Η αντίστροφη μέτρηση για την εγκατάσταση των πρώτων ανεμογεννητριών γιγαντιαίων διαστάσεων (ύψους 100-150 μέτρων-όσο το Super Ferry) στο νησί της Άνδρου έχει ήδη ξεκινήσει. Οι μπουλντόζες ζεσταίνουν τις μηχανές τους και οι επιχειρηματίες ανυπομονούν.

Οι ανεμογεννήτριες με τελική αδειοδότηση φτάνουν τις 100 και απλώνονται σε όλο το νησί, με το τεράστιο μέγεθός τους να τις καθιστά ορατές από σχεδόν παντού. Όλη αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια χωρίς την ενημέρωση και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Ο κάθε “επενδυτής” ερχόταν σε επαφή μόνο με ελάχιστους ιδιοκτήτες γης ώστε να κάνει τη δουλειά του. Οι πολύ περισσότεροι ιδιοκτήτες των οποίων η γη απαξιώνεται δε γνωρίζουν τίποτε. Η κοινωνία διχάζεται, η Άνδρος υποβαθμίζεται. Όταν τα έργα τους ολοκληρωθούν θα είναι πια πολύ αργά για να αντιδράσουμε. Το τοπίο της Άνδρου θα έχει βιομηχανοποιηθεί και ο χαρακτήρας του νησιού θα έχει αλλάξει για πάντα.

Για αυτό, καλούμε όλους τους κατοίκους του νησιού, όσο μένει ακόμα καιρός,

ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΜΕ! Η περίσταση απαιτεί την άμεση ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Ιδιαίτερη έκκληση απευθύνουμε στις εταιρείες και τους εκπροσώπους τους ώστε να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή.

Σας περιμένουμε το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, στις 17:30 το απόγευμα, στον πολυχώρο Κορθίου, στον όρμο Κορθίου, όπου θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση για το καυτό αυτό θέμα. Ομιλητές από την Τήνο, την Πάρο, την Αθήνα αλλά και φυσικά την Άνδρο θα φωτίσουν την οικολογική, οικονομική, νομική και κοινωνική διάσταση της Αιολικής Βιομηχανίας και τα προβλήματα που αυτή εγκυμονεί τοπικά χωρίς να βοηθάει την παγκόσμια κλιματική κρίση.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Όταν οι ανεμογεννήτριες θα έχουν εγκατασταθεί θα είναι πια αργά για δάκρυα…

Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου και της επιτροπής που συστάθηκε ώστε η Άνδρος να αντιπροτείνει τη δική της χωροταξική πρόταση που να συμβαδίζει με την κλίμακα και τις ιδιαιτερότητες του νησιού κι όχι μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν:

Ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (ΣΕΔΑ)

Ο Κυνηγητικός Σύλλογος Άνδρου

Το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου

Το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου (Andros Routes)

Η Άνδρος Κοιν.Σ.Επ.

Η Trekking Andros

Με την υποστήριξη της ομάδας ενεργών πολιτών Άνδρου για την προστασία του φυσικού τοπίου του νησιού από την επαπειλούμενη βιομηχανοποίησή του.

Ας διατηρήσουμε τον ήπιο χαρακτήρα του νησιού. Το φυσικό περιβάλλον δεν είναι δικό μας για να το καταστρέψουμε. Είναι των παιδιών μας. Ας τους το παραδώσουμε αγνό και καθαρό, όπως αυτά θα το ονειρεύονται…

Ν. Αυγουστής

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μερικές απλές ερωτήσεις Δημόσιας ενημέρωσης και προβληματισμου:
    1/ Για ποια Επιτροπή μιλατε και ποιά η σύνθεση της;
    2/ Η Επιτροπή αυτή περιλαμβάνει Αρχιτέκτονα -Πολεοδομο ή Χωροτακτη, Ηλεκτρολογο Μηχανικό, Ενεργειακο Μηχανικό, Γεωπονο η/και Δασικο που είναι οι απόλυτα ειδικοί αρμοδιοι να κρινουν τις αντιπροτασεις;
    3/ Είναι γνωστό το σύνολο των Ενεργειακων Αναγκών της Άνδρου στην κορυφωση της Ζήτησης (τον Αύγουστο και τον Χειμωνα για θερμαντικα) ; Ποιος θα μας τις κοινοποιησει;
    4/ Είναι υπολογισμενα τα Έσοδα απο το Αι.Πάρκο τόσο ως Ανταποδοτικο Τέλος στον Δήμο οσο και στα καταβαλλομενα ενοικια στους ιδιοκτητες των γαιωτεμαχιων;
    5/ Έχετε την γνώση του Νομου περί Ενεργειακων Κοινοτήτων και τις δυνατότητες Αυτοδιαχειρισης που δινουν στις τοπικές κοινωνίες; Εχει κανείς απο εσας προετοιμασει σχετική Πρόταση;
    6/ Γνωρίζετε τις Υποχρέωσεις της Ελλάδας έναντι των 27 αλλων Χωρών της Ε.Ε. που έχουν συμφωνήσει στο 20% της συνολικής Καταναλουμενης Ενέργειας να καλυπτεται απο Α.Π.Ε. έως το 2020 και το 100% εως το 2050 ; Γνωρίζετε οτι η Κυβέρνηση εχει αποφασίσει την πλήρη Παύση Λειτουργίας των Λιγνιτικων Μοναδων Ηλεκτροπαραγωγης εως το 2030 ;
    7/ Υπάρχει νομική η διεθνικη δυνατότητα Ακυρωσης των παραπανω Διακρατικων Συμφωνιών και Εθνικων Δεσμευσεων;

  2. ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ¨ΜΑΡΜΑΡΟ¨ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ; ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ¨ΜΑΡΜΑΡΟ¨ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ;

    Μεταξύ των κατοίκων και των εμπλεκομένων σε αυτές τις κινήσεις περιλαμβάνονται και άνθρωποι με σπουδές και ειδίκευση σε θέματα ΑΠΕ και δεν θα καθίσουμε αυτή την στιγμή να τους κατονομάσουμε έναν προς έναν.
    Ως προς το νομικίστικο κομμάτι του θέματος, ας μας πει κάποιος ευθέως ότι αποφασίστηκε να ΘΥΣΙΑΣΤΕΙ η Άνδρος ή η Τήνος κλπ για να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι τρίτων, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ, εν αγνοία των κατοίκων της. Η μετατροπή ενός νησιού όπως η Άνδρος που πολεοδομικά -όπως μάλλον γνωρίζεται- οι κάτοικοι είναι υπό αυστηρή επιτήρηση όταν χτίζουν τα σπίτια τους μην τυχόν και γίνει πιο φαρδύ το παράθυρο ή μην τυχόν και φτιαχτεί σκεπαστή βεράντα ή τοποθετηθεί αλουμινένιο παράθυρο, σε μπαταρία ηλεκτροδότησης, με τερατωδών διαστάσεων ανεμογεννήτριες, απλά δεν ¨κολλάει¨. Θα σας ρωτήσω -ως μηχανικό- ένα και μόνο θέμα, που εκτιμώ ότι είναι από τα σπουδαιότερα…… Τι γνωρίζετε για τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκαλούνται στις περιοχές που εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες και πώς φαντάζεστε τέτοια ζητήματα να επηρεάζουν την Άνδρο; Προσωπικά, το τελευταίο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι η συνέπεια της Ελλάδας σε συμφωνίες που καταστρέφουν τον τόπο μου και το μέλλον των παιδιών μου . ΜΟΝΟ σε αυτά οφείλω να είμαι συνεπής.

  3. Δεν έχω την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ διαφωνία τόσο με την δική σας τοποθέτηση καθώς και με τις Αντιδράσεις των συμπατριωτών μου – – που ακριβώς σε ολόκληρη διαχρονικά την διάρκεια των Κινητοποιησεων στηρίξαμε ως Π.Κ. Κυκλάδων των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ καθώς και τις Αντιδράσεις άλλων Τοπικών Κοινωνιών όπως στην Βόρεια Κρήτη, την Λακωνία και την Ήπειρο (Άγραφα) αλλά και την Χαλκιδική (Σκουριές). Εμεις λοιπόν ως Ο.Π. δηλώνουμε ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ στα Μεγάλα Αιολικά Πάρκα (επονομαζόμενα και Β.Α.Π.Ε. , δηλαδή Βιομηχανικής Κλίμακας Α.Π.Ε.), αντιπροτείνοντας τόσο Πανελλαδικό Χωροταξικό των Α.Π.Ε. , ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ σε άμεση Σύμπνοια των Τοπικών Κοινωνιών, αλλά και Μεταβίβαση Κυρίαρχου Ρόλου στις Ενεργειακές Κοινότητες (Εταιρείες Κοινων. Συνεταιρισμού για Αυτοδιαχείριση των όποιων Αι.Π. κριθούν ως απαραίτητα και προσοδοφόρα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τους κατοίκους) ώστε οι Συμφωνημένες ήδη Υποχρεώσεις απο τις 28 Κυβερνήσεις της Ε.Ε. να Επαναδιαμορφωθεί αναλογικά και δίκαια. ΟΧΙ ΠΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΟΦΕΡΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΣ, ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ “ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΕΣ” ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Ως ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ !!!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.