Γιώργος Ανωμερίτης

Αλμυρή ανάδυση απ’ την αφρόεσσα θάλασσα του Αιγαίου ξεπροβάλλει ζωηρή, γυμνή, με τα φυσικά της κάλλη η Άνδρος του Γιώργου Ανωμερίτη. Μια Άνδρος επιθετική υπέργεια, με τους μυτερούς βραχώδεις κυνόδοντες να απειλούν τη θάλασσα κι εκείνη αμυνόμενη ν’ αφρίζει μουγκρίζοντας πότε μέσα στις χαώδεις σπηλιές της, πότε απειλώντας να καταπιεί τα ξωκλήσια που αναπαύονται στις χρυσές αμμουδιές της. Η Άνδρος με τις άνωθεν φωτογραφίες του Γιώργου Γιανννέλου μας αποκαλύπτεται προκλητική με όλες τις καμπύλες και γωνίες της γαλαζοπράσινη γοργόνα που καιροφυλακτεί στον Κάβο Ντόρο να βυθίσει κάθε πλεούμενο αν τα μελτέμια του Αυγούστου την εξοργίσουν.

Ο Γιώργος Ανωμερίτης συνοδεύει με θαλασσινή ποίηση την ομορφιά του νησιού μας: «Οι Άνεμοι –όποια ονομασία κι αν έχουν αραβική, ελληνική ή φράγκικη κρατούν στα χέρια τους την καθαρότητα των ιδεών μας, χωρίς το ψιθύρισμά τους καμία ανατριχίλα δεν θ’ άγγιζε το ταξίδεμά μας».

Η Παναγιά προστρέχει στους κινδύνους και προλαβαίνει το κακό κι ο Αη-Νικόλας βοηθός της κωπηλατεί ασθμαίνοντας κοντά της να σώσουν τα καράβια απ’ το θυμό των ανέμων που αλλοπαίρνουν την Υδρούσα. Ο Τουρλίτης Φάρος αφροκυματισμένος στέλλει απεγνωσμένα το στίγμα του στους ναυτικούς μας μαζί με την ελπίδα της παλιννόστησης.

Ο Γιώργος Ανωμερίτης δεν μας ξεναγεί μόνο στις άγριες ομορφιές του νησιού μας, μας αποκαλύπτει επίσης τις γαλήνιες αμμουδιές, εκεί όπου ερωτεύονται οι ασημόγλαροι και καθρεφτίζονται τα θαλασσοπούλια. Σε κάθε νέα σελίδα του βιβλίου ξεπροβάλλει και μια νέα απόκρυφη απάνεμη ακρογιαλιά που μας αφήνει άφωνους –πολύχρωμοι βράχοι, αλώνια, ξωκλήσια, στήματα, αιμασιές, λιοτρίβια, ανεμόμυλοι, αρχαία ερείπια, μονές, κάστρα, όλα αυτά συνθέτουν την προαιώνια και σύγχρονη ομορφιά του τόπου μας. Η ποίηση του Γιώργου Ανωμερίτη μας γοητεύει και μας ταξιδεύει στ’ αλμυρά νερά του Αιγαίου μας, με ανέμους ή με μπουνάτσες. «Τα νησιά μας μια καταξίωση της γης στη θάλασσα, στην αγκαλιά της οι έρωτες των ταξιδιών μας. Θα συνεχίσω να ονειρεύομαι το γαλάζιο και το πράσινο της ποιότητάς σου το ανατέλλον και δειλινό των ματιών σου, η αδιαφορία των οργασμών των ανέμων δεν ταιριάζει στους ταξιδευτές του Αιγαίου…»

Γιώργο, σε ευχαριστούμε για αυτή την εκ βαθέων προσφορά σου στον τόπο μας. Το βιβλίο σου «Ανδρος Ανωθεν», σμαραγδένια πολύτιμη πέτρα θα στολίσει το πλατινένιο δαχτυλίδι της Ανδρου. Κάθε Ανδριώτης πρέπει να το αποκτήσει. Ας είναι καλοτάξιδο σε όλες τις Κυκλάδες κι όχι μόνον. Με όλες τις ευχές του Κύκλου Ανδρίων Ναυτικών Λογοτεχνών για μελλοντικές συγγραφικές-ποιητικές επιτυχίες.

Ειρήνη Φάνια Παπιδά

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.