Του ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΑΟΥΣΗ

Η Άνδρος στηρίζεται και αναδεικνύει σε μεγάλο βαθμό αυτά που δημιούργησαν οι προηγούμενες γενιές, δεκαετίες ή και αιώνες πριν. Κάποτε υπήρξε ένα πνεύμα πρωτοπορίας που άνοιγε διεθνείς δρόμους για το νησί, αλλά και όσοι έζησαν εδώ άφησαν έντονα το στίγμα τους, φτιάχνοντας αριστουργήματα στην ύπαιθρο και τα χωριά.

Είναι αρκετά χρόνια τώρα που επικρατεί ένα κλίμα χαμηλών προσδοκιών, αποτέλεσμα της σύγκρισης με άλλα νησιά ή της εκδήλωσης αδιέξοδων αντιπαραθέσεων μεταξύ μας. Μια ενδεικτική περίπτωση εσωστρέφειας αποτελεί η διαχείριση των απορριμμάτων, όπου αναλώσαμε το πολιτικό μας κεφάλαιο γύρω από το ζήτημα της χωροθέτησης και αναπτύχθηκαν τοπικισμοί σε μια εποχή που υποτίθεται ότι ο ενιαίος δήμος θα καταργούσε τις διαχωριστικές γραμμές. Η λύση των Χ.Υ.Τ.Y. περιορίζεται σταδιακά σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Μπορεί να υπάρχει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις) και εγκεκριμένη χρηματοδότηση για τον Χ.Υ.Τ.Υ. στην Πλούσκα, εξαντλήθηκαν όμως οι εναλλακτικές ή ολιστικές επιλογές διαχείρισης; Θα μπορούσαμε να δούμε τα σκουπίδια ως ενεργειακό πόρο στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας με ευεργετικές συνέπειες για το περιβάλλον. Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που εξετάζουν άλλους τρόπους διαχείρισης όπως η αποτέφρωση, η κομποστοποίηση, η εκτεταμένη ανακύκλωση πέντε ρευμάτων (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, ηλεκτρικές συσκευές και πλαστικό), στο πλαίσιο των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το να θάβουμε τα σκουπίδια χωρίς διαλογή στην πηγή τους, είναι σα να σκεπάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Και σε δύσκολες πολιτικές επιλογές όπως αυτή, αντανακλάται το επίπεδο της κοινωνίας μας. 

Είμαστε ευχαριστημένοι όταν ο δήμος μας βραβεύεται για την αποδοτικότητά του με όρους διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά δεν έχει ηλεκτρονικές ροές εργασίας, διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, συνεδριάσεις σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο, καθιερωμένη ώρα του πολίτη και διαδικασίες συμμετοχικότητας στη λήψη αποφάσεων;

Έχω εργαστεί ως Financial Controller, υπογράφω Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις και διακρίνω αν ο δήμος αποτελεί επίσης, κορυφαίο οργανισμό οικονομικής διαχείρισης. Μπορούμε να καταρτίσουμε αριθμοδείκτες, βάζοντας τους συντελεστές στάθμισης που επιθυμούμε, και να οδηγηθούμε στα συμπεράσματα που θέλουμε να φωτίσουμε. Ωστόσο ακόμα και με βάση τα κριτήρια που αξιολογεί η έρευνα του ΚΕΦΙΜ, είναι θετικό που στην τριετία 2015 – 2017 ο δήμος μας παρουσιάζει μια γραμμική βελτίωση. Νιώθουμε ικανοποίηση όταν διακρινόμαστε για την εξοικονόμηση ενέργειας με φωτοβολταϊκά αλλά διαπιστώνουμε την αδικαιολόγητη υπερσυγκέντρωση λαμπτήρων σε συγκεκριμένα σημεία ενώ πολλά χωριά και δρόμοι δεν έχουν επαρκή φωτισμό ούτε από τους στύλους της Δ.Ε.Η.;

Έχουμε εφαρμόσει καλές πρακτικές της Αυτοδιοίκησης σε συγκεκριμένα θεματικά πεδία όπως την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και καινοτομία, τις πιστοποιήσεις λειτουργίας και οργάνωσης, τον ψηφιακό τουρισμό, την ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας στο νησί, την τηλεϊατρική, την εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα; Μας προβληματίζει όταν βλέπουμε ότι το έργο των δημοτικών και τοπικών συμβούλων δεν εποπτεύεται επαρκώς από την πολιτική τους ιεραρχία; Πως αιαθανόμαστε όταν δεν αξιοποιείται το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο του νησιού, ιδιαίτερα αυτό της νέας γενιάς; 

Τα θετικά αφηγήματα χρειάζονται ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνία. Αλλιώς είναι επικοινωνιακού περιεχομένου.

Η Άνδρος χρειάζεται ένα φιλόδοξο αφήγημα ισάξιο της ιστορίας της. Να μην διστάζουμε να βάλουμε τον πήχη ψηλά και να ξεκλειδώσουμε τις πραγματικές δυνατότητες του νησιού μας. Οφείλω να διευκρινίσω, κλείνοντας, ότι οι σκέψεις που μοιράζομαι καθώς και οι προηγούμενες δημόσιες τοποθετήσεις μου, δεν εξυπηρετούν καμία σκοπιμότητα. Διατηρώ την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, η οποία είναι και η πιο ουσιαστική, διότι εμπεριέχει την ατομική ευθύνη απέναντι στην κοινότητα.

 

* Ο Σπύρος Τσαούσης εργάζεται ως Finance Project Manager και είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολείται με θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αγαπητέ Σπύρο δεν σε γνωρίζω προσωπικά αλλα οι απόψεις σου με βρίσκουν τοσο απόλυτα συμφωνο που παράλληλα συγκινουμαι βαθιά γιατί οι νέοι ανθρωποι σαν εσένα σκεπτονται τόσο καθαρά και ξαστερα. Έχω προσωπικά αφιερώσει ολη μου την εως τώρα ζωή (είμαι 56 ετών) στο νησί μας απο αδολη αγάπη που μου εμφυσησαν μερικά οι δυο Ανδριωτες γονεις μου εγω ομως ανέπτυξα πολυ περισσότερο παίρνοντας την απόφαση μου.μετά τις σπουδές και ρξν στρατιωτική μου θητεία να μετοικησω στην Ανδρο μετα το 1990 , ενω ηδη απο το 1983 ειχα μεταφέρει τα πολιτικα μου δικαιώματα. Ως Αρχιτέκτονας Μηχανικός και ενεργός Πολίτης (όπως ακριβώς νιωθεις και εσυ) εργαστηκα ακαταπαυστα, εθελοντικά, μακριά απο μικροπολιτικες και ωφελιμιστικες στοχευσεις, παράγοντας Μελέτες και Ιδέες για να ανεβασουμε την Ανδρο εκει που της Αξίζει. Τις ιδέες μου ανοικτά μοιραστηκα με όλες τις προηγούμενες δημοτικές και Επαρχειακες διοικήσεις, εισπραττοντας μαλλον Αδιαφορία και Χλευη. Αρκεί να αναφέρω οτι το 1992 με μια ολιγομελη ομάδα νεων συμπατριωτων με παρόμοιους προβληματισμους προσκαλεσαμε την Ε.Ε.Τ.Α. σε Σεμινάριο για τις δυνατότητες των Αναπτυξιακων Εταιρειών στον Όρμο Κορθίου προσκαλωντας τον τοτε δήμαρχο και τους 23 κοινοταρχες. Και αφού αυτο ολοκληρώθηκε βρέθηκε αξιοσεβαστος συμπατριωτης μας και εξεχουσα προσωπικοτητα να μας κατηγορησει οτι το καναμε για να βρούμε δουλειές – ενω όλοι μας ημασταν ηδη επαγγελματίες – και να”ακυρωσουμε” τον Σύνδεσμο Δημου και Κοινοτήτων Άνδρου – που μοιραία κατέληξε σε διάλυση μετα απο χρόνια αφου δεν παρηχε κανενα ουσιαστικό έργο πάρα ήταν γραφειοκρατικο όργανο χωρίς Όραμα. Απο τότε ήδη η Ανδρος μετρουσε τελευταία στα προγράμματα Επιδοτησεων και Έργων της Νομαρχίας Κυκλάδων ακριβώς γιατί δεν είχε στα χερια αξιόλογες Μελέτες, στις δε συνεδριασεις του Νομαρχιακου Συμβουλίου τα αλλα νησιά έλεγαν ” εσείς έχετε τους εφοπλιστές να σας φτιάξουν έργα και υποδομές ” και κατέληγε η Άνδρος να”πατωνει” στις Εγκρισεις Εργων και Χρηματοδοτησεων! ! “Τα έχω δει όλα” που λένε και όμως εξακολουθω να σκεπτομαι, να ενεργω και να Ελπίζω ακριβώς γιατί νέοι σαν εσένα υπάρχουν. Εδω και 10 χρόνια βρήκα και ιδεολογικό “καταφύγιο” στους Οικολογους Πρασινους όπου η Προσφορά – η Αλληλεγγύη – η Κυκλική Οικονομία – το Περιβάλλον και η Ευζωια είναι Αρχές και κανόνες απαραβατοι και καμμια πολιτική μικροτητα δεν παρεισμφρυει. Και πάλι σε Συγχαιρω λοιπόν θερμά για τις ιδέες σου! !!

    • Σας ευχαριστώ πολύ. Χαρά μου να συναντηθούμε και να μοιραστούμε περισσότερες σκέψεις. Σας εύχομαι καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.