Η ιστορία, η οποία ακολουθεί, εκτυλίχθηκε στην Σκωτία. Ένας αγρότης, άκουσε κάποια στιγμή, κοντά στο αγρόκτημά του, ένα παιδί να καλεί απελπισμένα σε βοήθεια. Έσπευσε προς το σημείο, από όπου ακουγόταν οι φωνές, και είδε, με φρίκη, ένα αγόρι να βυθίζεται στην κινουμένη λάσπη ενός βάλτου.

Αμέσως πήγε προς το μέρος τού παιδιού, το τράβηξε και κατάφερε να το βγάλει από τον βάλτο. Όταν το παιδί μετά από λίγο συνήλθε, πήγε τρέχοντας στο σπίτι του.

Την επομένη ημέρα, σταμάτησε μία μεγαλοπρεπής άμαξα μπροστά στο φτωχικό σπίτι του αγρότη και κατέβηκε ένας λόρδος. Χτύπησε την πόρτα και όταν ο αγρότης άνοιξε, αντίκρισε έναν επισκέπτη, τον οποίον δεν περίμενε και ο οποίος του είπε: «Έσωσες την ζωή τού υιού μου και γι’ αυτό θέλω να σε ανταμείψω». Ο αγρότης, όμως, αρνήθηκε να πάρει χρήματα. Ο λόρδος επέμενε, αλλά ο αγρότης δεν δεχόταν  ούτε χρηματική αμοιβή να λάβει ούτε ο,τιδήποτε άλλο του προσέφερε ο πατέρας του παιδιού, το οποίο είχε σώσει. Δεν ήθελε ανταμοιβή για μία, τόσο αυτονόητη, πράξη. Ο λόρδος, όμως, βλέποντας την άρνησή του αγρότη να δεχθεί οποιαδήποτε υλική προσφορά, ως έκφραση ευγνωμοσύνης εκ μέρους του, του είπε: «Θα κάνουμε μία συμφωνία. Θα μου δώσεις τον υιό σου να τον στείλω στα ίδια σχολεία με τον δικό μου». Ο αγρότης συμφώνησε, και έτσι, ο λόρδος ανέλαβε την μόρφωση τού μικρού αγοριού. Ήταν ο λόρδος Ράντολφ Χένρυ Τσόρτσιλ, ο πατέρας τού Ουΐνστον Τσόρτσιλ.

Το αγροτόπαιδο πήγε στα καλλίτερα σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας και τελικά σπούδασε ιατρική. Έγινε ένας εξαίρετος επιστήμων και τιμήθηκε με τον τίτλο του λόρδου το 1944 και το Νόμπελ ιατρικής το 1945. Ήταν ο πασίγνωστος, «πατέρας της πενικιλίνης», ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ.

Κάποτε ο Τσόρτσιλ, ο «πατέρας της νίκης» τού δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, αρρώστησε βαριά με πνευμονία. Ποιος τον εθεράπευσε; Ποιος άλλος, από τον φίλο του Φλέμινγκ! Ο «πατέρας της πενικιλίνης» είχε θεραπεύσει και σώσει τον «πατέρα της νίκης!»

«Κάνε το καλό και ρίξ’ το στον γιαλό», λέει η λαϊκή σοφία. Η παροιμία αυτή είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Η μία όψη είναι: κάνε το καλό, χάριν του καλού και μόνον, χωρίς την παραμικρή υστεροβουλία. Η άλλη όψη είναι: το κύμα τού γιαλού, θα σου το φέρει πίσω!

Ελένη Καΐρη – Βartels

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.