«Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Άνδρο το 2ο Συνέδριο Τουρισμού με το επίκαιρο θέμα «Ο Τουρισμός εν μέσω οικονομικής κρίσης». Αφ΄ ενός το καυτό θέμα που απασχολεί όλες τις επιχειρήσεις του νησιού και αφετέρου οι ειδικοί και σημαντικοί ομιλητές επί του θέματος, με βασικό τον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον Πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Νικόλα Κανελλόπουλο συνέβαλλαν στην συμμετοχή περί των 400 ατόμων.

Το Συνέδριο, που διοργανώθηκε από το Επαρχείο Άνδρου- Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, τη στήριξη της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Ιουνίου 2010 στο Ξενοδοχείο Άνδρος Holiday στο Γαύριο της Άνδρου, που δωρεάν παραχώρησε την αίθουσα ο κ. Τάσος Βούρλας

Η καθολική συμμετοχή των Ανδριωτών αποδείκνυε ότι οι επιχειρηματίες του νησιού είναι πλέον ώριμοι να αντιμετωπίσουν σοβαρά το θέμα του τουρισμού στο νησί. Το Συνέδριο ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των επισήμων και συγκεκριμένα του Γ.Γ. Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλη Μπρακουμάτσου, που για πρώτη φορά επισκέφθηκε το νησί μας χαιρετίζοντας με θερμά λόγια την πρωτοβουλία του Επάρχου Άνδρου κ. Ιωάννη Μαλταμπέ και της Νομαρχίας Κυκλάδων για τη διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου σημειώνοντας ότι ανάλογα συνέδρια γίνονται συνήθως στη Ρόδο. Βασικό σημείο της ομιλίας του ήταν η ανάγκη σύμφωνα με τις απαιτήσεις της δύσκολης εποχής που διανύομε για συλλογική δράση. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάιλα που από πέρσι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αγκαλιάσει και στηρίξει την ιδέα του Επάρχου Άνδρου για την αφύπνιση των επαγγελματιών της Άνδρου μέσω ενός συνεδρίου που θα τους προβληματίσει για το πώς πρέπει να ελιχθούν στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Ο κ. Μπάιλας είπε χαρακτηριστικά «Όταν έλαβα την πρόσκληση για το 2ο Συνέδριο Τουρισμού από το Επαρχείο της Άνδρου, μονολόγησα ότι η Άνδρος έχει πάρει πλέον ζεστά το θέμα του τουρισμού». Επεσήμανε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια η Άνδρος έχει μία από τις καλύτερες και ολοκληρωμένες παρουσίες νησιού στις εκθέσεις τουρισμού». Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των Δημάρχων Υδρούσας κ. Κυριάκου Θωμά και του Δημάρχου Κορθίου κ. Ιωάννη Γλυνού, ο οποίος έκλεισε την ομιλία του με μία αγχωτική δήλωση για τους ανδριώτες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι εάν δεν υπάρξει συνεργασία την επόμενη μέρα από το συνέδριο θα έχουμε πετύχει για μία ακόμα φορά μία τρύπα στο νερό.   Συγχαρητήρια μηνύματα για την πρωτοβουλία του συνεδρίου απέστειλαν ο Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Γιώργος Πουσσαίος που ενώ είχε προγραμματίσει να παραστεί δεν τα κατάφερε εξαιτίας εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών, επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Λεωνίδας Αντωνόπουλος και οι Βουλευτές Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας και Γιώργος Παπαμανώλης.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ Νικόλας Κανελόπουλος ως πρώτος και βασικός ομιλητής του συνεδρίου ξεκίνησε την ομιλία του με αναμνήσεις από την επίσκεψή του στην Άνδρο πριν 20 χρόνια όπου η Άνδρος είχε όλες τις ενδείξεις για σημαντική ανάπτυξη στον τουρισμό. Τι συνέβη στην πορεία πρέπει να το αναλογιστούν οι ίδιοι οι ανδριώτες. Επίσης τόνισε ότι τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε ο επισκέπτης ζητά ποιότητα, καλές υπηρεσίες και χαμηλές τιμές, μάλιστα τόνισε ότι ο ΕΟΤ προωθεί καμπάνια στα ξενοδοχεία για το «Ελληνικό Πρωϊνό» που πρέπει να περιλαμβάνεται στο menu κάθε επιχείρησης που προσφέρει πρωϊνό. Η Άνδρος όπως συμπλήρωσε είναι πολύ κοντά στην Αθήνα και συνεπώς έχει ακόμα ένα επιπρόσθετο συγκριτικό πλεονέκτημα για τους τουρίστες. Αναφέρθηκε επίσης στα οικονομικά του Οργανισμού που είναι καταχρεωμένος καθώς επίσης ενημέρωσε για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τέλος όσον αφορά στο ΞΕΝΙΑ της Άνδρου είπε ότι έχει προσωπικές μνήμες από τη διαμονή του εκεί, επεσήμανε ότι τα ΞΕΝΙΑ πανελλαδικά βρίσκονται στις καλύτερες τοποθεσίες συνεπώς στόχος του είναι η αξιοποίησή τους και σε καμία περίπτωση η κατεδάφιση.

Ακολούθησε η εισήγηση της κ. Έλενας Κωνσταντίνοβα, manager του Ρώσικου DiscoverGreece που αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης των επιχειρήσεων των Κυκλάδων στη ρωσική αγορά σημειώνοντας ότι οι ρώσοι είναι άνθρωποι που διαθέτουν χρήμα και ξοδεύουν αρκετά στις διακοπές σε σημείο που κινδυνεύουν να μην έχουν χρήματα για το εισιτήριο της επιστροφής. Επίσης εξήγησε ότι το Discover Greece ήρθε στην Άνδρο ύστερα από πρόσκληση του Επαρχείου  για τα γυρίσματα δύο DVD για το νησί ένα για τη ρώσικη και ένα για την ελληνική αγορά. Το υλικό του ρώσικου DVD θα ανέβει και στο διαδίκτυο της Ρωσίας που όπως επεσήμανε η κ. Κωνασντίνοβα είναι πολύ σημαντικό διότι οι Ρώσοι ασχολούνται με το διαδίκτυο κατά 70% ενώ αντιθέτως δεν διαβάζουν καθόλου έντυπα.

Στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Ρούσσος, Αντινομάρχης Κυκλάδων και υπεύθυνος τουριστικής προβολής των Κυκλάδων έκανε αναφορά στο έργο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής από την ημέρα σύστασής της όσον αφορά στη συμμετοχή της στις εκθέσεις τουρισμού παραλληλίζοντας τα χρήματα που δαπάνησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων για την ενοικίαση χώρων και την κατασκευή περιπτέρων σε σύγκριση με τη μικρή συμμετοχή των Δήμων.

Ο Γιώργος Δάμπασης, Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Κυκλάδων προσπάθησε να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα μέσα από μία σειρά έντονων αντιθέσεων και προβλημάτων της Άνδρο. Το αισιόδοξο μήνυμα ήταν η επίσκεψη στο νησί μας μέσω του Τμήματος Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων εθελοντικής ομάδας εφήβων από διάφορες χώρες του εξωτερικού με αποστολή τον καθορισμό των παραδοσιακών μονοπατιών της Άνδρου που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων εδώ και 10 χρόνια έχει αναδείξει και συντηρεί ώστε να είναι επισκέψιμα.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Γιάννης Ευαγγέλου, πρώην πρόεδρος HATTA που ανέπτυξε το θέμα της κρουαζιέρας, επισημαίνοντας ότι η κρουαζιέρα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τον τουρισμό, αφού εκτός από την μονοήμερη επίσκεψη στον τόπο προσέγγισης του πλοίου ο τουρίστας που θα αντιληφθεί με την πρώτη ματιά ότι ο τόπος αυτός μπορεί να του προσφέρει καλές- ποιοτικές πολυήμερες διακοπές θα ξαναπάει σίγουρα.

Τέλος ο Έπαρχος Άνδρου και διοργανωτής του συνεδρίου εστίασε την ομιλία του στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών καθώς και στην προώθηση των τοπικών προϊόντων στους επισκέπτες. Ως ένδειξη της σπουδαιότητας του έργου που επιτελούν όσοι ήδη ασχολούνται με την παραγωγή και τυποποίηση παραδοσιακών προϊόντων, βράβευσε τους δύο συνεταιρισμούς γυναικών της Άνδρου που προσφέρουν σπουδαίο έργο στον εν λόγω τομέα και συγκεκριμένα τον Αγροτικό Γυναικείο Συνεταιρισμό Κορθίου «Η ΑΓΡΟΜΕΛΙΣΣΑ» και τον Αγροτικό Γυναικείο Συνεταιρισμό Δήμου Υδρούσας «Η ΑΡΧΌΝΤΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ». Αξίζει να σημειωθεί ότι πρωτοπόρα στην ίδρυση γυναικείου συνεταιρισμού στην Άνδρο ήταν η κ. Χρύσα Παπαϊώαννου, η οποία βοήθησε και στη συγκρότηση του δεύτερου γυναικείου συνεταιρισμού στο νησί, της Αρχόντισσας του Αιγαίου, που με πρόεδρο την κ. Μαρία Λυπήρου  έχει βγει δυναμικά στην αγορά και εκτός νησιού κάνοντας την Άνδρο γνωστή μέσω των προϊόντων της. Τη βράβευση των γυναικών έκανε ο Γ.Γ. Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλης Μπρακουμάτσος καθώς και ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας. Ο Νομάρχης πρόσφερε αναμνηστικό δώρο στον κ. Κανελλόπουλο για την πρώτη επίσκεψή του στην Άνδρο.

Επιπροσθέτως ο κ. Έπαρχος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στο νησί λόγω των παραδοσιακών μονοπατιών και του φυσικού πλούτου της Άνδρου με τα άφθονα νερά και την πλούσια βλάστηση. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο έργο της Νομαρχίας όσον αφορά στον καθαρισμό και την αποκατάσταση των μονοπατιών που οδηγούν σε αξιοθέατα του νησιού όπως το Σπήλαιο του Αλαδινού που φέτος με χρήματα της Νομαρχίας καθαρίστηκε το μονοπάτι και αποκαταστάθηκε το γεφύρι της περιοχής. Αναφέρθηκε επίσης στα οφέλη της κρουαζιέρας για την ανάπτυξη του τουρισμού και επεσήμανε ότι φέτος έχουν προγραμματιστεί για την Άνδρο 6 κρουαζιέρες. Θέλοντας να κλείσει την ομιλία του με ένα αισιόδοξο μήνυμα είπε χαρακτηριστικά ότι μέσα από την κρίση θα έρθει η αναγέννηση του ηθικού του έλληνα, όπως πάντα γίνεται σε δύσκολες εποχές. Ήδη υπάρχουν ενδείξεις αλλαγής στη νοοτροπία των ανδριωτών όπως για παράδειγμα πληθαίνουν τα ντόπια προϊόντα στα μανάβικα του νησιού.

Το Συνέδριο έκλεισε με προβληματισμούς των ανδριωτών σχετικά με τα ζητήματα υποδομής του νησιού και την αγωνία τους για την πορεία και ολοκλήρωση των μεγάλων έργων. Δίνοντας πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις ο Νομάρχης Κυκλάδων καθησύχασε τους ανδριώτες, κάνοντας μάλιστα μια χρονική αναδρομή από τη σύνταξη των μελετών μέχρι σήμερα της πορείας των έργων, ότι όλα τα μεγάλα έργα θα ολοκληρωθούν και μάλιστα αρχικά με πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και στη συνέχεια με ειδική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το ΕΣΠΑ. Όσον αφορά στην παραλία του Μπατσίου εξετάζεται εάν το φαινόμενο της αποχώρησης της άμμου από την παραλία συνδέεται με φυσικό φαινόμενο ή έχει επηρεαστεί ύστερα από την κατασκευή του Τουριστικού Καταφυγίου στο Μπατσί, ωστόσο για την άμεση λειτουργία της παραλίας θα μεταφερθεί ο απαραίτητος όγκος άμμου προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στους λουόμενους με δαπάνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων. Όσον αφορά στο ΧΥΤΥ Άνδρου ο κ. Μπάιλας τόνισε ότι από το 2007 είχε προτείνει στους τρεις Δήμους της Άνδρου να παραχωρήσουν την αρμοδιότητα χωροθέτησης στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων δυστυχώς όμως δεν συμφώνησαν και έκτοτε δεν έχει βρεθεί λύση».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.