Ένα από τα πρώτα λιθαράκια για την μονάδα αιμοκάθαρσης

Η υγεία μας αφορά όλους. Οφείλεται και πρέπει να υπάρξει συνεργασία, ομόνοια κοινός στόχος και ρεαλιστική προοπτική. Η εσπερίδα που έγινε στο Κόρθι το Σάββατο 1.7.2023 όπου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για την δημιουργία μονάδας αιμοκάθαρσης στην Άνδρο μεταξύ Δήμου, Κληροδοτήματος Π.Λ.Μουστάκα και ιδιωτικής εταιρίας είναι ένα πρώτο λιθαράκι, καλών προθέσεων και διάθεσης για συνεργασία ώστε να υλοποιηθεί στο μέλλον η ίδρυση της μονάδας.

Ένα από τα πρώτα λιθαράκια για την μονάδα αιμοκάθαρσης

Η εκδήλωση έγινε για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την αναγνώριση των προσπαθειών ιδιωτών και φορέων που εμπλέκονται στο θέμα. Εαν δεν είχε γίνει η εκδήλωση κανείς δεν θα αναφερόταν στην υπόθεση. Το αν η εκδήλωση έγινε για προεκλογικούς σκοπούς θα το αποδείξει η ζωή παρακάτω. Άλλωστε πόσα χρόνια ακούμε για αυτή την προσπάθεια; Οι εκλογές του Οκτωβρίου είναι πολύ κοντά αλλά και αρκετά μακριά για να κριθεί αν η εσπερίδα ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα ή όχι.

Για την εσπερίδα εκδόθηκαν δελτίο τύπου από τον Δήμο Άνδρου, αρθρογραφία στο site Κοινωνική Συνοχή από τον γιατρό επιδημιολόγο Γιώργο Καλλιβρούση, αναρτήθηκαν σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και εκ των συμμετεχόντων διοργανωτών όπως ο κ. Πέτρος Καλογρίδης όσο και η κ. Βάσω Καραντζοπούλου η οποία απηύθυνε σχετική έκκληση ως πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κορθίου.

Το Δελτίο τύπου του Δήμου Άνδρου

Ένα από τα πρώτα λιθαράκια για την μονάδα αιμοκάθαρσης

Μνημόνιο συνεργασίας, για τη δημιουργία μονάδας αιμοκάθαρσης στο νησί μας, υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Άνδρου, του Κληροδότηματος  Πέτρου Λ. Μουστάκα και ιδιωτικής εταιρείας. Ως χώρος εγκατάστασης της μονάδας ορίστηκε το κτίριο του Κληροδοτήματος Π.Λ Μουστάκα στο Κόρθι.

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κορθίου Γ. Αντωνέλλο κατά την διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1/7/2023 στον Συνεδριακό Χώρο Γιάννης Γλυνός στον Όρμο Κορθίου τονίζοντας την σπουδαιότητα μιας τέτοιας μονάδας τόσο για τους νεφροπαθείς, όσο και εν γένει για το νησί μας.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Νεφροπαθών Άνδρου με θέμα: ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ – ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ, ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ- ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Πέτρος Καλογρίδης, εκ μέρους των διοργανωτών και συνέχισαν την ημερίδα οι ειδικές επιστήμονες:

– κα. Μυρτώ Γιαννοπούλου, Διευθύντρια Νεφρολόγος MD, PhD Νοσοκομείο <<Ευαγγελισμός – Πολυκλινική>>, με θέμα: Δωρεά οργάνων – Μεταμόσχευση.

– κα. Κυριακή Σταματέλου, Νεφρολόγος MBA Διευθύντρια Νεφρολόγος κέντρου «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» Χαϊδάρι, Επικεφαλής Απολογήτρια Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης  ΕΣΥΔ, με θέμα: Νεφρική νόσος – Αιμοκάθαρση.

– κα. Παναγιώτα Τσούγια, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στην εταιρεία Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ, με θέμα: Αιμοκάθαρση και παιδί.

Ο Δήμαρχος Άνδρου, Δ. Λοτσάρης στην τοποθέτησή του τόνισε: Το θέμα της υγείας αποτελεί βασική προτεραιότητα για τα νησιά μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι έμμεσα εμπλεκόμενη, αφού αποτελεί κατά βάση κρατική αρμοδιότητα. Παρά ταύτα, στην τετραετία που σε λίγο τελειώνει, μαζί με τους αρμόδιους φορείς του νησιού αντιμετωπίσαμε την πρωτόγνωρη κατάσταση του covid-19, κατά γενική ομολογία με ιδιαίτερη επιτυχία, στηρίξαμε το Κέντρο Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία.

Η μονάδα αιμοκάθαρσης αποτελεί μία πρόκληση για το νησί μας. Εδώ και χρόνια υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν παλέψει για να τα καταφέρουν. Θεωρώ ότι η επόμενη πενταετία θα αποτελέσει εφαλτήριο, ώστε επιτέλους το όνειρο δεκάδων ανθρώπων να γίνει πραγματικότητα.

Δεσμεύομαι να δουλέψω, μαζί με τους συνεργάτες μου και με όλους εσάς για την υλοποίηση μιας τέτοιας μονάδας. Το χρωστάμε στον Πέτρο, στην Ιωάννα και σε όλους τους υπόλοιπους μαχητές της ζωής. Προχωράμε μπροστά και χέρι-χέρι θα δώσουμε τη μάχη την επόμενη πενταετία, ώστε η μονάδα αιμοκάθαρσης να γίνει πραγματικότητα για τον τόπο μας».

Ακολούθησε η τοποθέτηση της Βασιλικής Καραντζοπούλου, πρόεδρου του  Συλλόγου Γυναικών Άνδρου. Η Β. Καραντζοπούλου αναφέρθηκε στην πορεία της δημιουργίας μονάδας αιμοκάθαρσης ως τώρα.  Ανέγνωσε τον χαιρετισμό της εταιρείας ¨Νεφρογένεσις¨ η οποία θα χρηματοδοτήσει και στελεχώσει την μονάδα της Άνδρου, ενώ ανέφερε όλες τις κινήσεις που έγιναν από την πρώτη απογραφή των νεφροπαθών έως σήμερα, καθώς και τους φορείς και τους πολίτες που στήριξαν εμπράκτως όλη την διαδικασία.

Τέλος, η κα. Ιωάννα Λεβαντή, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Άνδρου,  εξιστόρησε την περιπέτεια υγείας της, έχοντας κάνει δύο μεταμοσχεύσεις καρδιάς και νεφρού. Μία σπουδαία γυναίκα υπόδειγμα θάρρους, καρτερικότητας και καλοσύνης.

Ένα από τα πρώτα λιθαράκια για την μονάδα αιμοκάθαρσης

Η Ημερίδα έκλεισε με την απονομή ειδικών αναμνηστικών πλακών και μενταγιόν στους Ανδριώτες Δωρητές Νεφρού. Ακολούθησαν κεράσματα με τοπικά εδέσματα και ποτά από χορηγούς της εκδήλωσης με την οργανωτική συμβολή του Συλλόγου Γυναικών Κορθίου. Τέλος, το κοινό είχε την ευκαιρία να αγοράσει βιβλία ενισχύοντας τον Σύλλογο Νεφροπαθών Άνδρου, ενώ πραγματοποιήθηκαν αρκετές εγγραφές δωρητών οργάνων, μία εκ των οποίων και του Δημάρχου Άνδρου, Δ. Λοτσάρη.                         

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

Το άρθρο του κ. Καλλιβρούση

ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΚΑΛΑΘΙΑ

Η κ. Βάσω Καραντζοπούλου

ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ !!!!!!Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει κάποιοι να σκέφτονται τόσο αρνητικά και να κάνουν σχόλια του στιλ : δεν προκειτε ποτέ να γίνει – δεν πρόκειτε να πάρουν άδεια ποτέ – δεν κρόκειτε ποτέ να βρούν γιατρούς δεν δεν δεν .. Πραγματικά ποια είναι η σκοπιμότητα σε αυτό που ξεκίνησε να γίνεται αμέσως μετά την ανακοίνωση της μονάδας της Ανδρου ;; Αν έχετε τόσες γνώσεις στις αδειοδοτήσεις και στα υπουργεία ρωτήστε μας που εχουμε φτάσει και αν μπορείτε να βοηθήσετε ελάτε ολοι μαζί να τα καταφέρουμε ! Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τον πόνο των ανθρώπων που βιώνουν οι συνάνθρωποι μας !!! Η ομάδα που ξεκίνησε αυτή την διαδικασία εδώ και πολλούς μήνες θα συνεχίσει με κάθε δύναμη ψυχής να το φτάσει στο τέλος και πιστευω ότι θα τα καταφέρει! Δεν έχω κοροϊδέψει και παίξει με τα συναισθήματα των ανθρώπων όσα χρόνια είμαι στην Ανδρο και δεν θα αλλάξω τον χαρακτήρα μου και το ήθος μου τώρα !!! Αν δεν θέλετε να εχουμε κοινό στόχο τουλάχιστον μην μιλάτε γιατί οι πρώτοι που πληγώνονται είναι οι άνθρωποι που περιμένουν από όλους τους Ανδριωτες να σταθούμε δίπλα τους και να τους δείξουμε ότι η υγεια δεν έχει κόμμα δεν έχει χρωμα δεν χωράνε εγωισμοί . Ας κάνουμε τον σταυρο μας να είμαστε υγιείς γιατί δεν είναι απίθανο αύριο το πρωί κάποιος από εμάς να εχει ανάγκη την μονάδα !Δεν ξυπνάς ένα πρωί και βλέπεις απεναντι σου ένα ολόκληρο κτίριο εξωπλησμενο και να λειτουργεί ! Μπήκε το ποτάμι στο αυλάκι , έγινε ένα σημαντικό βήμα ας προχωρήσουμε δίπλα του αφήστε το να κυλήσει … Δεν θα απαντησω σε κανένα σχόλιο από κάτω .. είναι απλά αυτό που βγαίνει από μέσα μου κι δεν μπορώ να το κρατήσω ! Συνεχίζουμε τον αγώνα ……

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.