Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΚΗ Μηχανολόγου – Μηχανικού

Ένα από τα πρώτα μέτρα που πρέπει να λάβει η  νέα Δημοτική αρχή είναι ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα  στην εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο και τούτο διότι η κατασπατάληση ενέργειας  που υπάρχει σήμερα αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου τα οποία δυστυχώς  πληρώνονται από τους δημότες.

Θα ήθελα να είμαι περισσότερο σαφής και πιστικός δίδοντας  κάποια υπάρχοντα στοιχεία όσον αφορά την κατασπατάληση που γίνεται σήμερα . Με μελέτη που έχω κάνει από το 2014 μέχρι και σήμερα   σας αναφέρω τα εξής : Το 2014  ο Δήμος Άνδρου  σε σύνολο  509  ηλεκτρικών παροχών της ΔΕΗ πλήρωσε στη ΔΕΗ το ποσόν των  348.000 ευρώ  . Η κατανομή ενέργειας στο έτος αυτό ήταν   τα αντλιοστάσια κατά  52% , ο Δημοτικός φωτισμός  κατά 23%  , Δημοτικά κτίρια 20%.   Διερευνώντας περισσότερο διαπίστωσα  ότι η κατασπατάληση ενέργειας είναι πολύ μεγάλη χωρίς λόγω, και  σας αναφέρω κάποια  παραδείγματα . Από τις 509 παροχές  οι 50 είναι ανενεργές που σημαίνει ότι ο Δήμος πληρώνει για αυτές πάγιο χωρίς λόγο κάθε χρόνο . Έχει πληρωθεί ένα ποσό γύρο στα 7.000  ευρώ στη ΔΕΗ  γιατί η ΔΕΗ χρέωνε  από το 2007 την κοινότητα Σερίφου  στο Δήμο της Άνδρου και πάρα πολλά  άλλα ευτράπελα (με παραίνεση δική μου και αίτηση σταμάτησε να χρεώνει από το 2015). Δεν σας αναφέρω βέβαια τις άσκοπες καταναλώσεις  σε αντλίες που δουλεύουν στον αέρα  ή φωτισμοί που  πολλές φορές τα πρωινά είναι ανοικτοί  χωρίς λόγο και άλλα πολλά.  

Το 2017  ο Δήμος Άνδρου πλήρωσε  στη ΔΕΗ το ποσόν των 600,000  ευρώ μια αύξηση   70%  λόγω της υπολειτουργίας  του Βιολογικού καθαρισμού και των νέων αντλιοστασίων αλλά και προφανώς της κατασπατάλησης που γίνεται χωρίς έλεγχο. Φανταστείτε  τι αύξηση  θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια  με τις καινούργιες απαιτήσεις  του τουρισμού. Όλες αυτές τις επιβαρύνσεις  τις πληρώνει ο Δημότης  στους λογαριασμούς χωρίς λόγο.

Τις επισημάνσεις  των ανωτέρω τις έχει λάβει ο Δήμος από εμένα αλλά αν και του δώσαμε τη λύση  για άμεση περικοπή της σπατάλης  με ένα απλό νοικοκύρεμα της ενέργειας κατά  5%  δηλαδή  περίπου  30. 000 το πρώτο έτος  ο Δήμος παρά τις πιεστικές παραινέσεις μου δυστυχώς  δεν ανταποκρίνεται όχι  επειδή δεν θέλει αλλά γιατί δεν έχει αίσθηση ότι η κατασπατάληση ενέργειας είναι τόσο επιζήμια για αυτόν. Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές ότι τα επόμενα και πλέον χρόνια η εξοικονόμηση ενέργειας από το Δήμο θα είναι η πρώτη προτεραιότητα διότι υπάρχει:

Αύξηση της απαιτούμενης ενέργειας λόγω των απαιτήσεων που δημιουργούνται από τα έργα υποδομής [ βιολογικοί καθαρισμοί, αντλιοστάσια, δημοτικοί φωτισμοί, κτίρια, σκουπίδια,…] και του τουρισμού.  Οι  ενεργειακές δαπάνες πληρώνονται αποκλειστικά από τους δημότες και τα ποσά που αναλογούν γίνονται πολύ υψηλά και μη διαχειρίσημα. 

Τελειώνοντας  θα ήθελα να επισημάνω πάλι  ότι η επόμενη Δημοτική αρχή θα πρέπει να δώσει  άμεση προτεραιότητα  στην εξοικονόμηση ενέργειας γιατί  η σωστή εξοικονόμηση της ενέργειας  είναι  το βασικό κριτήριο ώστε ο Δήμος να γίνει βιώσιμος και να αποφέρει:

Οικονομική ελάφρυνση στους δημότες

Σωστή επιλογή επενδύσεων μέσω ΕΣΠΑ σε ενέργεια και έργα υποδομής για να γίνει ο Δήμος στο μέλλον αυτάρκης σε ενέργεια.

Προσέλκυση επενδύσεων σε τουρισμό, γεωργία, κτηνοτροφία, μεταποίηση, προσφέροντας ενεργειακή επιδότηση.

Δ.Ι.Φ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.