Το μνημείο του αίσχους που   σήμερα λέγεται Ξενία θα επισκευασθεί και θα λειτουργήσει… από τον ΕΟΤ

Του Γιώργου Δάμπαση Προέδρου της ΝΕΤΠ

Όταν προσκλήθηκα να μιλήσω στο δεύτερο συνέδριο τουρισμού που διοργανώθηκε από το Επαρχείο στο Γαύριο, είχα φοβερές επιφυλάξεις. Κι αυτό γιατί από το αντίστοιχο της περσινής χρονιάς δεν έγινε απολύτως τίποτα στον τουρισμό και όλα είχαν αφεθεί στον πετρωμένο χρόνο της αδιαφορίας και της εσωστρέφειας. Εξ άλλου υπήρχε και το άρωμα της προεκλογικής περιόδου, όπου οι διάφοροι φιλόδοξοι επικεφαλείς συνδυασμών θα εκμεταλλεύονταν την ευκαιρία του μικροφώνου για διακηρύξεις περί ανάπτυξης και τα διάφορα παρόμοια. Όμως η απαισιοδοξία μου ανατράπηκε από δύο παράγοντες.

Παράγοντας πρώτος: Περιήλθε στα χέρια μου μια σειρά γραμματοσήμων που κυκλοφόρησαν από τα γαλλικά ταχυδρομεία και είχαν εικόνες από την Άνδρο. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή πρωτοβουλία κάποιων χαμηλόφωνων φορέων που διοχέτευσαν στη Γαλλία φωτογραφίες με το Μουσείο Γουλανδρή, το Ενετικό Κάστρο της Χώρας, τον Αφανή Ναύτη και την παραλία του Νειμποριού. Πρόκειται για μια διακριτική διαφήμιση της Άνδρου που δεν έχει προηγούμενο.

Παράγοντας δεύτερος: Επισήμανα την εθελοντική ομάδα Έλιξ με ένα τσούρμο νέα παιδιά από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Τουρκία και την Ελλάδα, που με την καθοδήγηση της Όλγας Καραγιάννη, κρατώντας τσάπες και σκαλιστήρια καθάριζαν τα μονοπάτια της Άνδρου. Συγκεκριμένα καθάριζαν σε πρώτη φάση το μονοπάτι που ξεκινά από την Αγία Μαρίνα και φθάνει στη Χώρα και το οποίο είχε μπαζωθεί από έναν ευγενή εργολάβο… Αυτά τα νέα παιδιά από τη διεθνή κοινότητα ενδιαφέρονται περισσότερο για το περιβάλλον του νησιού από κάθε άλλο νεαρό που περνά την ώρα του στις καφετέριες με ένα φραπέ στο χέρι. Έτσι λοιπόν πήρα μέρος σε μια φιέστα που έβγαλε όμως και ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Προσωπικά τόνισα πως τουρισμός στην Άνδρο δεν νοείται με ρέματα γεμάτα σκουπίδια που φιλοξενούν όλες τις οικοσκευές (τηλεοράσεις, πλυντήρια, ψυγεία και κουζίνες) ορισμένων νοικοκυραίων. Επισήμανα επίσης πως τουρισμός δε γίνεται χωρίς οδική σήμανση των οικισμών και των αξιοθέατων. Χρόνια ολόκληρα υπάρχουν σιδερένια πλαίσια  «σκελετοί» με ανύπαρκτες πινακίδες. Θλιβερή εικόνα που φανερώνει την πλήρη αδιαφορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ενημέρωση του Έλληνα και του Αλλοδαπού επισκέπτη. Γεγονός μεγάλης σημασίας υπήρξε στο συνέδριο η παρουσία του Προέδρου του ΕΟΤ Νίκου Κανελλόπουλου. Ο Νίκος Κανελλόπουλος σε μακροσκελή ομιλία του αναφέρθηκε στα χρέη που κληρονόμησε η νέα διοίκηση σε διεθνή μέσα επικοινωνίας όπως το CNN και το περιοδικό FOCUS με αποτέλεσμα τα διεθνή μέσα επικοινωνίας να είναι εχθρικά προς την Ελλάδα. Επίσης έκανε εκτεταμένη αναφορά στη σκανδαλώδη διαχείριση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επί Νέας Δημοκρατίας που διασπάθισε το δημόσιο χρήμα που διαφήμιζαν ως τουριστικό προορισμό μια διοικητική οντότητα. Ύστερα από όλα αυτά βγήκε και η μεγάλη είδηση. Το μνημείο του αίσχους, το Ξενία στις Πλακούρες, θα επισκευασθεί και θα το εκμεταλλευθεί ο ΕΟΤ…

Μια Ρωσίδα δημοσιογράφος από ιδιωτικό κανάλι έριξε στο συνέδριο την ιδέα της διοργάνωσης γάμων Ρώσων στην Άνδρο και προσέφερε μάλιστα ένα νυφικό φόρεμα ως δέλεαρ για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες. Στο συνέδριο παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου καθώς και ο Νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας που έδωσε διευκρινήσεις για της καθυστερήσεις των έργων στο λιμάνι της Χώρας. Από την πλευρά των Δημάρχων ο Κυριάκος Θωμάς της Υδρούσας επανέλαβε την περσινή του πρόταση να ανέβει το ηθικό των κατοίκων για να προωθηθεί η τουριστική οικονομία. Ο Δήμαρχος Κορθίου Γιάννης Γλυνός υπήρξε καυστικός λέγοντας ότι το συνέδριο θα κάνει μια τρύπα στο νερό και ότι πρέπει να σταματήσουμε τις φλυαρίες και να στρωθούμε στη δουλειά. Ο Δήμαρχος της Χώρας υπήρξε για άλλη μια φορά απών. Περί αυτού ουδέν σχόλιον. Ο οικοδεσπότης του συνεδρίου Γιάννης Μαλταμπές επανέλαβε την περσινή του πρόταση για την αξιοποίηση του πρωτογενούς αγροτικού προϊόντος στα πρωινά των ξενοδοχείων. Από την πλευρά των παρευρισκομένων παρατηρήθηκε ότι δεν υπάρχει γλίστρα στο λιμανάκι του Μπατσιού κι ότι μένει αναξιοποίητο το μοναστήρι της Αγίας.

Στην αρχή του συνεδρίου έγινε προβολή της ταινίας μου «Τα μονοπάτια της Άνδρου». Η ταινία άφησε αδιάφορη την πλειοψηφία των συνέδρων που προτιμούσαν να πίνουν τον καφέ τους στις βεράντες του ξενοδοχείου. Αυτό μου θύμιζε το διεθνές συνέδριο της Βιέννης του 1832 όπου οι σύνεδροι αντί να συζητούν τα φλέγοντα θέματα της ειρήνης το είχαν ρίξει στο φαγοπότι, το φλερτ και τους χορούς. Γεγονός που έμεινε στη διπλωματική ιστορία με τη φράση « το συνέδριο χορεύει… αλλά δεν προχωρά. Επιμύθιον στην πρόσφατη τουριστική φιλολογία για την μεσσιανική αντίληψη ότι η τουριστική ανάπτυξη θα έρθει εξ ουρανού. Και για να παραφρασθεί ένα αμερικάνικο σλόγκαν, το θέμα δεν είναι τι έκανε η Άνδρος για τους Ανδριώτες αλλά τι κάνουν οι Ανδριώτες για την Άνδρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.