Το άγχος και την αντιμετώπισή του

Ημερίδα για την ψυχική υγεία με θέμα «Το άγχος και η αντιμετώπισή του» διοργάνωσε την Παρασκευή 18 Μαΐου 2012 στο Δημοτικό Θέατρο Χώρας Άνδρου η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τον Δήμο Άνδρου.

Στην ημερίδα έγιναν οι εξής εισηγήσεις:

  1. «Κρίσεις πανικού και αγοραφοβία: κλινική εικόνα και αντιμετώπιση», από τον Θεόδωρο Χαλιμούρδα, ψυχολόγο της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, θεραπευτή συμπεριφοράς,
  2. «Εμφάνιση, διαχείριση και αντιμετώπιση αγχωδών διαταραχών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», από τον Νικόλαο Καπετάν Θεολόγου, διευθυντή ιατρό γενικής ιατρικής Κέντρου Υγείας Άνδρου, και
  3. «Ψυχική ανθεκτικότητα στις κρίσεις», από την Αγάθη Λακιώτη, MSc συμβουλευτική ψυχολόγο, υπεύθυνη του κλιμακίου ΚΨΜΥ στην Άνδρο.

Στο σχολιασμό των εισηγήσεων συμμετείχαν οι: Γιώργος Αδαμόπουλος, ψυχίατρος κλιμακίου ΚΨΜΥ Άνδρου, και η Βίκυ Αντωνοπούλου, παιδοψυχίατρος κλιμακίου ΚΨΜΥ Άνδρου.

  Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Κέντρου Υγείας Άνδρου, του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Άνδρου, του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου, του Συλλόγου Γυναικών Κορθίου και της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου, με ελεύθερη είσοδο

Τί είναι το άγχος και τί οι αγχώδεις διαταραχές;

Το άγχος είναι ένα οικείο συναίσθημα που σε κάποια φάση της ζωής τους βιώνουν όλοι οι άνθρωποι. Η εμφάνιση του  εξασφαλίζει την απαραίτητη εσωτερική προετοιμασία έναντι καταστάσεων που βιώνονται ως εν δυνάμει ενοχλητικές, π.χ. άγχος πριν τις εξετάσεις, άγχος να ολοκληρωθεί μια εργασία, άγχος μετά από αποχωρισμούς. Το άγχος βιώνεται ως μια αόριστη αίσθηση δυσαρέσκειας και πολύ συχνά συνοδεύεται από σωματικές εκδηλώσεις, όπως ταχυπαλμία, πονοκέφαλος, στομαχική ενόχληση, εφίδρωση.

Οι αγχώδεις διαταραχές συνιστούν τις συχνότερες ψυχικές παθήσεις με ποσοστά 10-16% για τους ενήλικες και 5-13% για τα παιδιά και τους εφήβους. Εμφανίζονται όταν το άγχος ξεπερνά ορισμένα επίπεδα έντασης, επεκτείνεται σε χρονική διάρκεια και συνυπάρχει με σωματικά και ψυχικά συμπτώματα, π.χ. κρίσεις πανικού, αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων, φοβίες, έντονη ανησυχία, ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης. Η έντονη δυσφορία που εκλύεται στις αγχώδεις διαταραχές επιδρά στην καθημερινότητα του ανθρώπου, επηρεάζοντας την διάθεση του και μειώνοντας την απόδοση του στην εργασία, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζονται και οι σχέσεις του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγχώδεις διαταραχές, αρκετά συχνά, συνυπάρχουν με άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη.

Ειδικότερα η διαταραχή πανικού αποτελεί μια θορυβώδη και ψυχοφθόρα αγχώδη διαταραχή καθώς χαρακτηρίζεται από αιφνίδιες, βραχείες κρίσεις που εμφανίζονται ακανόνιστα και συνοδεύονται από έντονα συμπτώματα άγχους, φόβου καθώς και σωματικών συμπτωμάτων, όπως πχ αίσθημα πνιγμονής, δυσφορία στο στήθος, τάση για λιποθυμία,  δύσπνοια και ρίγη ή εξάψεις, ενώ το άτομο που υποφέρει από κρίσεις πανικού συχνά μπορεί να μεταφερθεί εσπευσμένα σε τμήμα επειγόντων περιστατικών καθώς τα συμπτώματα ομοιάζουν με σοβαρές σωματικές καταστάσεις, πχ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η έγκαιρη ανίχνευση και η συνεπακόλουθη θεραπευτική παρέμβαση από ειδικό της ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις των αγχωδών διαταραχών.

Πώς σχετίζονται οι αγχώδεις διαταραχές με την οικονομική κρίση;

Η  οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα μας έχει άμεσες καθώς και μακροχρόνιες επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τεκμηριωμένα, προκαλεί μείωση του συνολικού βιοτικού επιπέδου, μείωση του γενικού επιπέδου υγείας και αύξηση του ποσοστού των αγχωδών διαταραχών, αφού αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Η αύξηση της ανεργίας, η οικονομική δυσχέρεια, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον σχετίζονται με αυξημένο επίπεδο άγχους, που επηρεάζει τον ιστό της οικογένειας, με ψυχικές επιπτώσεις, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα και ποια η χρησιμότητά της

 στην αντιμετώπιση των «κρίσεων»;

Η ψυχική ανθεκτικότητα έχει να κάνει με την ικανότητα των ατόμων να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις κρίσεις, τις αντίξοες συνθήκες, τα τραυματικά γεγονότα που τους συμβαίνουν, ή ακόμα και τις καθημερινές πηγές άγχους. Σχετίζεται με την ικανότητα να ανακάμπτουν από αυτές τις καταστάσεις και να προσαρμόζονται στα δεδομένα με θετικό τρόπο. Η ψυχική ανθεκτικότητα δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που είτε το έχει κανείς είτε όχι, αλλά αφορά δεξιότητες που όλοι μπορούν να μάθουν και να αναπτύξουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.