Με το ακόλουθο σκεπτικό οι κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή απευθυνόμενοι προς τους υπουργούς  Υγείας Β. Κικίλια και Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Συρμαλένιος, Ξανθός και Ραγούσης:

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διαδικασία σταδιακού ανοίγματος των καταστημάτων και των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας. Ωστόσο, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες των νησιών, που δεν διαμένουν μόνιμα εκεί, αλλά κάθε χρόνο μεταβαίνουν στα νησιά για να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους.

Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στα νησιά για εργασίες προετοιμασίας, που χρειάζονται στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον ένα μήνα, πριν ανοίξουν τα καταστήματα, οι επιχειρήσεις εστίασης ή φιλοξενίας.

Ωστόσο, με την υπάρχουσα νομοθεσία, οι επιχειρηματίες αυτοί αντιμετωπίζονται ως μη μόνιμοι κάτοικοι, καθώς τα μέτρα δεν διαχωρίζουν τους τουρίστες από τους επαγγελματίες που πρέπει να προετοιμαστούν όπως κάθε χρόνο  για τη λειτουργία της επιχείρησής τους.

Δημιουργούνται μάλιστα και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς π.χ. οι διαμένοντες μόνιμα στο νησί επιχειρηματίες που έχουν καταστήματα θα ανοίξουν αρχές Μαΐου τα καταστήματά τους, ενώ οι επιχειρηματίες που δεν θα είναι μόνιμοι κάτοικοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα ούτε καν να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, μη μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, οι οποίοι με το άνοιγμα των μέτρων  θα πρέπει να μεταβούν στα νησιά και να αναλάβουν καθήκοντα. Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί με ποιο τρόπο η μετάβαση αυτών των εκατοντάδων ατόμων θα γίνει με τρόπο υγειονομικά ασφαλή, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών.

  1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν τα αρμόδια υπουργεία για την εξασφάλιση της υγειονομικά ασφαλούς μετάβασης στα νησιά των επαγγελματιών που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, για την προετοιμασία της λειτουργίας των καταστημάτων τους ή για την άσκηση των καθηκόντων τους;

  2. Υπάρχει στον προγραμματισμό των αρμόδιων υπουργείων η διενέργεια τεστ, ώστε να είναι σίγουρο ότι οι παραπάνω επαγγελματίες μεταβαίνοντας στα νησιά δεν θα μεταδώσουν τον Covid-19;

 Οι ερωτώντες Βουλευτές 

Συρμαλένιος Νίκος,

Ξανθός Ανδρέας,

Ραγκούσης Γιάννης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.