Άνδρου, ο μικρός, ο ταπεινός, ο μέγας».

Βασίλης Ι. Κοραχάης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.