Ο προϋπολογισμός είναι η επίσημη έκφραση όλων των σχεδίων, των στόχων και των σκοπών της διοίκησης που καλύπτει όλες τις δραστηριότητες του δήμου για μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα εργαλείο παρέχοντας στόχους και κατεύθυνση, έλεγχο του άμεσου περιβάλλοντος, βοήθεια για τον έλεγχο των οικονομικών δεδομένων της εργασίας και του τμήματος και επίλυση προβλημάτων πριν αυτά προκύψουν.

«Άνδρος της Ζωής μας»: Τέτοια ώρα … τέτοια λόγια

Αυτά όσον αφορά τη θεωρία.

Σε πολλούς δήμους και ειδικότερα στον δικό μας μόνιμα παρατηρείται το φαινόμενο να αποτελεί μια τυπική διαδικασία και η ψήφιση του να είναι μια απλή επιβεβαίωση της κάθε δημαρχιακής πλειοψηφίας. Στο δήμο Άνδρου δεν τηρούνται ούτε καν οι τυπικές διαδικασίες (προθεσμίες, σύγκλιση συμβουλευτικών οργάνων, όπως η επιτροπή διαβούλευσης, ενημέρωση των πολιτών, ανάρτηση στοιχείων κ.λπ.), ενώ στη συνέχεια ο κάθε εγκεκριμένος προϋπολογισμός καταστρατηγείται, αγνοείται και μεταβάλλεται κατ’ επανάληψη και στο τέλος,  αν συγκρίνουμε προϋπολογισμό και απολογισμό κάθε χρόνου θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για μέρα με τη νύκτα.   

Με τον ισχύοντα νόμο της παρούσας κυβέρνησης, περί δημαρχοκεντρικής κυβερνησιμότητας, αγνοείται παντελώς το αποτέλεσμα της λαϊκής ψήφου (μάλιστα κρίθηκε αντισυνταγματικός σε πολλές διατάξεις του) παραπέμπεται η ουσιαστική ψήφιση του προϋπολογισμού στην αποκλειστικά ελεγχόμενη από το δήμαρχο οικονομική επιτροπή και η ειδική συνεδρίαση για την έγκριση και ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, αναιρεί και αποκλείει  το δικαίωμα οποιασδήποτε διαφορετικής άποψης ακόμη και αν είναι πλειοψηφική.

Με αυτές τις συνθήκες η ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου είναι αποκλειστικά υποχρέωση της δημαρχιακής παράταξης και στην αντιπολίτευση απομένει μόνο  η δυνατότητα της διαφορετικής άποψης και της κριτικής στην καθημερινή πραγματικότητα που είναι εκτός τυπικής διαδικασίας.

Απόδειξη, ωστόσο, για το πόσο σημασία αποδίδουν ο δήμαρχος και η παράταξη του στην όλη διαδικασία κατάρτισης και έγκρισης του προϋπολογισμού είναι ότι τον έφεραν προς ψήφιση με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου παραμονή Χριστουγέννων και ανήμερα πρωτοχρονιάς.

Ας επιτελέσουν αυτό το θλιβερό καθήκον τους μόνοι τους, ούτως ή άλλως δε  μας έχουν καμία ανάγκη γι’ αυτό.

Άλλωστε, η κάθε διακυβέρνηση κρίνεται από τα πεπραγμένα της στον απολογισμό της, όπως θα κριθούμε όλοι σύμφωνα με τις θέσεις μας και τις δράσεις μας.

Όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς που εκστόμισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μπάλλας, φαίνεται ότι εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια και έτσι του επιστρέφονται αχρεωστήτως. Να τον χαίρονται αυτοί που τον επέλεξαν και τον στηρίζουν.

Να θυμίσουμε ότι η λαϊκή ψήφος κατέταξε την παράταξη στην οποία ήταν επικεφαλής  ο κ. Μπάλλας,  τελευταία, αλλά αυτός με μια ακόμη  κωλοτούμπα που μόνο ο ίδιος ξέρει να κάνει, βρέθηκε  και πάλι Πρόεδρος, δωρίζοντας μια επίπλαστη κυβερνησιμότητα στον κ. Λοτσάρη.  Εξάλλου, δεν είναι πρώτη φορά που κάνει τέτοιες πιρουέτες και μάλλον δε θα είναι η τελευταία.

Όμοιος, ομοίω αεί πελάζει.

Όσον αφορά τις απουσίες εδώ ισχύει το δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις. Ας ανατρέξουν όσοι ενδιαφέρονται  στο απουσιολόγιο και εκεί θα τον βρουν ως τον πρώτο πανελλαδικά πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου που συγκάλεσε ΔΣ και ο ίδιος απέδρασε από το νησί από την πίσω πόρτα, αφήνοντας  την τότε αντιπολίτευση να περιμένει μάταια στα έδρανα της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου».

Κατά τα άλλα το μεγάλο πρόβλημα για το νησί και τους κατοίκους του, αυτό της υγείας και κατ’ επέκταση της επέλασης της πανδημίας του κοροναϊού γιγαντώνεται. Η Άνδρος παραμένει ουραγός στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση και ο δήμος συνεχίζει να  παραμένει αδρανής σαν να μην τον αφορά το θέμα με αποτέλεσμα οι Ανδριώτες να μένουν ανημέρωτοι και έρμαια της κάθε παραπληροφόρησης και αφημένοι  στην τύχη τους.

Θυμίζω ότι ζήτησα από το Δήμαρχο στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ενημέρωση και συζήτηση για  ανάληψη πρωτοβουλιών και ακόμη περιμένω απάντηση. Επανέρχομαι και επιμένω για μια ακόμη φορά, αναμένοντας από το δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου τις απαντήσεις και τις πρωτοβουλίες τους.

Μέσα σ΄αυτό το περιβάλλον  είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιζόμαστε, να επιμένουμε για να πετύχουμε.  

 ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ  και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ και ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ το 2022.

Γιάννης Καπάκης 

Επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Δήμου Άνδρου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.