Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος εργαστηρίων ρητορικής, δημιουργικής σκέψης και ηγεσίας που διοργάνωσε η Λέσχη Ανδρίων και η επιστημονική Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση (www.rhetoricedu.com)  στις 20-21 Οκτωβρίου 2018.

Μετά από πρόσκληση του προέδρου της Λέσχης, κ. Δ. Κοκκίνη, και όλου του ΔΣ, επισκέφθηκαν την Άνδρο η πρόεδρος της Ένωσης, κ. Βάλια Λουτριανάκη και η κ. Μαρσώ Μαρκεσίνη, εκπαιδεύτρια ρητορικής. Την προσπάθεια αγκάλιασε και η Ανδριώτισσα κ. Αριάδνη Μαρκουίζου.

Η διήμερη συνάντηση, συνολικής διάρκειας 14 διδακτικών ωρών, περιελάμβανε δωρεάν βιωματικά εργαστήρια: α) για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με θέμα «Ρητορική και δημιουργική σκέψη στο σχολείο», β) για γονείς με θέμα «Καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης και του προφορικού λόγου στην οικογένεια», γ) για νέους επαγγελματίες με αντικείμενο «Δεξιότητες ηγεσίας στον επαγγελματικό χώρο», δ) για παιδιά με τίτλο «Παιχνίδια Λόγου και Σκέψης», και δ) για εφήβους με θέμα «Έχω άποψη, άρα υπάρχω».

Οι τρεις εθελόντριες εμψυχώτριες συντόνισαν ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για τις ομάδες των 76 συνολικά ατόμων, δίνοντας έμφαση στη συμμετοχή όλων σε όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες, ώστε να καλυφθούν ποικίλες εκφάνσεις της δημόσιας ομιλίας, των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, των τεχνικών παραγωγής ιδεών, της καινοτομικής σκέψης, του επιχειρηματολογικού λόγου και των δεξιοτήτων ηγεσίας. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο (20/10) η κ. Λουτριανάκη συζήτησε αρχικά με εκπαιδευτικούς της Άνδρου για τις ποικίλες δραστηριότητες και τα ρητορικά αγωνίσματα που μπορούν να ενταχθούν σε όλα τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος και να προαγάγουν την ικανότητα των μαθητών να εκφράζονται με υψηλή αισθητική και ουσιαστικό περιεχόμενο. Στη συνέχεια, παρουσίασε σε ομάδα γονέων διάφορα παιχνίδια που μπορούν να αξιοποιηθούν στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών και να καλλιεργήσουν τη φαντασία και παράλληλα την αγάπη τους για τον λόγο. Την Κυριακή (21/10), συνάντησε ομάδα νέων επαγγελματιών και ενθάρρυνε τη διερεύνηση της ουσίας μιας ιδανικής ομάδας και το ενδιαφέρον που έχει η ομαδική παραγωγή ιδεών μέσα σε ένα πλαίσιο δημοκρατικού διαλόγου. Επιπλέον, παράλληλα με το εργαστήριο γονέων πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο των παιδιών και των εφήβων (στον Ναυτικό Όμιλο). Η κ. Μαρσώ Μαρκεσίνη υποδέχθηκε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και μέσα από μια πληθώρα παιχνιδιών και ομαδικών δραστηριοτήτων τα προ(σ)κάλεσε σε ένα ταξίδι φαντασίας και επαφής με τη δύναμη των λέξεων και τη σημασία που έχει να εκφράζονται με αυτοπεποίθηση και με σεβασμό στη γνώμη του Άλλου. Τέλος, η κ. Αριάδνη Μαρκουίζου, μοιράστηκε με εφήβους της Άνδρου μυστικά της επιχειρηματολογίας, καθώς και τη σημασία που έχει η ενσυναίσθηση και η αγωγή του ακροατή και έκανε μια εισαγωγή στο ομαδικό πνευματικό άθλημα της αντιλογίας / debate.

Οι πολύ θετικές εντυπώσεις όλων των συμμετεχόντων και το αίτημα για συνέχιση παρόμοιων δράσεων, που εμπλουτίζουν το «οπλοστάσιο» των εκπαιδευτικών, ανανεώνουν τις γνώσεις των γονέων / επαγγελματιών ποικίλων τομέων και αναπτύσσουν δεξιότητες ζωής στα παιδιά και στους εφήβους, καταδεικνύουν την ανάγκη που υφίσταται για πνευματικές και πολιτιστικές δράσεις και ενδυναμώνουν τον ρόλο του νέου ΔΣ της Λέσχης Ανδρίων.

Το Δ.Σ. της «Λέσχης Ανδρίων» ευχαριστεί:

  1. Την «Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση» και τις κυρίες Βάλια Λουτριανάκη, Μαρσώ Μαρκεσίνη, και Αριάδνη Μαρκουίζου
  2. Την ναυτιλιακή εταιρία «Fast Ferries» για την προσφορά των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
  3. Το δίκτυο «CTN ANDROS» και το «Ξενοδοχείο Ανεμόμυλοι» για την φιλοξενία των εμψυχωτριών
  4. Τον «Ναυτικό Όμιλο Άνδρου» για την παραχώρηση της αίθουσας εντευκτηρίου του
  5. Το μέλος της «Λέσχης Ανδρίων», εκπαιδευτικό κύριο Τηνιακό Γιώργο, για την οργανωτική υποστήριξη

 Το Δ.Σ. της Λέσχης Ανδρίων

 (δελτίο τύπου Λέσχης Ανδρίων)

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.