Ειδήσεις από το … παρελθόν

Του Αντώνη Ν. Βενέτη

Ξεφυλλίζοντας στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου την ημερήσια αθηναϊκή εφημερίδα Ώρα η οποία εξεδίδετο από 10.11.1875 μέχρι 9.11.1889 προσκείμενη εις τον Χαρίλαο Τρικούπη ανακαλύπτω έναν ελληνισμό απλωμένο σε όλα τα σημεία της υφηλίου ακμαίο και σφριγηλό, εξωστρεφή και ανταγωνιστικό, δημιουργικό και αξιοθαύμαστο με το βλέμμα όμως εστραμμένο στο μικρό βασίλειο της Ελλάδος και στις ιδιαίτερες πατρίδες του.

Έτσι στις ειδήσεις της Ώρας παρατίθενται εκείνες που είχαν τοπικό ενδιαφέρον για την Άνδρο, οι οποίες όμως αναδεικνύουν σε ύψιστο βαθμό τις διαχρονικές αρετές του Έλληνα. Εμπορικό δαιμόνιο και επιχειρηματικό πνεύμα, οδυσσειακή αντίληψη εργασιακό ήθος αλλά και λιτότητα αποφυγή επίδειξης και απεριόριστη αλληλεγγύη προς την πατρίδα.

Έτσι στις κιτρινισμένες σελίδες της ΄Ωρας παρελαύνουν οι μεγάλες οικογένειες της Άνδρου, Γουλανδρήδες, Εμπειρίκοι, Καίρηδες, Χαλάδες, ακόμη και η σκληρή ζωή του ναυτικοί, οι κίνδυνοι που παραμόνευαν στα ταξίδια τους.

Αλλά ας παραθέσουμε επί λέξει τις ειδήσεις της Ώρας.

Ώρα 7.6.1879: Ο εις ΄Ανδρον πρότινων ημερών μεταβάς Επαμ. Εμπειρίκος ανεχώρησεν εκείθεν προχθές εις Ρίον Ιανέϊρον.

Ώρα 26.6.1879: Ο εξ Ανδρου Ιωάννης Τζοβανάκος αποθανών εσχάτως εν Χαρούμ της Αφρικής όρισε όπως εκ της περιουσίας αυτού συνισταμένης εις 680 λίρας Αγγλίας τα μεν ¾ δοθούν εις το ελληνικόν έθνος το δε έτερον τέταρτον εις νοσοκομείον των Αθηνών. Ο εκτελεστής της διαθήκης αυτού διόρισε τους εν Χαρτούμ κ. Αθανασιάδη και Μπούλον Μπούτρον.

Ώρα 31.7.1882: Ο εξ Άνδρου διδάκτωρ της Νομικής κ. Νικόλαος Χαλάς ανεχώρησεν εις Παρισίους προς τελειοποίησην των σπουδών του.

Ώρα 11.2.1885: Ο κ. Ανδρέας Μανάλης, ζωγράφος εξ Άνδρου εδωρήσατο εις τον ενταύθα σύλλογο «Άνδρος» ωραία ελαιογραφία παριστάνουσα τον Θεόφιλον Καίρη.

Ώρα 7.5.1885: Ο εξ Άνδρου πρότινος αποθανών Κωνσταντίνος Α. Εμπειρίκος εκληροδότησε δραχμάς 75.000 προς ίδρυσην πτωχοκομείου εν Ανδρω και δραχμάς 35.000 επί τω σκοπώ ίνα οι τόκοι τούτων διατίθενται υπέρ των ναών της πόλεως ταύτης.

Ώρα 21.2.1886: Εν Ανδρω ετελέσθησαν οι γάμοι του εμποροπλοιάρχου κ. Γ. Γουλανδρή μετά της δεσποινίδος Μαριγώς Λ. Εμπειρίκου.

Ώρα 11.4.1886: Ο φοιτητής της φιλολογίας κ. Ζήνων Δελαγραμμάτικας εδημοσίευσε μετάφρασιν της υπό του Καρόλου HOPF εκδοθείσης μονογραφίας υπό τον τίτλον «Η Νήσος Άνδρος και οι εν αυτή δυνάσται».

Ώρα 4.5.1886: Εκομίσθησαν προχθές εκ Κωνσταντινουπόλεως σιδηροδέσμιοι οι εν τω αυτόθι λιμένι διαπράξαντες τον φόνον του εξ Ανδρου πλοιάρχου Μακρή και την ληστείαν του πλοίου αυτού. Οι υπόδικοι αυτοί ονομάζονται Εμμανουήλ Βλαχοπαναγιώτης εκ Λεωνιδίου, Νικόλαος Λεοντόπουλος εκ Δεσφίνης και Νικόλαος Εξοχής εξ Ανδρου, δικασθήσονται δ’ επί πειρατεία ενώπιον του ενταύθα Εφετείου.

Συνεχίζεται

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.