Του ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΑΟΥΣΗ

Πολλές φορές στα Δημοτικά Συμβούλια, σε εκδηλώσεις του Δήμου και των δημοτικών παρατάξεων, σε άρθρα της δημόσιας σφαίρας, έχει γίνει αναφορά σε νομοθετήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον:

α) Υπήρχε σε ηλεκτρονική διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος, το οποίο ανάμεσα σε άλλα προβλέπει τον πολλαπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύς των αιολικών από 3,5 GW σε 7,5 10 GW και αφορά άμεσα το νησί μας,

β) Η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος είναι ανοιχτός σε τομείς παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα ώστε να μειωθεί δραστικά η ταφήτους και παράλληλα υπερθεματίζει την ανάγκη ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης να αυξήσει το ποσοστό ανάκτησης απορριμμάτων στην πηγή,

γ) Το Νέο Χωροταξικό για τις Α.Π.Ε. που αναμένεται στα επόμενα δύο χρόνια για να αντικαταστήσει το υφιστάμενο παρωχημένο Σχέδιο του 2008, με βάση το οποίο προχώρησαν αρκετές άδειες αιολικών σταθμών στο νησί μας. Η ελάχιστη απαίτηση που θέτει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για παράδειγμα, είναι να διασφαλιστεί η αποφασιστική αρμοδιότητα (και όχι γνωμοδοτική) της τοπικής κοινωνίας και η δεσμευτική έγκριση των κατά τόπους αρμοδίων Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.

δ) Ο Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρεςσε συνθήκες κοινοβουλευτικής ασφυξίας, και προκάλεσε πολύ έντονες αντιδράσεις από επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, οικολογικές οργανώσεις όπως η WWF και η Greenpeace, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Είκοσι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου απέστειλαν σχετική επιστολή για το Νομοσχέδιο, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την περιβαλλοντική υποβάθμιση των νησιών. Ανάμεσά τους δεκατρείς Δήμαρχοι των Κυκλάδων, πολλοί εκ των οποίων εκλέχθηκαν με το κυβερνών κόμμα (Αμοργού, Αντιπάρου, Κέας, Κιμώλου, Κύθνου, Μήλου, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Σερίφου, Σίφνου, Σύρου – Ερμούπολης, Τήνου, Φολεγάνδρου).

 Οι Δήμαρχοι ανέφεραν στην επιστολή τους παρατηρήσεις σχετικά με την έλλειψη χρόνουμελέτης του Σχέδιου Νόμου και επισύναψαν, βασικά έστω σημεία τα οποία θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη από το Κοινοβούλιο, και αφορούν σε ζητήματα Αδειοδότησης Μονάδων Α.Π.Ε., Γεωθερμία Υψηλής Θερμοκρασίας, Δασικών Χαρτών και Διαχείρισης Μονάδων Στερεών Αποβλήτων.

(https://www.koinignomi.gr/news/politiki/politiki-notio-aigaio/2020/05/05/antidraseis-gia-aiolika-kai-aporrimmata.html).

Ο Δήμος Άνδρου δεν υπέγραψε την επιστολή για το Νέο Νομοσχέδιο, ούτε έχει υποβάλλει προτάσεις σε ανοιχτές ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις.

Θα ήταν σημαντικό όμως να δηλώσει παρόν και να γνωρίζαμε τις απόψεις της δημοτικής αρχής στις παρατηρήσεις των είκοσι Δημάρχων του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και πως σκέφτεται να εργαστεί για τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Παράλληλα με αυτές τις νομοθετικές διεργασίες και εν μέσω πανδημίας, θυροκολλήθηκε στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου της Χώρας Άνδρου, ανακοίνωση εταιρείας που αναπτύσσει Α/Σ στον Άγιο Ονούφριο Μακροταντάλου για αναγκαστική απαλλοτρίωση 30 αγροτεμαχίων συνολικής έκτασης 128.076 τ.μ. για λόγους «δημόσιας ωφέλειας». Είναι ίσως η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στο νησί μας.

Επίσης τον Δεκέμβρη και Νοέμβρη του 2019 έγιναν άρσεις αναδασώσεων σε αρκετές περιοχές του νησιού μας ενώ σε σχετική αναζήτηση δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στα νησιά Τήνο, Πάρο, Κύθνο, Μήλο και Νάξο. Επισυνάπτω τις σχετικές αποφάσεις από το Διαύγεια:

ΖΕΝΙΟ – ΛΕΤΙΝΑ

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%A5%CE%986%CE%9F%CE%A11%CE%99-9%CE%A52?inline=true&fbclid=IwAR1nqvNt9Q6emEck9F5k_Er0jsWuGdw0HBjaLjmVABnHIOl6FepqQ9BlhVM

ΣΧΟΛΗ

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%A8%CE%A30%CE%9F%CE%A11%CE%99-%CE%9D%CE%A1%CE%92?inline=true&fbclid=IwAR00gKPy-vMT3DsBHQLM-bqUvkALrDO6Et6nRkhnPGm45_tEpYEQ4rJr6aU

ΒΑΣΙΛΙΚΟ

https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%93%CE%A59%CE%9F%CE%A11%CE%99-9%CE%A68?inline=true&fbclid=IwAR1_lcleOodTsSa4mY8GFuvlPoAjlq54E97ocg-gLgqIKNslYY8dBNOfubY

ΣΚΟΥΜΠΙ

https://diavgeia.gov.gr/doc/67%CE%92%CE%92%CE%9F%CE%A11%CE%99-%CE%92%CE%9A%CE%97?inline=true&fbclid=IwAR0FXhEYkMmpKOPNUaR8-MtR29sTirmiUvpMS_kRtFxinb4IPORrwm5w08U

Να θυμίσω ότι στην περιοχή Πέταλο – Βασιλικό υπήρχε ενδιαφέρον ανάπτυξης Α.Σ.Π.Η.Ε. από εταιρεία συμφερόντων Κοπελούζου αλλά είχε κριθεί αρνητικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Σκούμπι πάνω από το Άνω Γαύριο, επίσης υπάρχει ενδιαφέρον ανάπτυξης Α.Σ.Π.Η.Ε. από τον ίδιο όμιλο.

Δε νοείται αξιοβίωτη ανάπτυξη για την Άνδρο, χωρίς την προστασία και ανάδειξη της μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει το νησί μας.

Στα θέματα αυτά πρέπει όλοι να είμαστε σε επαγρύπνηση και κυρίως η Δημοτική Αρχή που φέρει και την ευθύνη διοίκησης του νησιού μας.

Σπύρος Τσαούσης

Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου Αν. Μέλος Επιτροπής Αγώνα ενάντια στις Β.Α.Π.Ε. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.