To προϊόν   BIOSAL DYN 20 της εταιρίας BIOSAL Anlagenbau είναι μια πλήρως αυτοδύναμη, αυτόματη και δυναμική εγκατάσταση κομποστοποίησης. DΥΝ  σημαίνει Dynamic Container (δυναμικό Container). Δυναμικό επειδή όχι μόνο αερίζει το εισερχόμενο υλικό αλλά και χρησιμοποιεί αναμικτήρα ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ομογενοποίηση.

To προϊόν   BIOSAL DYN 20 της εταιρίας BIOSAL Anlagenbau είναι μια πλήρως αυτοδύναμη, αυτόματη και δυναμική εγκατάσταση κομποστοποίησης.

  DΥΝ  σημαίνει Dynamic Container (δυναμικό Container). Δυναμικό επειδή όχι μόνο αερίζει το εισερχόμενο υλικό αλλά και χρησιμοποιεί αναμικτήρα ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ομογενοποίηση.
Το BIOSAL DYN 20 είναι ένα συμπαγές, κλειστό (in – vessel) σύστημα κομποστοποίησης με ελεγχόμενες εκπομπές.  Έχει το μέγεθος ενός container 20’ (6,90 μήκος  x2.5 πλάτος  x 2,80 ύψος ) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία κάθε είδους οργανικής ουσίας.
Οι κύριοι στόχοι του είναι η κομποστοποίηση και η υγιεινοποίηση των οργανικών  αποβλήτων, η οποία πετυχαίνεται με την ανάπτυξη και διατήρηση για 2 και πλέον ημέρες, θερμοκρασιών πάνω από 55 βαθμούς Κελσίου. Όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός είναι ενσωματωμένος και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κομποστοποίησης χρειάζεται μόνο μια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Μετά τη φόρτωση του container, ο χειριστής απλά διαλέγει ένα πρόγραμμα από τον πίνακα ελέγχου και όλα τα άλλα βήματα της διαδικασίας γίνονται αυτόματα. Το μέγιστο φορτίο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15m3.
Ανάλογα με την ποιότητα και την υγρασία του εισερχόμενου υλικού, μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση διογκωτικών παραγόντων όπως ροκανίδια, άχυρο, φλοιός ρυζιού ή κάθε άλλη πηγή με μεγάλη περιεκτικότητα σε άνθρακα.
Το BIOSAL DYN 20  χωρίζεται σε δυο τομείς: Έναν αντιδραστήρα (θάλαμο) κομποστοποίησης μήκους 4.70 μέτρων X 2.20 μ. πλάτους  Χ 2,30 μ. ύψος  και ένα θάλαμο (service) σωληνώσεων και μηχανισμών μήκους 2μ. περίπου, στον οποίο βρίσκεται και ένα δοχείο συλλογής στραγγισμάτων. Ο αντιδραστήρας κομποστοποίησης είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο ατσάλι και εφοδιασμένος  με ένα περιστρεφόμενο αναμίκτη ο  οποίος  διασφαλίζει την πλήρη ομογενοποίηση του εισερχόμενου υλικού. Πάνω από τον θάλαμο service  βρίσκεται ένα υπέρ – συμπαγές βιόφιλτρο που εξουδετερώνει το 90% των οσμών. Αισθητήρες θερμοκρασίας και οξυγόνου παρακολουθούν τη διαδικασία εντός του αντιδραστήρα κομποστοποίησης και ελέγχουν τον αερισμό και τη συχνότητα αναστροφής εάν αυτό καταστεί απαραίτητο. Το BIOSAL DYN 20 ελέγχεται από μια οθόνη αφής η οποία βρίσκεται στο κυτίο ελέγχου στην μπροστινή πλευρά του κοντέινερ .
Ο περιστρεφόμενος αναμίκτης  θα αφήσει το υλικό να κινηθεί ημικυκλικά και εγγυάται πλήρη ομογενοποίηση και διασφαλίζει ισομερή διανομή του οξυγόνου στο σύνολο του εισερχόμενου υλικού. Ο θετικός αερισμός κρατά τα επίπεδα του οξυγόνου στα κατάλληλα επίπεδα για την ανάπτυξη των βακτηρίων που απαιτούνται για την διαδικασία κομποστοποίησης. Ο ανεμιστήρας που είναι υπεύθυνος για τον αρνητικό αερισμό θα στείλει τον απόβλητο αέρα –μέσω του θαλάμου service.- στο βιόφιλτρο. Έως και 90% των οσμών εξουδετερώνονται. Τα υλικά του  βιοφιλτρου  αντικαθίστανται εύκολα. Λόγω των τέλειων συνθηκών εντός του αντιδραστήρα κομποστοποίησης για την ανάπτυξη των βακτηρίων, η θερμοκρασία του εισερχόμενου υλικού θα αυξηθεί πολύ γρήγορα υπό φυσιολογικές συνθήκες. Αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία κομποστοποίησης το υλικό πρέπει να εκφορτωθεί από την πίσω και κάτω πόρτα εξόδου. Το κοντέινερ με την βοήθεια ενός φορτηγού με γάντζο σηκώνεται με κλίση περίπου 40 μοίρες και ο  χειριστής  διαλέγει την επιλογή για την εκφόρτωση στην οθόνη αφής και ο περιστρεφόμενος αναμίκτης θα σπρώξει το επεξεργασμένο προϊόν έξω από τον αντιδραστήρα κομποστοποίησης. Η διαδικασία αυτή ανάλογα με την ποσότητα του υλικού και το ποσοστό υγρασίας του κρατεί πάνω από 2 ώρες και χρειάζεται παρέμβαση και ανθρώπινου δυναμικού.
Το υλικό αφού  εκφορτωθεί οδηγείται για ωρίμανση και  έλεγχο της καταλληλότητας του ως εδαφοβελτιωτικου. Αν δεν πληροί τις προδιαγραφές χρησιμοποιείται ως εδαφοκαλυπτικό. (ελεύθερη απόδοση από το εγχειρίδιο χρήσης της εταιρίας κατασκευής  Biosal Anlagenbau).

Και εγενετο κοπριά…

Έχοντας υπόψη τις οδηγίες της εταιρίας, τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα από την χρήση του συγκεκριμένου τύπου Κομποστοποιητή στην Αγγλία, το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος που ήρθε στην Ελλάδα  και το ότι αυτού του είδους κομποστοποίηση δεν έχει λάβει χώρα ξανά στην Άνδρο η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος  ήταν επιβεβλημένη.

Πρόεκυψαν αρκετές δυσλειτουργίες (κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών) οι οποίες ξεπεράστηκαν με την άμεση υποστήριξη της εν Ελλάδι αντιπροσωπείας (AlphaGreen). Λόγω της ιδιαιτερότητας των υλικών επεξεργασίας έπρεπε να γίνει προσεκτική διανομή των κάδων συλλογής. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να δοθούν σε καταστήματα εστίασης, λόγω όμως της εποχικής λειτουργίας των περισσοτέρων από αυτά, μετά από συζητήσεις με την δημοτική αρχή αποφασίστηκε να διανεμηθούν πιλοτικά και σταδιακά  σε επιλεκτικά σημεία της  Χώρας για να είναι ευκολότερη η συλλογή, ο έλεγχος, το άδειασμα, το πλύσιμο  και η επιστροφή τους. Πολλοί δημότες, στην γειτονιά των οποίων έχουν τοποθετηθεί οι κάδοι, συμμετέχουν ενεργά στην  σωστή διαλογή στην πηγή των υλικών, στην  απόθεση τους στους κάδους σύμφωνα με τις οδηγίες καθώς και στην διάδοση της προσπάθειας αυτής.

Το ποσοστό παρείσακτων υλικών είναι  πολύ μικρό όπως και της  απόθεσης των υλικών στους κάδους μέσα σε πλαστικές σακούλες, πράγμα το οποίο ΠΡΕΠΕΙ να αποφεύγεται γιατί δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στην περαιτέρω διαλογή των υλικών πριν την φόρτωση στον κομποστοποιητή.

Η  ελάχιστη ποσότητα που απαιτούσε  το μηχάνημα για να λειτουργήσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές και η οποία μας οδήγησε στην συνεχή φόρτωση του (2 φορές την εβδομάδα), η σύσταση των υλικών (πολλά «πράσινα» απόβλητα κουζίνας πλούσια σε άζωτο και υγρασία, με λιγότερα «καφέ ανθρακούχα» – ξερά κλαδιά, άχυρο, πριονίδι,..) και οι καιρικές συνθήκες  καθυστέρησαν την διαδικασία κομποστοποιησης. Κατά την δίμηνη λειτουργία του κομποστοποιητή πάνω από 5 τόνοι οργανικών και φυτικών υπολειμμάτων κουζίνας, κήπου φορτώθηκαν και επεξεργάστηκαν ώστε στις  7/03/2012 να γραφτεί  η πρώτη πράξη δημοτικής κομποστοποίησης με την χρήση κλειστού δυναμικού συστήματος. Το υλικό με την βοήθεια ανθρώπων του Δωρητή του κομποστοποιητή που χρειάστηκε να μπουν και μέσα στο μηχάνημα λόγω της υψηλής υγρασίας και λασπώδους υφής του κομποστ, επικουρούμενοι από τον οδηγό του  δημοτικού φορτηγού με γάντζο που κρατούσε σε κλίση το κοντέινερ, εκφορτώθηκε μετά από 3,5 ώρες περίπου και οδηγήθηκε σε άλλο χώρο για ωρίμανση όπου αργότερα θα ελεγχθεί η καταλληλότητα του για χρήση ως «λίπασμα».

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα, να προσθέσουμε ότι η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων είναι εφικτή  αν αλλάξουμε τις συνήθειες μας και τον τρόπο αντιμετώπισης  των παραγομένων από εμάς. Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο από την καθημερινότητα μας για να δώσουμε «ζωή» στα σκουπίδια μας και να μην τα οδηγήσουμε όλα στον «θάνατο».

Από την ομάδα  εργασίας για την Κομποστοποίηση

(Το κείμενο δεν είναι διαφημιστικό)

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.