Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου παρουσιάζει μία από τις σημαντικότερης παραστάσεις της περσινής χρονιάς, την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα, την Τετάρτη 16 Αυγούστου στις 21.00, στο Ανοιχτό Θέατρο Χώρας.

Ερμηνεύουν ο Χρήστος Στέργιογλου, ο Γιάννης Τσορτέκης, ο Δημήτρης Μαμιός, ο Δημήτρης Μαργαρίτης, η Μαρία Πρωτόπαππα, στο πρόσωπο της οποίας ταυτίζεται ο ρόλος της σκηνοθέτιδος με το ρόλο της Αντιγόνης, τον οποίο μοιράζεται επί σκηνής με την πρωτοεμφανιζόμενη Ηλέκτρα Μπαρούτα. Η Αντιγόνη ως μυθικό πρόσωπο θέτει ένα γοητευτικό αίνιγμα ανά τους αιώνες. Τι την ωθεί να συγκρουστεί με την εξουσία; Η σύγκρουση αυτή δικαιολογεί τη θυσία της ζωής της; Υπάρχουν κάποια ελαφρυντικά στον Κρέοντα με τον οποίο αντιπαρατίθεται; Πόσο χρειάζεται η κάθε κοινωνία την παρουσία μιας Αντιγόνης και για ποιους λόγους πέρα από τους προφανείς;

Πρώτος ο Σοφοκλής μετέφερε τον μύθο της στη θεατρική σκηνή το 441 π.Χ. και ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Ανούιγ τον μετάπλασε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Από το 1944 και μετά, όποτε και ανέβηκε πρώτη φορά η «Αντιγόνη» του Ανούιγ, έχει παρουσιαστεί σε θεατρικές σκηνές σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας πάντα έντονες συζητήσεις. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1946-1947 στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, με την Έλλη Λαμπέτη στον ομώνυμο ρόλο. Έτσι, το έργο που έφερε στην Ελλάδα ο Κάρολος Κουν επιστρέφει, για 2η χρονιά, στο θέατρο που το ανέδειξε, σηματοδοτώντας παράλληλα τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Θεάτρου Τέχνης (1942-2022).

Διθυραμβικές οι κριτικές του έργου από τον τύπο. Η συνέχεια επί του θεάτρου!

«Μοναδικής ερμηνευτικής αξίας ηθοποιός, ο Γιάννης Τσορτέκης, αποκάλυψε έναν πολυσήμαντο Κρέοντα, με αίγλη, εκφραστική δύναμη και ολίγη ανθρωπιά και ευαισθησία…»

Ρέα Γρηγορίου, Η Καθημερινή

«Σημαντικές ερμηνείες, σκηνοθετική δουλειά ουσίας πάνω στο ειρωνικό έργο του Γάλλου δραματουργού και μια παράσταση που τολμάει να ακολουθήσει ένα δρόμο όχι απαραίτητα εύφορο, αλλά που εδώ δικαιώνεται εκ του αποτελέσματος».

Τόνια Καράογλου, Αθηνόραμα

 «Η Μαρία Πρωτόπαππα έστησε μια παράσταση μελετημένη σε κάθε της λεπτομέρεια, εστιάζοντας στην υποκριτική όσο και στον συμβολισμό».

Όλγα Σελλά, Athensvoice

«Μία έξοχα δουλεμένη δραματουργικά, σκηνοθετικά και υποκριτικά παράσταση που πραγματεύεται έννοιες, όπως αυτές της ανθρώπινης επικοινωνίας, της εξουσίας, της ενηλικίωσης, αλλά και της απώλειας της παιδικής μας αθωότητας. Αξίζει να τη δείτε, ακόμη και αν δεν είστε φανατικά θεατρόφιλοι».

Γεωργία Οικονόμου, news247.gr

«Με την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ η Μαρία Πρωτόπαππα κατακτά το επίπεδο μιας από τις σημαντικές δημιουργούς της γενιάς της»

Γιώργος Βουδικλάρης, Ελculture

«Σκηνοθετική ωριμότητα από την Μαρία Πρωτόπαππα πάνω στο πολιτικό πνεύμα του Ανούιγ που υποστηρίζεται από δυναμικές ερμηνείες».

Στέλλα Χαραμή, monopoli.gr

«Μία παράσταση που με γοήτευσε και με συνεπήρε. Ελπίζω ότι θα έχει συνέχεια».

Γιώργος Σαρηγιάννης, Το Τέταρτο Κουδούνι

 «Απολαυστικός και συνάμα καθηλωτικός, ο πληθωρικός Χρήστος Στέργιογλου στον ρόλο του «Προλόγου – Χορού»».

Ντίνα Καρρά, only theater.gr

«Αυτή την «Αντιγόνη» δεν την ξεχνάς!»

Αλέξανδρος Στεργιόπουλος, gazzetta.gr

«Η ιδιαίτερη Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ ιδωμένη από την επίσης ιδιαίτερη οπτική της Μαρίας Πρωτόπαππα αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις που έχω παρακολουθήσει».

Άννα Παπαδάκη, mix grill

Διάρκεια: 110 λεπτά ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ :WWW.TICKETSERVICES.GR Τιμές εισιτηρίων: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 20 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟ (ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ,ΑΝΕΡΓΩΝ ,ΑΜΕΑ)15 ΕΥΡΩ

Η Αντιγόνη του Ανουιγ με την Μ. Πρωτόπαπα στο Φεστιβάλ Άνδρου

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.