Mια αναπάντεχη επίσκεψη, η Αθηνά απ’ το Αρέτσο (AREZZO) επισκέπτεται την Αθήνα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από 18-11-2010 έως και 30-01-2011 (στο Μέγαρον Σταθάτου).

Το 1541 – στην πόλη Αρέτσο, 80 περίπου χλμ. Νότια της Φλωρεντίας, πάνω σ’ ένα λοφίσκο, κοντά στην εκκλησία Σαν Λορέντσο, κάποιοι εργάτες σκάβουν κι εντοπίζουν τα κομμάτια ενός χάλκινου αγάλματος, της Θεάς Αθηνάς. Το άγαλμα ύψους 1.50 μ. περιέρχεται στη συλλογή του δούκα Κόζιμο Α΄ των Μεδίκων και μεταφέρεται στη Φλωρεντία, στο παλάτσο Βέκιο. Από το άγαλμα έλειπαν το δεξί χέρι και άλλα σημαντικά κομμάτια.

Το 1676 η χάλκινη Αθηνά μεταφέρεται στην Πινακοθήκη Ουφίτσι. Από σημειώσεις και έρευνες διαπιστώθηκε ότι το άγαλμα της Αθηνάς έχει υποστεί κατά καιρούς διάφορες επεμβάσεις. Στην τελευταία τοιαύτη, το 1785, ο Φραντζέσκος Καραντόρι συμπλήρωσε τα μέρη που έλειπαν και χύτευσε ένα χάλκινο δεξί χέρι σε προτεταμένη στάση. Το χάλκινο άγαλμα διατήρησε αυτή τη μορφή περισσότερο από 200 χρόνια έως το 2000. Το 1785 κατασκεύασε ένα χάλκινο αντίγραφο έτσι όπως ήταν γνωστό έως το 2000 και το οποίο εκτίθεται στην αίθουσα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Μεγ. Σταθάτου), σήμερα.

Η συντήρηση του αγάλματος διήρκεσε από το 2000 έως το 2008. Συγκριτική μελέτη με άλλα παρόμοια μαρμάρινα αγάλματα φανέρωσε ότι η Αθηνά απ’ το AREZZO αποτελεί εξέλιξη του αγαλματικού τύπου της Αθηνάς Βεσκοβάλι, (περ. 330 π.χ.) και επομένως δεν είναι ένα ρωμαϊκό αντίγραφο του 1ου αιώνος, όπως πίστευαν οι παλαιότεροι, αλλά ένα πρωτότυπο έργο που χυτεύθηκε σε κάποιο ελληνικό εργαστήριο στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνος, (300-280 π.Χ.)…

Οι ανασκαφικές έρευνες που διεξήχθηκαν κατά καιρούς (1894-2008) στο χώρο όπου αναφέρεται ότι είχε βρεθεί το άγαλμα το 1541, έφεραν στο φως τα λείψανα μιας μεγάλης ρωμαϊκής αριστοκρατικής οικίας που χρονολογείται στο πρώτο μισό του Α΄ αιώνος μ.Χ. μέσα στην οποία προφανώς βρισκόταν το ήδη αρχαίο άγαλμα της Αθηνάς. Δεν γνωρίζουμε με πιο τρόπο το είχε αποκτήσει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, αλλά είναι βέβαιο ότι το επεδείκνυε με περηφάνια στους επισκέπτες του και θα διακοσμούσε αυτό κάποιο απ’ τα δωμάτια της πολυτελούς οικίας του. Ενδεχομένως τη Βιβλιοθήκη, αφού η Αθηνά είναι Θεά της Σοφίας.

Ο επισκέπτης εισερχόμενος από το Μέγαρο Σταθάτου θ’ αντικρύσει δύο χάλκινα αγάλματα της Αθηνάς, αυτό της αυθεντικής μορφής με τα ελλιπή μέρη του και το δεύτερο συμπληρωμένο αντίγραφο. Πρόκειται για μια Θεά με χαρακτηριστικά καλλονής της εποχής εκείνης.

Μετά την 20ή Ιανουαρίου πιθανόν να φιλοξενηθεί ή «κατοικήσει» στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Σίγουρα θα το πληροφορηθούν όσοι δεν πρόλαβαν να το θαυμάσουν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην οδό Νεοφύτου Δούκα, στο Κολωνάκι.

Επιμέλεια Ειρήνη– Φάνια Παπιδά Του Κύκλου των Ανδρίων Ναυτικών Λογ/νων

9.1.11, ΑθήναΠηγές: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.