Σχόλιο του Γιάννη Μηνδρινού

Ο Γιάννης Γλυνός και οι συνεργάτες του είναι, πλέον, η νέα δημοτική αρχή όλης της Άνδρου. Από την 1η Ιανουαρίου, όταν και θα αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους, θα βρεθούν μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα –πολύ διαφορετική από αυτήν που είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα.

Προσωπικά εύχομαι και ελπίζω να τα καταφέρουν. Για το καλό του νησιού και των κατοίκων του. Κι αυτό ανεξάρτητα από την προσωπική μου θέση (που εκφράστηκε προεκλογικά μέσω της εφημερίδας), σχετικά με την απαράδεκτη στάση του νέου δημάρχου (και της πλειοψηφίας των συνεργατών του), στο θέμα της παράνομης χωματερής, στη Σταυροπέδα.

Ποιες θα είναι, όμως, οι προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί η καινούργια δημοτική αρχή;

Ο «Καλλικράτης» είναι αλήθεια πως δίνει μια καταπληκτική ευκαιρία σε κάθε περιοχή να «απογειώσει» την ανάπτυξή της και την οικονομία της. Ουσιαστικά «απαιτεί» ο κάθε Δήμος να λειτουργεί με τους κανόνες μιας επιχείρησης. «Απαιτεί», δηλαδή:

Να έχεις τάξη στα οικονομικά σου.

Να δημιουργείς έσοδα, αξιοποιώντας τον παραγωγικό πλούτο της περιοχής σου.

Να αξιοποιείς τα κάθε είδους προγράμματα από τους εθνικούς πόρους και τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Με δυο λόγια: Ο νέος δήμαρχος πρέπει να λειτουργεί ως ένας μάνατζερ ιδιωτικής επιχείρησης. Αν τα καταφέρει, είναι βέβαιο πως ο τόπος του θα πάει μπροστά. Αν όχι, η μεγάλη ευκαιρία θα έχει χαθεί. Και, δυστυχώς, στην οικονομική συγκυρία που ζούμε είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες…

Ειδικά στην Άνδρο, η νέα δημοτική αρχή έχει «πεδίο δόξης λαμπρό». Η Άνδρος είναι ένα αληθινά ευλογημένο νησί, αφού:

Διαθέτει μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

Έχει κτηνοτροφία, που δεν έχουν τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια.

Έχει παραγωγή προϊόντων, πολλά από τα οποία πετάγονται ή σαπίζουν στα δέντρα, ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα συμπλήρωμα εισοδήματος ή και ένα κύριο εισόδημα σε αρκετούς από τους μόνιμους κατοίκους του νησιού.

Μπορεί να αναπτύξει ταυτόχρονα τουρισμό (πολλές και άριστες παραλίες), θρησκευτικό τουρισμό (μοναδικά μοναστήρια που προσελκύουν κόσμο), περιπατητικό τουρισμό, αλλά και σχολικό τουρισμό και συνεδριακό τουρισμό.

Το γεγονός ότι είναι το πλησιέστερο Κυκλαδονήσι στην Αθήνα, προσφέρει στον επισκέπτη της Άνδρου ένα τεράστιο πλεονέκτημα: Κέρδος χρόνου και χρημάτων.

Οι προκλήσεις, λοιπόν, είναι και πολλές και μεγάλες. Πως θα αντιμετωπισθούν; Θα το δούμε στην πορεία. Οφείλουμε, ωστόσο, να δώσουμε στη νέα δημοτική αρχή την απαραίτητη πίστωση χρόνου, γιατί το έργο της δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Αλλά είναι αλήθεια πως από τις πρώτες αποφάσεις της για τα μικρά και καθημερινά θα φανούν και οι προθέσεις της. Γιατί, δυστυχώς, οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν φρόντισαν να λύσουν ούτε τα μικρά και καθημερινά –αυτά που άλλοι έχουν λύσει εδώ και πολλά χρόνια. Όπως π.χ η καθαριότητα και η συγκοινωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.