Μια μεγάλη αλλαγή ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2014 που αφορά όλους τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών. Μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως, αλλά διανύουμε απλώς μια άτυπη μεταβατική κατάσταση που τον επόμενο ή μεθεπόμενο μήνα θα λήξει οριστικά.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ασφαλιστική αγορά εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εξέδωσε δύο Πράξεις (την 30 και την 31), οι οποίες έχουν υποχρεωτική εφαρμογή σε όλη την αγορά. Στις πράξεις αυτές προβλέπονται πολλές διαδικασίες για την προστασία του καταναλωτή, όπως:

α)  η ενημέρωσή του σχετικά με τον «Ασφαλιστή» με τον οποίο συζητάει, αν δηλαδή είναι πιστοποιημένος, αν είναι νόμιμος, αν έχει δικαίωμα να προωθεί το συγκεκριμένο προϊόν, αν συνεργάζεται με μία ασφαλιστική εταιρεία ή με περισσότερες κ.λπ. και

β) η ενημέρωσή του, ώστε να κατανοήσει πλήρως το ασφαλιστικό πρόγραμμα που θέλει να αγοράσει και να λάβει τα έντυπα των εταιρειών που το αφορούν.

Περιλαμβάνεται όμως και μια παράγραφος-φωτιά! Ο καταναλωτής πρέπει να πληρώνει τα ασφάλιστρά του πριν την έναρξη ισχύος του ασφαλιστηρίου του και με συγκεκριμένους τρόπους.

Αν υποθέσουμε ότι κάποιος είχε ασφαλίσει το αυτοκίνητό του για το εξάμηνο από 5 Νοεμβρίου 2013 μέχρι 5 Μαΐου 2014, τότε την ανανέωση που ξεκινάει από 5 Μαΐου 2014 θα πρέπει να την πληρώσει μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Σε αντίθετη περίπτωση, η εταιρεία δεν θα του παρέχει κάλυψη, δεν θα έχει ενεργοποιηθεί το ασφαλιστήριό του.

Αυτή η υποχρέωση αφορά όλα τα ασφαλιστήρια όλων των κλάδων, δηλαδή για το αυτοκίνητο, για το σπίτι, για το σκάφος, για τα ατυχήματα, για τα καταστήματα κ.λπ. και δεν εξαιρεί κανέναν, εκτός από κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις με ασφάλιστρα πολλών χιλιάδων ευρώ.

Επίσης μια ακόμα σημαντική αλλαγή είναι ότι ο πελάτης δεν μπορεί να πληρώνει πλέον, ούτε με μεταχρονολογημένη επιταγή, ούτε να δίνει έναντι και λίγα-λίγα. Πρέπει να πληρώνει μόνο με μετρητά στον πράκτορα ή με κατάθεση των χρημάτων απευθείας στους λογαριασμούς των ασφαλιστικών εταιρειών ή με ταχυπληρωμή όπου προβλέπεται ή με πάγια εντολή.

Όλα αυτά είναι υποχρεωτικά, αφορούν όλη την αγορά και όλους τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές και πολύ σύντομα θα έχουν εφαρμοσθεί παντού. Στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που όλοι βιώνουμε οι αποφάσεις αυτές της Τράπεζας της Ελλάδος πιέζουν ακόμη περισσότερο τον έλληνα καταναλωτή, αλλά αυτό δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην ασφάλισή του.

Η αξία της ασφάλισης που πραγματικά σώζει ζωές και περιουσίες, μετά από ένα απρόσμενο γεγονός, είναι πολύ πιο ψηλά από πολλά άλλα έξοδα που κάνουμε. Τα ασφάλιστρα για την ασφάλιση του σπιτιού μας, του αυτοκινήτου μας, όλων των περιουσιακών μας στοιχείων, αλλά και των προγραμμάτων σύνταξης και υγείας που πρέπει πλέον όλοι να έχουμε, πρέπει να υπολογίζονται στον μηνιαίο οικογενειακό προϋπολογισμό και να πληρώνονται εγκαίρως, ώστε να είμαστε πάντα και σίγουρα ασφαλισμένοι!

Μαρίκα Βικτωράτου

www.viktoratou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.