Επιστολή του Προέδρου Μπουαγιέ  προς τον Αδαμάντιο Κοραή

Το 1822 , ο πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν Πιερ Μπουαγιέ, απέστειλε στην Ελληνική Επιτροπή Παρισίων και τα μέλη του «διευθυντηρίου» της, Αδαμάντιο Κοραή και άλλους, με την οποία η χώρα της Καραϊβικής αναγνώριζε τότε  την ανεξάρτητη Ελλάδα. Είχε προηγηθεί έκκληση της επιτροπής για ηθική και υλική συμπαράσταση στον ελληνικό  απελευθερωτικό αγώνα.

Το γράμμα προς τον Αδαμάντιο Κοραή και τους άλλους 3 Έλληνες, διασώθηκε σε ελληνική μετάφραση, «στο Δοκίμιον Ιστορικόν περί Ελληνικής Επαναστάσεως” του Φιλικού και αγωνιστή του 21, Ιωάννου Φιλήμονος «Ιωάννης Πέτρου Βόγερ, πρόεδρος του Χαιτίου, προς τους πολίτας της Ελλάδος Α. Κοραήν, Κ. Πολυχρονιάδην, Α. Βογορίδη και Κλωνάρην. Εις τα Παρίσια. Πριν ή δεχθώμεν την επιστολήν υμών, σημειουμένην εκ Παρισίων τη 20ή παρελθόντος Αυγούστου, έφθασεν ενταύθα η είδησις της επαναστάσεως των συμπολιτών υμών κατά δεσποτισμού, του επί τρεις περίπου διαρκέσαντος εκατονταετηρίδας. Μετά μεγάλου ενθουσιασμού εμάθαμεν, ότι η Ελλάς αναγκασθείσα, τέλος πάντων εδράξατο των όπλων, ίνα κτήσηται την ελευθερίαν και την θέσιν, ην μεταξύ των εθνών του κόσμου κατείχε. Μια τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις, και προ πάντων  αι συτνοδεύσασαι ταύτην πρώται επιτυχίαι, ουκ εισιν αδιάφοροι τοις Χαιτίοις, αίτινες ως Ελληνες επί πολυν καιρόν έκλινον τον αυχένα υπό ζυγόν επονείδιστον και δια των αλύσεων αυτών συνέτριψαν την κεφαλήν της τυραννίας. Ευχηθέντες προς τον ουρανόν,όπως υπερασπισθή τους απογόνους του Λεωνίδου, εσκέφθημεν ινα συντρέξωμεν τας γενναίας δυνάμεις τούτων, ει μη δια στρατευμάτων και πολεμοφοδίων, τουλάχιστον δια χρημάτων, ως χρησίμων εσομένων δια προμήθειαν όπλων, ων έχετε ανάγκη. Συμβεβηκότα όμως, επιβαλόντα τη πατρίδι ημών μεγάλην ανάγκην, επησχόλησαν όλον το χρηματικόν, εξ ου η Διοίκησις, ηδύνατο καταβάλει μέρος. Σήμερον έτι η επανάστασις, η κατά το ανατολικόν ,μέρος της νήσου επικρατούσα, υπάρχει νέον προς την εκτέλεσιν αυτού του σκοπού κώλυμα, επειδή το μέρος όπερ ηνώθη μετά της Δημοκρατίας, ης προεδρεύω, υπάρχει εν μεγίστη ένδεια και προκαλεί δικαίως μεγάλην του ταμείου ημών την δαπάνην. Εάν δ΄επέλθωσι κατάλληλοι, ως επιθυμούμεν, αι προτάσεις, τότε βοηθήσωμεν προς τιμήν τοις τέκνοις υης Ελλάδος, όσον δυνηθώμεν.

Πολίται, διερμηνεύσατε προς τους  συμπατριώτας υμών τας θερμοτέρας ευχάς, ας

λαός του Χαιτίου αναπέμπει υπέρ της ελευθερώσεως αυτών.  Οι μεταγενέστεροι Έλληνες ελπίζουσιν εν τη αναγεννωμένη ιστορία τούτων άξια της Σαλαμίνος τρόπαια. Είθε παρόμοιαι τοις προγόνοις αυτών αποδεικνυόμενοι και υπό των διαταγών του Μιλτιάδου διευθυνόμενοι, δυνηθώσιν εν τοις πεδίοις του νέου Μαραθώνος τον θρίαμβον της ιεράς υποθέσεως ην επεχείρησαν υπέρ των δικαιωμάτων αυτών, της θρησκείας και της πατρίδος. Είθε τέλος, δια των φρονίμων διατάξεων αυτών μνημονευθώσιν εν τη ιστορία οι κληρονόμοι  της καρτερίας και των αρετών των προγόνων.

Τη 15η Ιανουαρίου 1822 και 19η Της Ανεξαρτησίας.

Επιμέλεια Ειρήνη Φάνια Παπιδά Του Κύκλου των Ανδρίων Ναυτικών Λογοτεχνών

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.