Σχόλιο του Ε. Ανδριώτη

Στις πρόσφατες εκλογές οι υποψήφιοι συνδυασμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα προγράμματα τους αλλά και με τις επιλογές τους στον τρόπο της διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα διεκδίκησαν τον στόχο τους. Οι ψηφοφόροι άκουσαν, ζύγισαν, υποστήριξαν η αδιαφορήσαν, και προτίμησαν τον συνδυασμό “πρόταση ευθύνης” με δήμαρχο τον κ. Γιάννη Γλυνό.

Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα που θέλει και δέχεται ο λαός . Και οι βασικότερες αρχές της είναι ο σεβασμός στην βούληση της πλειοψηφίας , η υποβοήθηση του έργου των εκλεγμένων εκπροσωπών αλλά και ο έλεγχος με δημιουργική κριτική.

Οι νικητές και οι οπαδοί τους πανηγύρισαν, οι χαμένοι απογοητεύθηκαν, οι απέχοντες αδιαφορήσαν. Αυτά τελείωσαν τώρα. Και η επομένη ήμερα ήλθε, η σελίδα γύρισε , αρχίζουμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο.

Από ποιον όμως εξαρτάται αυτό το καλύτερο;

Σίγουρα και κυρία από την κεντρική εξουσία, την πορεία της οικονομικής κρίσης στη χωρά αλλά και διεθνώς, τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς των ισχυρών της παγκοσμίας οικονομίας που επηρεάζουν τις οποίες προσπάθειες γίνονται σε τοπικά επίπεδα. Ασφαλώς οι συγκυρίες την δύσκολη αυτή εποχή περιορίζουν τις δυνατότητες για ανάπτυξη. Όμως μέσα σε αυτές τις συνθήκες οφείλουμε να λειτουργήσουμε με στρατηγικές επιλογές, σωστή αξιολόγηση προτεραιοτήτων, μεθοδικότητα. Η ώρα της ευθύνης για την “πρόταση ευθύνης”, για την αντιπολίτευση που πρέπει να βοηθάει εκτός από το να κατακρίνει, για τον κάθε πολίτη που πρέπει επί τέλους να συνειδητοποιήσει ότι δεν δικαιούται να απαιτεί και να κατακρίνει για τα λάθη η τις παραλείψεις της διοίκησης, αραχτός στον καναπέ η στο καφενείο, όταν δεν έχει βάλει πλάτη σε τίποτα για τα κοινά. Πως μπορεί να προχωρήσει μια κοινωνία αν κυριαρχεί η απαίτηση του απλού ψηφοφόρου από τον δήμαρχο η το μέλος του Δ. Σ. να τρέχει επί τέσσερα η πέντε χρονιά για να καλύψει τις ανάγκες του επειδή ο ίδιος διέθεσε μια ώρα σε όλο αυτό το διάστημα απλά για να ψηφίσει;

Θα υπογραμμίσω και θα προσυπογράψω δυο παραγράφους από την πρώτη και την τελευταία σελίδα του προεκλογικού προγράμματος του κ. Γλυνού: «Μια μεταρρύθμιση μπορεί να αναβαθμίσει το επίπεδο ζωής των κατοίκων μονό αν συστρατευθούν όλες οι αυτο-διοικητικές και κοινωνικά ενεργές ομάδες του πληθυσμού. Θεωρούμε ότι κλειδί για την πρόοδο θα αποτελέσει η αυτο-οργάνωση της κοινωνίας και η συμμετοχή στα κοινά.

Ναι κ. Δήμαρχε, αλλά η αυτό-οργάνωση της κοινωνίας για να γίνει χρειάζεται ένα σχεδιασμό, δεν είναι εύκολη υπόθεση, και δεν πιστεύω ότι περιμένετε να γίνει χωρίς την δίκη σας μερίμνα αλλά και ευθύνη. Έχουμε μείνει πολύ πίσω στον τομέα αυτό, παρ’ όλο που αναγνωρίζεται χωρίς αμφισβήτηση ότι υπάρχουν οι πολίτες που θέλουν και μπορούν να συνεισφέρουν . Χρειάζονται όμως τις δίκες σας πρωτοβουλίες και στήριξη για να ξεκινήσουν.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα , ας μην αυταπατόμαστε. Αλλά δεν είναι μαύρα, υπάρχουν διέξοδοι, η κάλπη έστειλε σημαντικά μηνύματα, αν δούμε προσεκτικά τα αποτελέσματα, και όχι μόνον στην Άνδρο. 1. Υπερψηφίστηκαν συνδυασμοί που δεν υποστηρίχτηκαν από κόμματα η υποστηρίχτηκαν μεν, όμως κέρδισαν από την ψήφο πολιτών που ακολουθούσαν αλλά κόμματα, η δεν ήταν οπαδοί κανενός . Και κάτι παρόμοιο συνέβη με τις περυσινές βουλευτικές εκλογές. 2. Οι πολίτες αποκτούν σταδιακά κριτήρια επιλογής περά από τοπικιστικές αντιλήψεις , από κουμανταδόρους της σκέψης τους. Μαθαίνουν να διακρίνουν και να τιμωρούν αυτούς που χρησιμοποιούν μεθόδους παλαιοκομματικές, αυτούς που εκβιάζουν άμεσα η έμμεσα , αυτούς που υπόσχονται χωρίς να πείθουν , έχουν ξεγελαστεί τόσες φορές μέχρι τώρα, δεν περνάει εύκολα η λασπολογία, δίνουν πια αυτοί μαθήματα συμπεριφοράς στους πολιτικούς, αντιλήφθηκαν ότι οι καθιερωμένες πρακτικές είναι η αίτια της σημερινής κρίσης στην χωρά μας , απαιτούν ριζικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα, συναισθάνονται τις ευθύνες των ίδιων- για την ανοχή τους και την απραξία τους , ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΩΡΙΜΟΙ, ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ, ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ, ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ. Και αυτοί είναι η δύναμη που μένει στο περιθώριο , που αναζητάει τρόπους για δημιουργική δράση. Η αξιοποίηση τους είναι πρωταρχικής σημασίας , αντίστοιχης με την επίλυση αναγκών που επείγουν και πιέζουν. Αυτοί θα βοηθήσουν εκεί που ο Δήμος δεν μπορεί, θα δώσουν παράδειγμα για το τι μπορούμε να κάνουμε, θα προωθήσουν ιδέες και οράματα, θα γίνουν το εργαλείο για να περιθωριοποιηθούν οι αντιδραστικοί αδιάφοροι και οι ωχαδερφιστές, θα συμβάλουν στην εξυγίανση της κοινωνίας. Τι χρειάζονται; Ώθηση. τόνωση και ενίσχυση για να ξεκινήσουν, σωστή ενημέρωση, διαφάνεια, εμπιστοσύνη. Καλή δύναμη Δήμαρχε . Σε στηρίζουν πολλοί περισσότεροι από όσους σε ψήφισαν , περιμένουν, ελπίζουν, μην τους απογοητεύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.