Τασούλα Μαμάη: Με sms και emails η Οικονομική Επιτροπή του Δ .Α.

Με επιστολή της στα ΜΜΕ η  Δημοτική Σύμβουλος κ. Αναστασία Μαμάη αναφέρεται στην Οικονομική Επιτροπή Δήμου Άνδρου η οποία “Διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ μέσω SMS και EMAILS!”

Εδώ και δύο χρόνια -από τον Μάρτιο του 2020- η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Άνδρου αποφασίζει για τη διαχείριση εκατομμυρίων, μέσω μηνυμάτων στο κινητό (sms) ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (emails).

Η Οικονομική Επιτροπή αποτελεί κρίσιμο συλλογικό όργανο αφού εκτελεί τον Προϋπολογισμό, προκηρύσσει διαγωνισμούς έργων και προμηθειών, διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του Δήμου, συνάπτει δάνεια, ασκεί καθήκοντα αναθέτουσας αρχής για συμβάσεις έργου, μελετών και υπηρεσιών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ προϋπολογισμού, εισηγείται για ζητήματα διαφάνειας, αποφασίζει για την υποβολή προσφυγών και πλήθος άλλων εξαιρετικά σοβαρών αρμοδιοτήτων που καθορίζουν την πορεία του Δήμου. Με λίγα λόγια διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα των Ανδριωτών!

Πως συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Άνδρου;

Λόγω πανδημίας, προκρίθηκαν 3 εναλλακτικοί τρόποι για τις συνεδριάσεις των οργάνων του Δήμου («δια περιφοράς», «κεκλεισμένων των θυρών» ή με «τηλεδιάσκεψη»).

Ο Δήμαρχος Άνδρου επιλέγει «καταχρηστικά» και κατά συρροή να συνεδριάζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ «δια περιφοράς» στην Οικονομική Επιτροπή και ΟΧΙ με «τηλεδιάσκεψη», όταν μάλιστα υπάρχει έτοιμη και διασφαλισμένη  πλατφόρμα επικοινωνίας.

Τι σημαίνει «δια περιφοράς» συνεδρίαση;

Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής λαμβάνουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους (email) τις εισηγήσεις των θεμάτων και υποχρεούνται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος 1-2 ωρών να στείλουν την ψήφο τους, δηλαδή ΝΑΙ/ΟΧΙ , στο κινητό ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της γραμματέως της επιτροπής! Πρακτικά σημαίνει «μη συνεδρίαση».

Ο κ. Λοτσάρης λοιπόν αποφεύγει τον ζωντανό διάλογο, τις ερωτήσεις, τη χορήγηση διευκρινίσεων και στοιχείων, τη δυνατότητα να απαντάει ζωντανά αποδεικνύοντας έτσι και τον βαθμό κυριότητας των θεμάτων, αποφεύγει τη δημοσιότητα των συνεδριάσεων που θέλει ο νομοθέτης και αδιαφορεί εδώ και δύο χρόνια στο αίτημα για τηλεδιάσκεψη. Αλήθεια πόσες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής έχουν δει το φως της δημοσιότητας; Πως εξασφαλίζεται η δυνατότητα παρακολούθησής τους από τα μέσα ενημέρωσης  και τους πολίτες, όταν ΠΡΕΠΕΙ να είναι ανοιχτές και δημόσιες και ο νομοθέτης προβλέπει τη ραδιοφωνική και τηλεοπτική τους κάλυψη; Για ποιο λόγο  παρακάμπτεται  η ταυτόχρονη  ψηφοφορία από όλα τα μέλη για τη λήψη των αποφάσεων;

Τονίζω ιδιαιτέρως το σημείο που αφορά στην ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ όλων των μελών, διότι δυστυχώς όταν αποστέλλουμε την ψήφο μας με μηνύματα sms ή email, ΠΡΟΦΑΝΩΣ και έχει δυνατότητα ο Πρόεδρος να έχει στη διάθεση του τις ψήφους της αντιπολίτευσης ή οποιουδήποτε μέλους πριν κλείσει το τυπικό δίωρο μέσα στο οποίο αποστέλλονται οι απαντήσεις όλων των μελών και να διαχειρίζεται ενδεχομένως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όπως εκείνος κρίνει. Αυτά έχουν συμβεί στην Οικονομική Επιτροπή Άνδρου και θα επανέλθω με συγκεκριμένα στοιχεία.

Να επισημάνω επίσης ότι ο κ. Λοτσάρης ως Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής ελέγχει τα 5/7 της Ο.Ε., διαθέτοντας και με το παραπάνω την απαραίτητη πλειοψηφία για να λειτουργεί, και όταν μάλιστα, οι αποφάσεις της Οικονομικής ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ μετέπειτα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι η συμπαράταξη που διοικεί στην Άνδρο, διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην ΟΕ, όπως άλλωστε και μέσω της Εκτελεστικής Επιτροπής που ορίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα.

ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ο κ. Λοτσάρης, με τη δική του και 3 ή 4 ακόμη ψήφους που στέλνονται με sms και γράφουν πάντα ΝΑΙ, διαχειρίζεται  τον προϋπολογισμό  του Δήμου Άνδρου τα τελευταία δύο χρόνια.

Έτσι, ακολουθεί μια διαδικασία χωρίς διαφάνεια, χωρίς δημοσιότητα, χωρίς διαβούλευση, καταστρατηγώντας κάθε έννοια  «πολιτικής ηθικής», και αποφασίζει για τα εκατομμύρια του Δημοτικού Προϋπολογισμού καλυπτόμενος πίσω από τον νομότυπο μανδύα της «δια περιφοράς» σύγκλισης της ΟΕ, ενώ μας μιλάει συνεχώς για τη «νέα νοοτροπία που φέρνει» (sic!)

Γιατί επιθυμεί την αντικατάστασή μου στην Ο.Ε. ο κ. Λοτσάρης;

Μάλλον εκ συνηθείας, δεδομένου ότι έως τώρα έχει παραπέμψει 6 Δημοτικούς Συμβούλους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για αργία και απαιτούσε με δημόσια επιστολή από  συνάδελφο δημοτικό σύμβουλο να παραιτηθεί από το αξίωμα του.

Έτσι, στο τελευταίο συμβούλιο του Δημοτικού Συμβουλίου (11/03/2020), ο κ. Λοτσάρης έθεσε θέμα αντικατάστασης μου στην Ο.Ε. διαβάζοντας «αριθμούς» και «ποσοστά» που αφορούσαν στις απουσίες μου από τις υποτιθέμενες «συνεδριάσεις» της Οικονομικής Επιτροπής.  Εννοούσε τις απουσίες μου από την αποστολή …sms στο κινητό!

Θα ήταν όμως, πιο έντιμο να εξηγήσει στους Ανδριώτες ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί και για ποιους λόγους  δεν κάνει τηλεδιασκέψεις.  Πως αποδεικνύει το σεβασμό του απέναντι στους συμπατριώτες μας και κυρίως στη νέα γενιά, όταν αποκρύπτει τις συνεδριάσεις και της Οικονομικής Επιτροπής και των Δημοτικών Συμβουλίων;

Αντί λοιπόν να είναι πολλαπλάσια υπεύθυνος και υπόχρεος, και να λειτουργεί με την μέγιστη διαφάνεια ακριβώς και λόγω της τεχνητής και όχι πραγματικής πλειοψηφίας που διαθέτει, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα με τη συμπεριφορά του και τον τρόπο που διοικεί.

Ασφαλώς και επιθυμεί εντόνως ο κ. Λοτσάρης την αντικατάστασή μου διότι ενοχλείται βαθύτατα από όσους ενημερώνονται και διερευνούν τα θέματα που εισηγείται στην Ο.Ε. Είναι νωπή και τραυματική ακόμα η εμπειρία του, όταν αντιληφθήκαμε να φέρνει θέμα με τον αθώο τίτλο «Αποδοχή δωρεάς από την εταιρία ΕΝΒΙΟ ΕΠΕ και έγκριση σχεδίου σύμβασης» αλλά η εισήγηση αναφέρονταν και σε χωροθέτηση μονάδας κομποστοποίησης στον Κάμπο του Γαυρίου, γεγονός  που αγνοούσαν οι πάντες στην περιοχή, όπως τα Τοπικά Συμβούλια, σύλλογοι, επαγγελματίες, κάτοικοι!

Έτσι ύστερα από δική μας γνωστοποίηση, ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ να συρθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να μείνουμε όλοι άφωνοι για όλα αυτά που σχεδιάζονταν για εμάς, χωρίς εμάς, στην ίδια περιοχή, για δεύτερη φορά.

Είναι προφανές λοιπόν, ότι μιλάμε για μεθοδευμένη και ευτελιστική για τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς διαδικασία, όταν δεκάδες αποφάσεις στο κρίσιμο όργανο της ΟΕ που αφορούν σε  ζητήματα ουσίας και σχετίζονται με τη διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ, να επιλέγεται να αντιμετωπίζονται όπως τα τυπικά και έκτακτα  θέματα τύπου «συλλυπητήρια ψηφίσματα».

Είναι  οξύμωρο και προκαλεί θυμηδία να αναφωνεί ο κ. Λοτσάρης: «Κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε από τους απόντες»

Προφανώς περιγράφει τον εαυτό του, όταν ήταν ΑΠΩΝ από ΟΛΕΣ (δεκάδες) συνεδριάσεις της Επιτροπής για τις Ανεμογεννήτριες της οποίας ήταν Πρόεδρος με απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου!

 Όταν δεν έχει συνεδριάσει ποτέ στην Επιτροπή Επαγγελματιών!

Όταν κατήργησε την Επιτροπή για τον COVID σε μια κρίσιμη καμπή, μη μπορώντας να αποδεχτεί τον εποικοδομητικό ρόλο της αντιπολίτευσης.

Όταν μπλόκαρε τις συνεδριάσεις του Λιμενικού Ταμείου με τις απανωτές απουσίες των συνεργατών του.

Όταν είναι απών και αδιαφορών για τα σοβαρότατα θέματα της  Ανακύκλωσης, των Δασικών Χαρτών, του Χωροταξικού, των Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (ΠΕΑΛ).

Ποιο είναι το σχέδιο για το νησί; Ποιες ομάδες ειδικών  εργάζονται ανά τομέα στην κατεύθυνση της επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που  χτυπούν την οικονομία και μειώνουν ραγδαία τον πληθυσμό του νησιού;

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΜΩΣ

Η κοινωνία της Άνδρου εμβρόντητη ακόμα, περιμένει τον κ. Δήμαρχο να εξηγήσει: «Ποιοι είναι οι  γνωστοί  μηχανισμοί που ο κ. Λοτσάρης ενέκρινε και  χάριν των οποίων τον εξέλεξε Δήμαρχο γνωστός συμπολίτης μας,  όπως ο ίδιος  αναφέρει στη γραπτή δημόσια επιστολή  που του απηύθυνε τον Αύγουστο του 2021;»

 Τασούλα Μαμάη Δημοτική Σύμβουλος Άνδρου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.