Γράφει ο ΔΗΜ. ΚΥΡΟΥ, Φιλόλογος_

  Ερευνώντας, τον Μάϊο του 2015, τους Καταλόγους των συνδρομητών των σωζωμένων στη Βιβλιοθήκη του Κυριακού (Κεντρικού Ναού) της Σκήτης του Γενεσίου της Θεοτόκου (ή Νέας Σκήτης) του Αγίου Όρους1 παλαιτύπων βιβλίων2 για τον εντοπισμό ονομάτων, που αναφέρονται ή συναντιούνται στις μελέτες μου ή που είναι τελείως άγνωστα σε μένα, εντόπισα και έξι ονόματα Ανδρίων, δύο μοναχών και τεσσάρων λαϊκών.

  Οι δύο μοναχοί αναγράφονται μόνο με το μοναχικό τους όνομα, ένας λαϊκός αναγράφεται με το βαπτιστικό του όνομα (Ιάκωβος)3 και οι άλλοι τρεις λαϊκοί αναγράφονται μόνο με κάποια αρχικά (ονοματεπώνυμο ή όνομα και πατρώνυμο). Επίσης για όλους αναφέρεται ο τόπος καταγωγής τους (Άνδρος). Τέλος, από τους Καταλόγους για μεν τους μοναχούς γίνεται γνωστή η Ιερά Μονή του Αγίου Όρους, όπου μονάζουν (Ιερά Μονή Παντοκράτορος)4 για δε τους λαϊκούς ο τόπος διαμονής τους (Κωνσταντινούπολη).

  Οι καταγραφόμενοι στους αναφερόμενους Καταλόγους Άνδριοι μοναχοί και λαϊκοί είναι η εξής, όπως καταγράφονται στα παλαίτυπα βιβλία:

  1. Ταμείον Ανθολογίας Θεοδ. Π. Π. Φωκαέως, Κωνσταντινούπολις 1854:

α΄) Ιάκωβος εξ Άνδρου, Κωνσταντινούπολις

β΄) Δ. Π. Ν. Άνδριος, Κωνσταντινούπολις   (1 σώμα)5

γ΄) Γ. Β. εξ Άνδρου, Κωνσταντινούπολις

δ΄) Χ. Δ. Άνδρος, Κωνσταντινούπολις

  1. Βίβλος η Καλουμένη οδηγός του εν αγίοις Πατρός ημών Αναστασίου του Σιναϊτου και επισκόπου Θεουπόλεως Αντιοχείας, εν Αθήναις 1889

α΄) Κλήμης μον. εξ Άνδρου, Ι. Μ. Παντοκράτορος.

  1. Πέτρου Φιλανθίδου Η ΑΘΩΝΙΑΣ, Κ/ Πολη 1907, τ. Β΄.

α΄) Ιωακείμ Ιερομόναχος εξ Άνδρου, Ι. Μ. Παντοκράτορος.

Από τους τίτλους των παλαίτυπων βιβλίων, που αγόρασαν οι παραπάνω αναφερόμενοι Άνδριοι, διαπιστώνουμε ότι οι πέντε από τους έξι ήσαν φιλόμουσοι ενδιαφερόμενοι ποικιλοτρόπως για την Βυζαντινή Μουσική.

Σημειώσεις:

  1. Η Σκήτη του Γενεθλίου της Θεοτόκου (ή Νέα Σκήτη) βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χερσονήσου του Αγίου Όρους, ανάμεσα στο Μοναστήρι του Αγίου Παύλου, στο οποίο υπάγεται, και στη Σκήτη της Αγίας Άννας.
  2. Παλαίτυπα βιβλία ονομάζονται τα βιβλία, που τυπώθηκαν πριν από το 1900.
  3. Ίσως ο Ανδρίος αυτός να ήταν μοναχός, αλλά παραλείφθηκε η μοναχική του ιδιότητα.
  4. Η Ι. Μονή του Παντοκράτορος βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χερσονήσου του Αγίου Όρους, κοντά στις Μονές Βατοπαιδίου και Σταυρονικήτα.
  5. Η καταγραφή αυτή σημαίνει ότι ο αναφερόμενος Άνδριος αγόρασε ένα μόνο αντίτυπο του βιβλίου. Για τους άλλους δεν καταγράφεται ο αριθμός των αγορασθέντων αντιτύπων.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.