Ο… πετροπολεμιστής και άλλα τινά…

Η εκταταμένη αναφορά της ΕΣΤΙΑΣ της 28-8-2015 στον Αθηναϊκό… πετροπόλεμο του παρελθόντος, μου δίνει την αφορμή ν’ αναφερθώ σε μια «ειδήση» που βρήκα σε Αθηναϊκή εφημερίδα του 19ου αιώνα, αναφερόμενη στο… έπος του Αθηναϊκού πετροπόλεμου. Την παραθέτω:

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 28-2-1889 – «Εκ του αστυνομικού δελτίου «Συνελήφθη ο πετροπολεμιστής Ηφικλής Μπουζαλάκος εξ Άνδρου, λαβών μέρος χθες εις τον παρά το Αστεροσκοπείον πετροπόλεμον». Ιδού ότι αναγνωρίζεται και ο πετροπόλεμος ως έργον, ώστε να υπάρχουν και τιτλούχοι πετροπολεμισταί!».

Αλλά το ανάγνωσμα της ΕΣΤΙΑΣ μου επανέφερε, από τις ομίχλες της μνήμης, παιδικά μου βιώματα με πετροπόλεμους μεταξύ Ελληνοπαίδων και Σλαβομακεδόνων στο χωριό «Μπελογιάννης» της πάλαι ποτέ «Λαϊκής Δημοκρατίας» της Ουγγαρίας, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950. Στους κάμπους της Ουγγαρίας βρέθηκα, από τα βουνά της Ηπείρου, όταν, μετά την πτώση της Μουργκάνας που κατείχαν στρατιωτικά οι αντάρτες του λογόμενου Δ.Σ.Ε., στον Εθνικό Στρατό, τον Σεπτέμβριο του 1948, οι αντάρτες μετέφεραν βιαίως και συλλήβδην τους χωρικούς της Μουργκάνας στην Αλβανία και μετά την πτώση του Γράμμου τον Αύγουστο του 1949, στην «Λαϊκή Δημοκρατία» της Ουγγαρίας. Στο «Μπελογιάννη» βρέθηκαν και αρκετοί Σλαβομακεδόνες. Ακόμα αναρωτιέμαι τι μας εξωθούσε σε ατέλειωτους πετροπόλεμους μεταξύ, όπως ήδη εσημείωσα, Ελληνοπαίδων και Σλαβομακεδόνων. Ίσως η προδιάθεση να ήταν αταβιστική…

Αλλά η Άνδρος δεν… εξέτρεφε μόνο… πετροπολεμιστές. Έτσι την ίδια περίπου εποχή επίσης σε αθηναϊκή εφημερίδα, βρήκα μια «είδηση» την οποίαν μάλλον αγνοούν οι Άνδριοι και η οποία πιθανόν να έχει και θέση στα ρεκόρ Γκίνες. Αξίζει να την παραθέσω.

ΝΕΟΣ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ, 5-2-1893 – Τέλλος Δ’ ΑΠΕΡΥ (Tello d’ Apery)

Τοιούτον είναι το όνομα του νεαρώτατου εν Νέα Υόρκη της Αμερικής δημοσιογράφου, όστις ήρξατο εν ηλικία 11 ετών εκδίδων την Sunny Hour. Ο νεαρός δημοσιογράφος έλκει το γένος εξ Ελλήνων, διότι ο πατήρ αυτού κατάγεται εξ Άνδρου, νυμφευθείς Αμερικανίδα εξ ής εγεννήθη ο Τέλλος, ζη εν τη νήσω ταύτη η αδελφή του πατρός του φέρουσα το επώνυμον του Άπερυ, και προς την οποίαν έγραψεν ο Τέλλος εξ Αμερικής πολλάκις. Ο νεαρός δημοσιογράφος εκδίδει ήδη τη Sunny Hour εβδομαδιαίαν εικοσασέλιδον εφημερίδα κυκλοφορούσαν εν όλω τω κόσμω.

[…] Ήδη εώρτασε την 25 λήξ. το δέκατον έκτον της ηλικίας, δους συμπόσιον εις πενακοσίους επίσημους άνδρας εν μέσω των οποίων νεαρός ούτος διά το εχέφρων αυτού, κατεδείχθη ως έχων φρένας γηραιού πολυπείρου ανδρός […].

Αντώνης Ν. Βενέτης Δικηγόρος

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.