Ο δήμαρχος είναι αποφασισμένος, οι κάτοικοι του νησιού σε μεγάλο βαθμό συνηγορούν και τον στηρίζουν, οι διαφωνούντες κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να σταματήσουν τον Χ.Υ.Τ.Υ. στην Πλούσκα.  Στο «Ναι στην Πλούσκα» – «Όχι στην Πλούσκα» Σημειώστε: 1 -0.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Γρ. Ε. Δ. Α.

«Ένα επιπλέον «εμπόδιο» στο καίριο θέμα της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ Άνδρου και στην οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων, ξεπέρασε ο Δήμος Άνδρου. Στις 20 Ιουλίου 2018, έναν μήνα μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ για τον ΧΥΤΥ Άνδρου, το Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων – Διαμερισμάτων «Άγιος Φίλιππος» και δύο πολίτες του νησιού προσέφυγαν κατά της απόφασης, επικαλούμενοι ότι αυτή έχει σοβαρές πλημμέλειες, ως εκ τούτου είναι μη νόμιμη και πρέπει να ακυρωθεί.

Η απάντηση ήρθε πριν από λίγες ημέρες από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος απέρριψε την προσφυγή με απόφασή του, που μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «ουδεμία πλημμέλεια διαπιστώνεται στην αιτιολογία της προσβαλλομένης και κάθε περί του αντιθέτου λόγος είναι απορριπτέος ως αβάσιμος και αναπόδειχτος». Στην απόφαση της 18ης Σεπτεμβρίου 2018, παρατίθενται λεπτομερώς και εξηγούνται αναλυτικά οι λόγοι απόρριψης της προσφυγής, γεγονός που δικαιώνει για ακόμη μία φορά τον Δήμο Άνδρου. Να σημειωθεί ότι την υπεράσπιση των θέσεών του Δήμου μας ανέλαβε η Νομική Σύμβουλος Δρ. Α. Καλλία, η οποία είναι υπεύθυνη για τη θεσμική θωράκιση του Δήμου Άνδρου στην υπόθεση του ΧΥΤΥ.

«Είμαστε ικανοποιημένοι για την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη να απορρίψει την προσφυγή κατά της ΑΕΠΟ. Η απόφαση αυτή μάς επιτρέπει να προχωρήσουμε απρόσκοπτα στην επίλυση του μείζονος θέματος της χωροθέτησης ΧΥΤΥ Άνδρου. Παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει, συνεχίζουμε το έργο μας με στόχο την περιβαλλοντικά σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, με σεβασμό στους Ανδριώτες και τους επισκέπτες του νησιού μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης.

Το θέμα της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ Άνδρου έχει πλούσιο «ιστορικό» ενστάσεων και προσφυγών, που οδήγησαν σε πολυετείς καθυστερήσεις και ενέπλεξαν την δημοτική αρχή σε διαδικαστικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ακόμα και μετά την ομόφωνη απόφαση του ΠΕ.Σ.Π.Α. για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, εμφανίστηκαν «φωνές» που αντιτίθενται και αρνούνται να δουν το προφανές, ότι η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Άνδρου προχωράει με τον πλέον τεκμηριωμένο τρόπο. Έτσι, επιχειρούν, έστω και την ύστατη ώρα, να μπλοκάρουν τη διαδικασία, ακολουθώντας τις γνωστές πρακτικές που ευθύνονται για την αναίτια και επικίνδυνη καθυστέρηση στην υλοποίηση ενός έργου πνοής για το νησί μας.

Οι προσφεύγοντες ανέπτυξαν τις θέσεις τους κατά της χωροθέτησης του έργου, ωστόσο αυτές απορρίφθηκαν ως αβάσιμες, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν. Στο κείμενο της πρόσφατης απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζεται ότι «στην ΑΕΠΟ τέθηκαν ειδικοί όροι, δικλείδες ασφαλείας για την κατασκευή και λειτουργία του έργου καθώς όπως προκύπτει, το επίμαχο έργο αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά, με βάση τα δεδομένα που ορίζονται από την περιβαλλοντική νομοθεσία, έχοντας προβλεφθεί κάθε μέτρο για την αποφυγή περιβαλλοντικής επιπτώσεως στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής».

Παράλληλα, οι προσφεύγοντες επικαλέστηκαν ελλιπή δημοσιοποίηση στοιχείων για το έργο, γεγονός που καταρρίπτεται, καθώς «…το ενδιαφερόμενο κοινό ζητούσαν και ελάμβαναν όλα τα σχετικά με τον φάκελο της υπόθεσης έγγραφα στοιχεία, που εισέρχονταν στην υπηρεσία, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε ουδείς εκ των προσφευγόντων να στερήθηκε της γνώσης των ως άνω συμπληρωματικών στοιχείων και της διατύπωσης των αντιρρήσεών του». Εξάλλου, «.. δεν  απαιτείται εκ νέου η τήρηση της διαδικασίας δημοσιοποίησης όταν τα συμπληρωματικά στοιχεία αφορούν λεπτομερειακά επιμέρους θέματα, μη επηρεάζοντα τις βασικές παραδοχές της μελέτης του έργου».

Η ομόφωνη απόφαση για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το ΠΕ.Σ.Π.Α. στις 22 Ιουνίου, καθώς και η απόρριψη της προσφυγής με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη στις 18 Σεπτεμβρίου, δικαιώνει τις προσπάθειες του Δημάρχου Άνδρου, αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου μας, που παρά τις χρονοβόρες και επίπονες διαβουλεύσεις, τις εντάσεις και τις ενστάσεις, πίστεψαν και πιστεύουν στην ολοκλήρωση του μεγαλύτερου έργου στην ιστορία, για την Άνδρο. Προσηλωμένοι στον στόχο μας, προχωράμε απρόσκοπτα στην ένταξη του έργου του ΧΥΤΥ σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το 2018, προκειμένου η δημοπράτηση και συμβασιοποίησή του να γίνει το 2019, για να καταστεί λειτουργικό έως το 2021».

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.