Γ. Χατζημάρκος: Άλλο η νησιωτική, άλλο η ηπειρωτική Ελλάδα, υποστήριξε ο Περιφαρειάρχης Νοτίου Αιγαίου σε σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο

Γ. Χατζημάρκος: Άλλο η νησιωτική, άλλο η ηπειρωτική Ελλάδα

Συγκεκριμένα: Σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ του Υπουργού, Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου και Περιφερειαρχών,συμμετείχε χθες, Τρίτη, 6.10.2020 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, βασικές αρχές και παραμέτρους του οποίου παρουσίασε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Θεσμών Κοινωνικής Προστασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ξενοφών Κοντιάδης -πρόεδρος της επιτροπής τεχνοκρατών που συγκρότησε το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως επισημάνθηκε, το “ξεκαθάρισμα” των αρμοδιοτήτων και η επίτευξη του στόχου της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, είναι το διακύβευμα της πρωτοβουλίας της ηγεσίας του ΥΠΕΣ, μέσω του νέου νομοσχεδίου.

Γ. Χατζημάρκος: Άλλο η νησιωτική, άλλο η ηπειρωτική ΕλλάδαΣτην σύσκεψη στο ΥΠΕΣ, ο Υπουργός  Εσωτερικών περιέγραψε στους 13 Περιφερειάρχες της χώρας ότι εντός μηνός  θα τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου αφού σχεδόν έχει ολοκληρώσει το έργο της η Επιτροπή που εργάστηκε για τον σκοπό αυτό.Τα ζητήματα της στελέχωσης και της χρηματοδότησης των Περιφερειών κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των περισσοτέρων Περιφερειαρχών και στα ζητήματα αυτά , ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος,  προσέθεσε τη Νησιωτικότητα.

“Δεν μπορεί πια να λειτουργεί η νησιωτική Ελλάδα με τους κανόνες της ηπειρωτικής χώρας. Οι οριζόντιες πολιτικές καταλήγουν ισοπεδωτικές για τα νησιά. Ωρίμασε ο χρόνος, οι ανάγκες, οι πολίτες και πρέπει να ωριμάσει και η εφαρμοζόμενη πολιτική με τρόπο που να αναγνωρίζει έμπρακτα στους νησιώτες τις ειδικές συνθήκες” τόνισε ο Περιφερειάρχης.

 Οι βασικές αρχές του νέου νομοσχεδίου όπως παρουσιάστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΣ είναι οι εξής:

 α) η θεσμοθέτηση πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, καθώς προσδιορίζεται με ακρίβεια ο ρόλος και οι αρμοδιότητες, του κράτους, της περιφέρειας και του δήμου -με την κάθε αρμοδιότητα να συνοδεύεται και από τους ανάλογους πόρους.

β) η ενίσχυση του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης με τη μεταφορά στις Περιφέρειες των περισσότερων αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις οποίες παραμένουν μόνο οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα (μεταξύ των οποίων η διαχείριση των δασών και των υδατικών πόρων).

γ) η μεταφορά στις Περιφέρειες -και συγκεκριμένα στις Γενικές Διευθύνσεις Υγείας- όλης της υποδομής της πρωτοβάθμιας υγείας, (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία).

δ) η μεταφορά στις Περιφέρειες της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο σύνολό της (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, Σχολές ΟΑΕΔ, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, εκπαίδευση ενηλίκων, γεωργικές, τουριστικές σχολές), ενώ ιδρύεται Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Ο  υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος γνωστοποίησε  επίσης ότι το υπουργείο, αμέσως μετά τον Οκτώβριο θα εξετάσει τον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.  Σκοπός είναι, εξήγησε ο υπουργός, τόσο η νομοθετική διαδικασία για την μεταρρύθμιση του κράτους, όσο και αυτή για τον εκλογικό νόμο, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.