Τον Νικολό τον θυμάμαι από τα βάθη της παιδικής μου ηλικίας. Ήταν για μένα κάτι το ξεχωριστό διότι όταν έφτανα στο σταθμό στις  Στενιές ήταν πάντα και αυτός εκεί και ήταν από τους πρώτους που μας καλωσόριζε με την παρουσία του. Για όλους,  η άφιξη του λεωφορείου από το λιμάνι ήταν ένα κοινωνικό γεγονός και ήταν πάντα εκεί παρατηρώντας τους νεοαφιχθέντες συγχωριανούς του. Για μένα που τον συναντούσα μετά από μήνες αλλαγμένο φυσιογνωμικά ο χρόνος έπαιρνε δύο μορφές. Άφιξη όπως πέρυσι η και όπως θα είναι και του χρόνου ,όπου σε αυτό το πλατύ παρόν υπήρχαν φιγούρες αλλαγμένες από τον χρόνο, βατσιμάνοι συναισθημάτων και εποχών.

Δεν είχα δει ποτέ τον Νικολό να χαμογελά. Σπάνια εκνευριζόταν με τα πειράγματα που του έκαναν κυρίως τα παιδιά. Έδειχνε πάντα σκυθρωπός και σκεφτικός σαν να ζούσε σε ένα διαφορετικό άκακο, ανεκτικό κόσμο με τις δικές του ανακατεμένες σκέψεις αντίδοτο στα προβλήματα  και στις εμμονές του .

Παντοτινή του παρέα το κομπολόι του. Στις καθημερινές πορείες του προς τη Χώρα κυρίως τα καλοκαίρια, οι πολύωρες στάσεις ήταν στα Γιάλια όπου με ένα πακέτο τσιγάρα στα χέρια περιτριγύριζε προκλητικά εμφανιζόμενες λουόμενες και με ακατανόητες εκφράσεις προσπαθούσε να διεκδικήσει ένα κομμάτι των φαντασιώσεων του.

Διέθετε όμως και μία αλλόκοτη ευφυΐα και μνήμη  γνωστή σε λίγους. Μία μέρα με πλησιάζει και μου λέει καθαρά: «Εσένα η γυναίκα σου είναι Πλούπενα», πράγμα που ελάχιστοι συγχωριανοί μου γνωρίζουν.

Τον Ιούνιο του 2014, η  μοναχική συνηθισμένη περιπλάνηση του θα  μείνει   σαν  ένα τραγικό και σκοτεινό γεγονός στην ιστορία των Στενιών. Ο Νικολός εξαφανίστηκε. Ούτε οι Γερανοί  του Ίβυκου δεν πρόσφεραν μαρτυρία. Φόνος, τροχαίο, ατύχημα, θυσία σε σατανά και πολλά άλλα ήταν αυτά που ακούστηκαν. Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη . Απλά  το τέλος του έμελε  να είναι ακαταλαβίστικο σε όλους εμάς , συνέχεια της διαφορετικότητας του.

«Ακατανόητη η ζωή σου  και ο θάνατός σου » είναι η φράση γραμμένη στο μνήμα του, κάπου σε έναν   παράλογο κόσμο, στον κόσμο του διαφορετικού για εμάς Στενιώτη Νικολού.

Σοφοκλής Καραγιάννης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.