Του Διαμαντή Μπασαντή

Δημοσιογράφου Επικοινωνιολόγου

Τέσσερις μέχρι στιγμής οι συνδυασμοί, τέσσερις και οι υποψήφιοι δήμαρχοι για το νησί. Τέσσερις διαφορετικές προσωπικότητες, διαφορετικές πορείες, διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικές δημόσιες παρουσίες. Αναλυτικά:

1) Ο Γιάννης Μαλταμπές μετρά ήδη 8 χρόνια Έπαρχος Άνδρου. Είναι, εκ του ρόλου του, αλλά και λόγω ικανότητας στις δημόσιες σχέσεις, ο πλέον αναγνωρίσιμος πολιτικός σε όλο το νησί. Προσπάθησε για πολλά, αλλά ποτέ δεν έθεσε ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο, κάνοντας αρκετά σημαντικά ή αποσπασματικά έργα (μαρίνα στο Μπατσί, αλιευτικό καταφύγιο στο Κόρθι, προσθήκες σχολικών αιθουσών, ασφαλτοστρώσεις-συντηρήσεις δρόμων, διαπλάτυνση επαρχιακού δικτύου Σταυροπέδας-Όρμου Κορθίου). Το μεγάλο του πρόβλημα ήταν αυτό που είναι συνάμα και το προτέρημα του. Η έμφυτη μετριοπάθεια τον οδήγησε συχνά σε υπεκφυγές,  αναποφασιστικότητα και έλλειψη πυγμής. Χαρακτηριστικό αυτής της λειτουργίας του είναι ότι δεν κατάφερε μέσα σε μια ολόκληρη τετραετία να ολοκληρώσει ένα από τα μεγάλα έργα του αφήνοντας ημιτελές το λιμάνι της Χώρας. Στο μεγάλο ζήτημα των απορριμμάτων του νησιού πορεύθηκε αρχικά με το γνωστό «βλέποντας και κάνοντας». Στο τέλος όμως πήρε αρνητική θέση στην καταστροφική για την Άνδρο χωροθέτηση ΧΥΤΑ στα νερά του Πιτροφού.

2) Ο Γιάννης Γλυνός είναι ο πλέον μακρόβιος στην πολιτική. Έχει ήδη 12 συνεχόμενα χρόνια ως δήμαρχος Κορθίου. Το έργο που έκανε ή που ολοκλήρωσε στο Κόρθι σε όλο αυτό το μεγάλο διάστημα είναι συγκεκριμένο (ολοκλήρωσε την παραλία Κορθίου που την είχε ξεκινήσει η Μαίρη Σκόρδου, ανακατασκεύασε την Αγία Τριάδα, προχώρησε τον βιολογικό καθαρισμό Κορθίου). Όμως για την Άνδρο στο σύνολο της ο Γ. Γλυνός δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστικό πως δύο φορές που εκλήθη ως δήμαρχος να συμβάλει στη λύση μεγάλων προβλημάτων του νησιού κινήθηκε μεταξύ αδιαφορίας και καταστροφικής επιλογής. Αδιάφορος υπήρξε το 2002 όταν χρειαζόταν μόνο η υπογραφή του για τη δημιουργία σύγχρονων σφαγείων στο νησί (είχε βρεθεί χρηματοδότηση και είχε χωροθετηθεί στην περιοχή της Σταυροπέδας). Δεν υπέγραψε ποτέ. Και καταστροφικός υπήρξε το 2009. Τότε μαζί με τον διαχρονικό συνεργάτη του Νίκο Θεολόγου στον Σύνδεσμο Δήμων Άνδρου υπέδειξαν και αποδέχτηκαν χωροθέτηση ΧΥΤΑ στον Πιτροφό θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα πλούσια υδάτινα αποθέματα της Παλαιόπολης, του Πιτροφού, των Λειβαδίων και της Χώρας. Μέχρι σήμερα δεν ανακάλεσε αυτή την καταστροφική απόφαση. Αδιαφόρησε για τα τεράστια πρόστιμα που θα κληθούμε να πληρώσουμε για τη διατήρηση της υπάρχουσας παράνομης χωματερής στη Σταυροπέδα. Αδιαφόρησε για την όποια αξία έχει για την Άνδρο και την Ελλάδα ο αρχαιολογικός χώρος του Στρόφιλα. Δυστυχώς για τον κ. Γλυνό όλα (Άνδρος, υδροφόρος ορίζοντας, Ελλάδα, αρχαιολογία) θυσιάζονται στον βωμό ενός στείρου τοπικισμού. Είναι πολιτικός παλαιάς κοπής.

3) Ο Κυριάκος Θωμάς, αν και νέος ηλικιακά, μετρά ήδη 8 χρόνια δήμαρχος Υδρούσας. Είναι λιγότερο γνωστός από τους δύο προηγούμενους. Το έργο του στην Υδρούσα υπήρξε μάλλον αποσπασματικό. Έτρεξε και προσπάθησε, αλλά η Υδρούσα είχε πάρα πολλές ελλείψεις από το παρελθόν. Πέτυχε να ολοκληρώσει έργα προηγουμένων και να καλύψει ένα μέρος των ελλείψεων (ύδρευση και επέκταση αποχέτευσης Γαυρίου, επεκτάσεις υδρεύσεως στα χωριά της περιοχής, πολυχώρος στο Απρόβατο, γήπεδο στο Μπατσί, μελέτη βιολογικού Υδρούσας, παιδικός σταθμός, ασφαλτοστρώσεις). Στο μεγάλο ζήτημα του ΧΥΤΑ, έκανε το λάθος να αποδεχτεί την καταστροφική χωροθέτηση στον Προφήτη Ηλία Πιτροφού. Όμως, είχε το θάρρος, μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Ανδριακής», να αναλάβει το πολιτικό κόστος της κάνοντας δημόσια αυτοκριτική και αναθέτοντας την ευθύνη νέας χωροθέτησης στον Νομάρχη Κυκλάδων. Δυστυχώς για να προχωρούσε αυτό χρειαζόταν ομοφωνία και των τριών Δήμων. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν καθώς ο Γ. Γλύνος εμμένει μέχρι σήμερα στην απορριφθείσα από όλους καταστροφική επιλογή του Πιτροφού.

4) Ο Θεοδόσης Σουσούδης είναι νεοεισελθών στην πολιτική. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος το 2006. Έχει διάθεση, αλλά δεν μπορεί να κριθεί γιατί δεν βρέθηκε σε θέση ευθύνης. Το πλέον σημαντικό στη διάρκεια της θητείας του ήταν πως πρώτος πείσθηκε από τις εμπεριστατωμένες επιστημονικά εκθέσεις των κατοίκων του Πιτροφού εναντίον της χωροθέτησης ΧΥΤΑ πάνω στον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού. Και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μάχης μαζί και με άλλους συμβούλους (Λ. Μπάλλα, Δ. Γιαννίση κλπ) συμβάλλοντας στην απόρριψη της χωροθέτησης από το ΔΣ της Χώρας. Μιας χωροθέτησης που είχαν προσυπογράψει αδιαφορώντας για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι εκπρόσωποι της Χώρας (Α. Βάρελη, Ε. Βάμβουκας, Ν. Θεολόγου). Ακόμα ο Θ. Σουσούδης συνέβαλε και στη δημοσιότητα που πήρε το θέμα και που οδήγησαν στη απόρριψη της καταστροφικής για την Άνδρο μελέτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.