Του Βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση

«Είπαν ψέματα και τώρα οι αυτοπροσδιοριζόμενοι σωτήρες σιωπούν κρυπτόμενοι» «Με την αύξηση του Φ.Π.Α. στα Νησιά του Αιγαίου, ανατρέπεται το επί 19 χρόνια ευνοϊκό καθεστώς που θέσπισε η Ν.Δ.»

Μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κατακτήσεις για τη νησιά του Αιγαίου και για το Νομό μας τις Κυκλάδες, αποτελεί η θέσπιση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Η ευεργετική αυτή διάταξη, κατοχυρώθηκε από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 1992 με το άρθρο 1, παρ. 26 του νόμου 2093/92 (ΦΕΚ 181 Α΄- 25.11.1992).Η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση, αντιλήφθηκε ότι ο νησιωτικός χώρος της πατρίδας μας, χρειαζόταν ειδικές πολιτικές ώστε ν’ αντιμετωπιστούν και να αναγνωριστούν οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η νησιωτική Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής και μορφολογικής της ιδιαιτερότητας. Στη βάση αυτή, προχώρησε στην εφαρμογή των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, εξασφαλίζοντας επί της ουσίας ένα πραγματικά ισχυρό (φορολογικό) κίνητρο, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά – εδώ και 19 χρόνια τώρα – στην περαιτέρω ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών της χώρας. Η δυνατότητα της χώρας να μπορεί να νομοθετήσει την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, αποτελεί ένα σημαντικό αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στο αυξημένο κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών στα νησιά του Αιγαίου, το οποίο καθιστά ανταγωνιστικότερες τις τιμές των προϊόντων στις νησιωτικές αγορές. Παράλληλα, όμως, ευθυγραμμίζεται και με τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να στηρίζει τη νησιωτική Ελλάδα, ενισχύοντας την κοινωνική και εδαφική συνοχή.Σήμερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νέο νόμο ανατρέπει αυτό που ίσχυε για 19 ολόκληρα χρόνια στα νησιά του Αιγαίου, αποδεικνύοντας στην πράξη την αναξιοπιστία της με τις κενές υποσχέσεις που έδινε προεκλογικά. Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ (από: 3%, 6% και 13%, σε 3,5%, 7% και 15%), ένα καθαρά αντιαναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο μέτρο, θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος διαβίωσης των νησιωτών και παράλληλα θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας των νησιών. Είναι σίγουρο, ότι οι μικρές και ευαίσθητες τοπικές οικονομίες, που σήμερα βρίσκονται χειμαζόμενες μέσα στην παγκόσμια, αλλά και στην ελληνική δημοσιονομική κρίση θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα τελικά προϊόντα αγαθά κι υπηρεσίες θα γίνουν λιγότερο ανταγωνιστικά, ενώ θα πληγούν σημαντικά οι κατεξοχήν τουριστικοί προορισμοί της χώρας, καθώς και το σύνολο των επιχειρήσεων που εμπλέκονται με τον τουρισμό, αφού η Ελλάδα θα καταστεί πλέον πιο ακριβός τουριστικός προορισμός.

Δυστυχώς, με την προχειρότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση στις πολιτικές της επιλογές, κατορθώνει να πείσει τους νησιώτες, ότι όχι μόνο δεν αντιλαμβάνεται ότι η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. θα κλονίσει την τοπική ανάπτυξη και οικονομία των νησιών του Αιγαίου, αλλά και ότι στους πολιτικούς της σχεδιασμούς δεν φαίνεται να λαμβάνει καθόλου υπόψη την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών της χώρας.

Ο ιστορικός του μέλλοντος, είναι σίγουρο ότι θα περιγράψει – ειδικά τα τελευταία χρόνια – το πέρασμα του ΠΑΣΟΚ από τις Κυκλάδες, ως μια θλιβερή παρένθεση που στις πιο κρίσιμες φάσεις για τη νησιωτική Ελλάδα αφενός δεν ψήφισε το 2008 στην Αναθεώρηση του Συντάγματος την κατοχύρωση της νησιωτικότητας, αφετέρου ανέτρεψε το ευνοϊκό, για 19 ολόκληρα χρόνια, φορολογικό καθεστώς για τους νησιώτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.