Όπου και αν λάχει κατοικία
Δε μ’ απολείπουν οι καρποί.
Ως τα βαθιά μου γηρατειά,
Δεν βρίσκω στην δουλειά ντροπή.
Μ’ έχει ο θεός ευλογημένη,
Και είμαι γεμάτη προκοπή.
Είμ’ η ελιά η τιμημένη.
(Κωστή Παλαμά)

Από τον Κωστή Παλαμά έως τον Γιώργο Σεφέρη αλλά και στους στίχους του «δικού» μας Ανδρέα Εμπειρίκου η ελιά ως δέντρο και ως σύμβολο δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν…

Δεν φανταζόμουνα έτσι τη θλίψη
και το θάνατο
έφυγα και ξαναγύρισα στη θάλασσα.
Τη νύχτα πάνω στην κουβέρτα
του Άη Νικόλα ονειρεύτηκα
μια παμπάλαια ελιά να δακρύζει….»
(Γιώργος Σεφέρης)

Οι ποιητές εμπνέονται, οι απλοί άνθρωποι συλλέγουν τον πολύτιμο καρπό της κάθε δυο χρόνια περίπου, από ανάγκη, από μεράκι, από καθήκον, από νοσταλγία, ακόμη και από μόδα.

Κλάδον ελαίας προσκομίζει μια νεράιδα.
Κρατά στα δόντια της ένα δαχτυλίδι
Τα δάχτυλά της έχουν ευγλωττία
Το μήνυμά της έρχεται από μακριά…»
(Ανδρέας Εμπειρίκος)

Από τις «βίδες», τους βιδάτορες και τα παραδοσιακά λιοτρίβια όπως του Δ. Χέλμη στον Πιτροφό που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Ελιάς μέχρι τα σύγχρονα ελαιοτριβεία, το δέντρο με το λαδί, ασημένιο φύλλωμα, γοητεύει ως αξία και «υπογράφει» ως Ελλάδα…

Από το Μουσείο Ελιάς του Δ. Χέλμη

Το πολύτιμο πράσινο υγρό από τις κακοτράχαλες πλαγιές της πατρίδας μας κοσμεί πλέον τις αγορές του κόσμου, σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης, θωπεύοντας τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους και διακρίνεται σε ποιότητες ανάλογα με τον τόπο προέλευσης, την ποικιλία, το χρώμα την οξύτητα κ.λπ.

«Ξεφόρτωσέ την, την ελιά να σε φορτώσει λάδι», λέει μια παροιμία και βέβαια για τους Ανδριώτες το καλύτερο λάδι είναι το ανδριώτικο. 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.