kenriki_n

Ένας από τους πλέον ιστορικούς αγώνες ανοιχτής θάλασσας, ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου διεξήχθηκε για 49η χρονιά στο πανέμορφο νησί μας, που πιστό στο ραντεβού του με τον κόσμο του αθλήματος, υποδέχτηκε τους ιστιοπλόους φέτος για πρώτη φορά έχει αρωγό το Andros Maritime Association.  To A.M.A πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ναυτιλιακής κοινότητας του νησιού να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις ολοένα κι αυξανόμενες απαιτήσεις της παγκόσμιας ναυτιλίας με τρόπο που να είναι βιώσιμος.

Ο Αγώνας ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του ιδρυτή του Ι. Β. Γουλανδρή και όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος Λ. Πολέμης στην απονομή στην Άνδρο: «Οργανώνοντας κάθε χρόνο τον Ιστιοπλοϊκό αγώνα σε αυτόν εδώ το χώρο του Ν.Ο.Α. τιμάμε τους ανθρώπους που οραματίστηκαν και πραγμάτωσαν την ίδρυση του από το 1957 μέχρι σήμερα. Αναφερόμαστε σήμερα στον Ιωάννη Γουλανδρή, τον άνθρωπο με την διεθνή εμβέλεια, στον κοινωνικό χώρο και την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα. Αναφε­ρόμαστε στον Βίο Λοίιη, τον δημιουργό του παλαιότερου και δυσκολότερου ίσως Αγώνα Ανοικτής θαλάσσης στην Ελλάδα, τον Αγώνα της Ανδρου ο οποίος θεσπίστηκε το 1967 από τον Βασιλικό Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος και τον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου από τον τότε Έφορο Αθλητισμού Γιάννη Β. Γουλανδρή. Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι τον πρώτο αγώνα της Άνδρου το 1967 κέρδισε ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος με το Ιβανόης που μετα­ξύ άλλων είχε πλήρωμα τους πρίγκιπες Χουάν Κάρλος της Ισπανίας και Βιττόριο Εμαν-νουέλλε της Ιταλίας.

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να διοργανώνουμε από κοινού με τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος την 24η Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα ΝΟΕ και τον 49ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Α­γώνα της Άνδρου του ΝΟΑ προάγοντας έτσι το αγωνιστικό πνεύμα, τη συνεργασία, ην συλλογικότητα και την πρόοδο που απορρέει από το ελληνικό «ευ αγωνίζεσθαι».

noa-20_nnoa-2_nnoa-1_nnoa-3_nnoa-16_nnoa-6_nnoa-7_nnoa-9_nnoa-13_n noa-5_n

Το 2017 γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Αγώνα γεγονός εξαιρετικά σημα­ντικό για εμάς και το νησί της Άνδρου, με την μεγάλη ναυτική παράδοση. Είναι λοιπόν πο­λύ σπουδαία κάθε προσπάθεια που γίνεται από τα απλά μέλη, από κάθε Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΟΑ και βεβαίως από κάθε χορηγό και ιδιώτη που στέκεται αρωγός μας ιδιαί­τερα στις μέρες μας της γενικότερης οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα μας».

Την γιορτή τίμησε με την παρουσία και την συμμετοχή του ο Πρίγκιπας Νικόλαος που «έτρεξε» με το σκάφος «Δανάη» στο δεύτερο σκέλος του αγώνα, τον καθιερωμένο αγώνα όρτσα πρύμα στο λιμάνι της Άνδρου, με την ονομασία “Liberty Regatta» την καθιερωμένη παράκτια ιστιοδρομία, συνολικού μήκους 8,5 ναυτικών μιλίων μπροστά από τη Χώρα της Άνδρου.

Ο καιρός ήταν πρόκληση για τους αθλητές που πήραν μέρος αφού εναλλάχτηκαν η άπνοια με τις σπηλιάδες που ανάγκασαν εγκατάλειψη εξ αρχής και ατυχήματα όπως να κοπεί άλμπουρο σε άλλη φάση. Στο μεταξύ αξέχαστο θα μείνει στους συμμετέχοντες λόγω μπουνάτσας το πέρασμα από το Κάβο Ντόρο αφού από το απόγευμα της Παρασκευής 17.6.2016, 4μ.μ., η νύχτα της 18ης πλέον, βρήκε όλα τα σκάφη μεσοπέλαγα, ανεβάζοντας το συντελεστή δυσκολίας για τα πληρώματα

Στην κατηγορία ORCi συμμετείχαν 4 σκάφη: τα “Black Jack”, “Danae”, “Erytos 2 COSMOTE” και “MELX II PL Ferrari”, ενώ τα υπόλοιπα 5 σε αυτή του ORC Club, ήταν τα “Agapi SV1GE”, “ΕΜΕΙΣ”, “Alter Ego”, “Bluescape”, “KOKORO”.

Στα πλαίσια του αγώνα εντάχθηκε η συναυλία των Μάριου Φραγκούλη και Γιώργου Περρή στο Ανοιχτό Θέατρο της Άνδρου, η επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και μία σειρά από δρώμενα στα οποία συμμετείχαν Εθελοντές, ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου, ιδιώτες και φίλοι του Ν.Ο.Α.

Το τριήμερο έκλεισε με την τελική απονομή στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος παρουσία χορηγών, μελών και φίλων των ΝΟΑ και ΝΟΕ στις 21.6.2016 με την αμοιβαία υπόσχεση του χρόνου να διεξαχθεί ένα μεγαλειώδης αγώνας αντάξιος των 50 ετών της ιστορίας του.

noa-15_n noa-17_n noa-18_n noa-19_n

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.