AntoniosKampanis
Ο ήρωας Αντώνιος Δ. Καμπάνης.

Γόνος μεγάλης και αρχοντικής οικογένειας της Άνδρου συγγενεύουσας με τον ηγεμόνα της Βλαχίας Νικολάου Μαυρογένους.

Ο πατέρας του, Δημήτριος Α. Καμπάνης προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες κατά την επανάσταση του ‘21. Διετέλεσε μέλος των συνελεύσεων της Τροιζήνας, Επιδαύρου και Άργους, γερουσιαστής επί Καποδίστρια και σύμβουλος επικρατείας επί Όθωνα.

Ο Αντώνιος Δ. Καμπάνης γεννήθηκε στην Άνδρο το 1857. Κατατάχθηκε στο στρατό ως εθελοντής το 1877, ενώ το 1882 ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Ως Λοχαγός συμμετείχε στον ατυχή πόλεμο του 1897, εκτελώντας τα καθήκοντα του υπασπιστή της 4ης Ταξιαρχίας. Έγραψε διάφορα βιβλία και μετέφρασε το σύγγραμμα του Αυστριακού Στρατηγού Von Kuhn, «Ο ορεινός πόλεμος».

Κατά τον πόλεμο του 1912-1913 διοικούσε το 8ο Σύνταγμα Πεζικού (Μάνης). Σκοτώθηκε την 21ην Ιουνίου 1913 (Ελληνοβουλγαρικός πόλεμος) στην μάχη του Κιλκίς από εχθρική οβίδα που έσκασε στην κεφαλή του την ώρα που ακάλυπτος έδινε την εντολή της γενικής επίθεσης του συντάγματος του. Η θυσία του έδειξε τον δρόμο προς την απελευθέρωση της πόλης Κιλκίς. Το όνομά του έγινε θρύλος στην τοπική κοινωνία. Το χωριό Καμπάνη, όπου έπεσε ηρωικά, έχει πάρει προς τιμήν του το Επώνυμό του.

Ωραίος, επιβλητικής, αρρενωπός, ευγενής στην ψυχή σεμνός το ήθος, υπέροχος το φρόνημα, αποτελεί αντιπροσωπευτικό τύπο ελληνικής ανδρικής καλλονής και γνήσια έκφραση πραγματικού στρατιώτη. Τα σωματικά, πνευματικά, ψυχικά και ηθικά προσόντα του Συνταγματάρχη Αντώνιου Δ. Καμπάνη κατέχουν ιδιαίτερη θέση στο Πάνθεον των ηρώων της Ελληνικής πολεμικής ιστορίας στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η εποποιία του Κιλκίς – Λαχανά της 19-21 Ιουνίου 1913 περιλαμβάνει μεταξύ των εκλεκτών αθανάτων νεκρών της πατρίδας μας τον ήρωα Συνταγματάρχη Αντώνιο Δ. Καμπάνη.

Ορειχάλκινη προτομή του ήρωα Αντωνίου Καμπάνης. Προσφορά “Ενώσεως Ανδρίων” έργο Φιλιπότη.

 

 

Η προτομή του Ανδρίου υπερασπιστή της ελευθερίας κοσμεί την πλατεία Γηροκομείου της Χώρας Άνδρου

(προς την πλευρά της πλατείας που βρίσκεται η πιάτσα των ταξί)

Με στοιχεία από άρθρα της ΑΝΔΡΙΑΚΗΣ, https://el.wikipedia.org/wiki  http://epikimaxikilkis1913.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.