Του Θεοδόση Σουσούδη, ιατρού ορθοπαιδικού

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, βρισκόμασταν στο μεταίχμιο ως προς τη δημοσιοποίηση της τελικής μορφής του Προγράμματος «Καλλικράτης». Οι συγκυρίες της επικαιρότητας κράτησαν το ζήτημα χαμηλά στην ημερήσια διάταξη, όμως οι επιταγές του χρόνου και το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης για την αναδιαμόρφωση του διοικητικού Χάρτη φέρνει τον «Καλλικράτη» στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφικής ατζέντας.

Συγκλίσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ Κυβέρνησης και ΤΕΔΚΕ-ΕΝΑΕ, αντιδράσεις από εργαζομένους σε Δήμους, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ για τις συγχωνεύσεις φορέων, βουλευτικές ερωτήσεις για την αποτελεσματικότητα του Σχεδίου Νόμου ανασύνταξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α) αποτελούν το πλαίσιο συζήτησης του «Καλλικράτη» μέχρι σήμερα. Το πιο σημαντικό θέμα, η ενημέρωση της κοινής γνώμης, κατακερματίζεται μέσα στο αχανές πεδίο των πληροφοριών. Κόντρα σ’ αυτό το νεφελώδες τοπίο, συνοψίζουμε τις βασικές πρόνοιες του «Καλλικράτη» ως εξής:

* Μείωση -μέσω συγχωνεύσεων- των 1.034 ΟΤΑ, που υπάρχουν σήμερα, σε λιγότερους από 370 δήμους,

* Στη θέση των 76 Νομαρχιών δημιουργούνται 13 αιρετές περιφέρειες,

* Θεμελιώνεται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση,

* Τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων μειώνονται σε λιγότερα από 2.000,

* Θεμελιώνονται έως επτά Γενικές Διοικήσεις σε αντικατάσταση των 13 σημερινών κρατικών περιφερειών,

* Επανέρχεται το εκλογικό σύστημα του 50%+1, ποσοστό που απαιτείται για τον επιτυχόντα συνδυασμό στον πρώτο γύρο μεταξύ όλων των συνδυασμών ή στο δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών.

Ο δρόμος προς το αποκεντρωμένο κράτος έχει πολλές προκλήσεις. Η μεταφορά διοικητικών αρμοδιοτήτων από τον Β’ στον Α’ Βαθμό Τ.Α. είναι αναγκαίο να συνοδευτεί με τους ανάλογους οικονομικούς πόρους. Για το Αιγαίο, το ζήτημα είναι φλέγον, αν σκεφτούμε πως οι Δήμοι, λόγω της γεωγραφικής φύσης των νησιών, καθίστανται πραγματικά κυβερνεία.

Η μεταμόρφωση, όμως, του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης δεν διαγράφει αυτόματα τα προβλήματα, που για την Άνδρο παραμένουν ακανθώδη. Αν ο «Καλλικράτης» μπορεί να αποτελέσει ελπιδοφόρα απάντηση απέναντι στις ανάγκες του νησιού μας, τότε ως δημότες πρέπει να αναλογιστούμε πως αφετηρία για την ικανοποίηση τους είναι η ανασύνθεση και όχι ανακύκλωση των τοπικών Αρχόντων. Ένα επίπεδο Διοίκησης κοντά στον πολίτη, όπως αυτό που ευαγγελίζεται ο «Καλλικράτης», επιτάσσει αλλαγές, αλλαγές που σηματοδοτούν την είσοδο στη Δημοτική Αρχή νέων προσώπων, ικανών να ανταποκριθούν σ’ αυτές  νέων προσώπων, που μπορούν να εγγυηθούν με τη δυναμική, το κύρος και τις αποφάσεις τους πως η νέα αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Άνδρο βασίζεται σε γερά θεμέλια  νέων προσώπων με ακλόνητη πίστη και αφοσίωση στις ικανότητες τους  νέων προσώπων, που τολμούν να φέρουν σε πέρας ό,τι αφέθηκε μέχρι σήμερα στην τύχη του – νέων προσώπων, που διψούν να προσφέρουν εμπράγματα στο νησί μας- νέων προσώπων, που στοχεύουν στην ολοκλήρωση υφιστάμενων και την πραγματοποίηση νέων έργων, αντάξιων μιας σύγχρονης Άνδρου.

Λίγους μήνες πριν από την αλήθεια της κάλπης των Δημοτικών Εκλογών, ας κρατήσουμε αυτές τις σκέψεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.