Τι παραλίες θέλουμε;
Photo: Μιχάλης Τζανουλίνος

Διατρέχουμε την Άνδρο από βορρά προς νότο, από δυτικά προς τα ανατολικά, ανάμεσα από ξερολιθιές και καλντερίμια, πέρα από τα άνυδρα αμπελάκια, μέσα σε κίτρινες ασπαρτιές, μωβ αλεκάτια, καταπράσινες ρεματιές, κελαριστά ρυάκια, γραφικά χωριά κρεμασμένα στις κορυφές του Πετάλου και της Κουβάρας, περνώντας δίπλα στα κονάκια και τα αστικά κτίσματα.

Διατρέχουμε το νησί των ανέμων που το λούζει ο ήλιος του μεσημεριού και κατασταλάζει το θέρος στις καταγάλανες ακτές και τις μοναδικές παραλίες του.

Με αφορμή την «βραδυπορία» της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου όσον αφορά στην εγκύκλιο για την εκμετάλλευση παραλιών και ακτών, αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά το θέμα της χρήσης των ακτών. Τελικά τί παραλίες θέλουμε;

Από τις παρθένες ακτές των φυσιολατρών που ζουν στα πολύχρωμα αντίσκηνα με τις απλωμένες πετσέτες στην άμμο, στις ακρογιαλιές εκείνων που επιλέγουν τις ξαπλώστρες, το ραχάτι του μοχίτο και τα ηχεία με τις μουσικές, η απόσταση είναι καμμιά φορά μηδενική.

Σχεδόν αυταπόδεικτη είναι η ευαισθησία των πολιτών στα περιβαλλοντικά θέματα και ότι γενικότερα οι ομορφιές του τόπου οφείλουν να διατηρηθούν πάση θυσία, προκειμένου να μην χαθεί η ταυτότητα, να ενισχυθεί η εικόνα, να επιτευχθεί η ανάπτυξη.

Τί μας λείπει; Το όριο. Το μέτρο. Η βασική αρχή παραμένει: να μην πέφτει μπετόν στην ακρογιαλιά, να υπάρχει αντιστοιχία κλίμακας σε σπίτια, ξενοδοχεία κ.λπ. Να υπάρχει σεβασμός στη νομοθεσία και κάθε δραστηριότητα να εξετάζεται κατά περίπτωση σε τοπικό επίπεδο. Εν ολίγοις, διαπαιδαγώγηση του Έλληνα με την λουλουδάτη βερμούδα, ανάλογη με εκείνου με το σινιέ μαγιό και το ακριβό σκάφος.

Η ταξική διάκριση να μην καταδικάζει τον επενδυτή, ούτε να υποστηρίζει την παρανομία του αδυνάτου.

Κι όταν με το καλό και με τον καιρό εκπολιτισθούμε, τότε μπορούμε να συζητήσουμε για τις μορφές της τουριστικής ανάπτυξης και το στυλ των διακοπών που επιθυμεί ο καθένας…

Η Άνδρος τα προσφέρει όλα.

ΜΦΜ/ Εν Λευκώ…

Έντυπη ΑΝΔΡΙΑΚΗ Φύλλο Ιουνίου 2023

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ακριβώς όπως τα λέτε. Μερικές ¨λεπτομέρειες¨ για να κρίνουμε κατά περίπτωση αυτά που μας συμβαίνουν:
    Όταν ενοικιάζεται-παραχωρείται η χρήση τμήματος της παραλίας σε επιχειρηματίες, ο Νόμος και οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι επιχειρηματίες προβλέπουν ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ μεταξύ της θάλασσας και της πιο μπροστινής ξαπλώστρας , πλάτους πέντε (5) μέτρων………. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η παραχώρηση παραλίας πλάτους μικρότερου των πέντε μέτρων.
    Δεν επιτρέπεται παραχώρηση σε επιχειρηματίες άνω του 50% μιας παραλίας
    Δεν επιτρέπονται μόνιμες κατασκευές. Οι απλές μη μόνιμες κατασκευές πρέπει να έχουν εμβαδό μέχρι 15 τετραγωνικά μέτρα και πρέπει να απομακρύνονται με το τέλος της σεζόν.
    Απαγορεύεται η τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων στον δημόσιο χώρο
    Ενδεικτικά αυτά που έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για την Άνδρο μας. Για περισσότερες πληροφορίες: ΚΥΑ 47458 ΕΞ 2020 – ΦΕΚ 1864/Β/15-5-2020,

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.