Andriakipress_03_1966
Το πρωτοσέλιδο της ΑΝΔΡΙΑΚΗΣ, φύλλο Μαρτίου 1966

Επιμέλεια/ Σχολιασμός: ΑΝΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

“Με εθνικόν παλμόν θα εορτάσωμεν και εφέτος…” Το άρθρο ξεκινά με τους εορτασμούς για την επέτειο της απελευθέρωσης της χώρας μας από τον τούρκικο ζυγό και ευθύς αμέσως συμπληρώνει: “έστω και εάν η νήσος μας εκήρυξε την επανάσταση την 10η Μαΐου 1821”

Την 10η Μαΐου, όπως είναι γνωστό, εκηρύχθη στον ναό του Αγίου Γεωργίου γενική συνέλευση όλων των κατοίκων. Το κήρυγμα της επανάστασης έκανε ο Θεόφιλος Καΐρης και όλοι το δέχτηκαν με ενθουσιώδης εκδηλώσεις. Ετσι η Άνδρος μπήκε στον επαναστατικό αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας. Κομβική λοιπόν ημερομηνία για το νησί μας η 10η Μαΐου που όμως τόσα χρόνια μετά δεν έτυχε καμιάς ιδιαίτερης μνείας και προσοχής.

Το πρωτοσέλιδο της ΑΝΔΡΙΑΚΗΣ στο φύλλο Μαρτίου 1966 κάνει επίσης μια σύντομη αναδρομή στην συμβολή της Άνδρου στον αγώνα του 1821. Μιλά για τους Άνδριώτες αγωνιστές που έδρασαν σε ξηρά και θάλασσα, για τους πυρπολητές και φυσικά για την οικονομική συμβολή που έδωσαν όλοι οι Άνδριώτες στον αγώνα.

Andriakipress 03-1966 DTiniakos
“Στα σκαριά” έργο του Δ. Τηνιακού.

Ενδιαφέρον επίσης έχει το κείμενο της τρίτης στήλης “Τα ζωτικά προβλήματα της Άνδρου…” που λόγω της ημέρας το αφήνουμε ασχολίαστο…

Το άρθρο κοσμεί το έργο του σπουδαίου Δ. Τηνιακού «Στα σκαριά».

Η εκτύπωση του πρωτοσέλιδου στον οικειακή εκτυπωτή μας θα βοηθούσε σε πιο οικεία προσέγγιση της εποχής, προ social media, προ internet, προ… Όπως και να το κάνουμε στις οθόνες τα: «ὑπεδέχθησαν», «ἀγωνισταί» κ.α χωρίς τα σημεία στίξης χάνουν το… πνεύμα τους!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.